Arınma Gecesi: Anarşi Filmi Eleştirisi

   Filmimiz James Demonaca’nın senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı geçen yıl vizyona giren Arınma Gecesi adlı serinin ikinci filmi olan Arınma Gecesi: Anarşi. Orijinal adı ise The Purge: Anarchy. Filmimiz 18 Temmuz 2014 tarihinde vizyona giren korku ve gerilim türünde ABD yapımı bir filmdir. Filmde başrolleri Zoe Soul, Frank Grillo, Carmen Ejogo ve Zach Gilford yer alıyor. Filmin İmdb puanı ise 7,1’dir.

   Bu film ilk filme göre daha iyi, aslında ilk film ile konsept dışında hiç bir alakası yok. Ama yine de hikayenin bel kemiği sabit. İlk filme bakarak başarılı olsa da, eksiklikleri çok. İlk film ile karşılaştırınca daha geniş ve kapsamlı bir aksiyon/gerilim yaratıyor diyebiliriz James Demonaca. Maalesef klişe karakter yaratma illetinden kurtulamayan yazar, klişe karakterleri ne zaman konuştursa filmin temposunu yavaşlatıyor. Klişe karakterler ile filmin ayağına sıkıyor diyebiliriz. İlk filmden bir yıl sonra vizyona giren devam filmi biraz aceleye gelmiş. Özellikle senaryo çok klişeler üzerine kurulu. Farklı karakterleri tanıt. Tesadüfen bir araya getir. Sert abinin yüreği bırakmaya elvermesin ve kurtarıp yanına alsın. Tabi ki klişe yan karakterler yavaşlatsın ve başa bela açsın. Tüm senaryo bu kadar basit ve klişe.

   Filmin günümüz ile çok yakın bir bağı var, gösterdiği sistemin şuan ki sistemden aslında pek farkı yok. Yine hükumet ve burjuva sınıfı, işçi sınıfını hevesleri veya zenginlikleri için öldürüyor. İşçi sınıfı var olmak ve yaşayabilmek için mücadele ediyor. Yönetmenimiz aslında beyaz perdeden toplumsal mesaj verme işini de işin içine katarak iyi etmiş.

   Korkarım ileride şu anda uyguladıkları bu acımasız sistemin bir farklı hali olan, yönetmenimizin yarattığı bu sistemi ileride uygulamayı planlamazlar. Sadece bu bir komplo teorisi olarak havada kalır.

                                     Tüm sinema severlere iyi seyirler…