Facebook'a İhtar

Medyada, burada yayınladığım yazı, resim ve videoları ve arkadaşlarımla yaptığım konuşmaları rızam dışında devlet ya da özel kişilere servis ettiğiniz yolunda haberler çıkmakta, ayrıca yetkililer de kendilerine yardımcı olduğunuzu belirtmektedirler.

Eğer bu durum doğru ise, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 132. ve 136.maddelerini ihlal ettiğinizi, bu ihlalinizden dolayı aleyhime doğabilecek her türlü zarar ve ziyanı sizden talep edeceğimi ihtaren bildiririm...


İşte o maddeler:

Madde 132

      (1) Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile
cezalandırılır. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse, verilecek ceza bir kat artırılır.(1)
      (2) Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa eden kimse, iki yıldan beş yıla kadar hapis
cezası ile cezalandırılır.(1)
      (3) Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 2/7/2012-6352/79 md.) İfşa edilen bu verilerin basın ve yayın yoluyla yayımlanması halinde de aynı cezaya hükmolunur.

Madde 136
(1) Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Hukukun kaplumbağa hızında ilerlediği ve sosyal medya kullanıcılarının haberleşme özgürlüğünün engellenmeye çalışıldığı bir ülkede 5237 sayılı Türk Ceza Kanuna ait bu iki maddenin geçerliliği söz konusu olmayabilir. Yine de bu iki maddenin varlığından haberdar olmakta fayda var.