Can Dostum Filmi Eleştirisi

   Geçenler de tavsiye üzerine izlediğim ve beğendiğim filmler arasında yer alan bu film
2011 yapımı bir Fransız komedi filmidir. Olivier Nakache ve Eric Toledano yönetmenliğindeki "Can Dostum (Intouchables)"u ana akım Fransız sinemasının en güzel örneklerinden biri olarak adlandırabiliriz. Başrollerini François Cluzet ve Omar Sy paylaşmaktadır. Fransa'da vizyona girdiği 2 Kasım 2011 tarihinden dokuz hafta sonra, 2008 filmi Bienvenue chez les Ch'tis'in ardından ülke tarihinde en çok seyirci sayısına ulaşan film oldu. İmdb puanı ise 8,6'dır. 

   Hem ucundan değindiği sınıfsal meseleler hem de içine çekildiği siyasi ortam sayesinde çok konuşulan bir film olmaya devam edecek gibi görünüyor. Tartışma ortamı yarattığı sınıfsal meseleleri derinlemesine irdelememektedir.

   Her şey bir yana, Driss rolündeki performansıyla Uluslararası Tokyo Film Festivali'nde de ödüle layık görülen Omar Sy, gerçekten de filmin yıldızı. Kendisini canlandırdığı karaktere bütünüyle kaptıran yetenekli oyuncu, filmin yer yer durağanlaşan ritmini bir anda hareketlendirmeyi başaran ve seyirci ile etkileşime girmekten çekinmeyen bir enerjiye sahip. Sy'ın performansı hem Driss'in kanlı canlı bir karaktere dönüşmesi hem de Driss ve Philippe arasındaki arkadaşlığın nasıl şekillendiğinin anlaşılması için vazgeçilmez bir unsur.

   Teknik anlamda baktığımızda göze batacak hiçbir şey içermeyen bir kurgusu ve sinematografisi olan filmin, herkesçe olumlu karşılanan bir ögesi de müzikleri. Ludovico Einaudi tarafından bestelenen müzikler, sizi bir an olsun yalnız bırakmıyor. Bıraktığı zaman ise Philippe karakterinin sayesin de, yüzyıllar öncesinde yaşamış ünlü bestecilerin çok ünlü klasik eserleriyle hem coşup hem dinlenebiliyorsunuz.

                               Tüm sinemaseverlere iyi seyirler…