Dizi Analizi: Arka Sokaklar

2006 yılında yayın hayatına giren ve sekizinci sezonunu tamamlayan aksiyon/polisiye dizisi olan Arka Sokakların bu kadar uzun soluklu olacağını yapım ekibi de düşünmemiş olabilir. Dizinin kemik kadrosunun yanı sıra sürekli değişen konusu ve konukları ile her bölüm yeniden tazelenerek izleyici karşısına servis ediliyor. Her ne kadar yenilense de çoğu bölüm birbirinin aynısı olduğundan aynı yemeğin ısıtılıp tekrar servis edilmesiyle tadından ödün vermesi durumuna benzetebiliriz. Arka planda çalışan teknik ekibin ve oyuncuların uyumuyla keyifli geçen set ortamını sezmek hiçte zor olmuyor. Bunca yıl devam eden dizi artık alışkanlık haline ermiş olabilir onlar için. Sekizinci sezonunu tamamlayan dizinin oyuncu kadrosuna tek tek göz atıp, rolleri hakkında yorumlamalar yapmadan önce ekibin işini iyice anlayalım.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünde çalışan komiserlerden oluşan sivil ekibin şehirdeki asayişi sağlaması ve bozulmuş düzene müdahale edişini izlemekteyiz. Keşke diyesi geliyor insanın, dizi kadar anlaşılır, net olsa çözümler. Leblebi gibi çözülse her şey. Ama bu mümkün olmuyor ne yazık ki, gerçekte yaşanan olayların, haksızlıkların, davaların ne halde olduğunu hep beraber sadece görüyoruz. Dizideki bu özel ekibin aynı zamanda bir aile gibi davrandığını da biliyoruz. Özel hayatlarına kadar olan bitende de haberdarız.

Rıza




Rıza Baba (Zafer Ergin) 
Ekibin beyni olarak nitelendirebileceğimiz kişi. Sevecen, babacan, zeki, ihtiyar kurt. 30 Ağustos 1942 doğumlu olan Ergin daha önce Kurtlar Vadisi dizisinde oynadı. Yakın zamanda Sümela'nın Şifresi: Temel (2011), New York'ta Beş Minare (2010) filmlerinde rol almıştır. Dizi içerisinde sıkça gördüğümüz tavırlarından biri; Ekipten herhangi birine güveninin gösterirken, "eğer yanılıyorsam masaya silahımı ve kimliği koyarım" cümlesidir.




Şevket Çoruh (Mesut Komiser)
Ekibin en aksi, kaba, oduncu kişisidir ama aynı zamanda Rıza Baba'dan sonra namuslu polis tiplemesini en iyi yapan karakterdir. Tunç'un babası olmakla birlikte doğru düzgün bir aşk hayatı olmamıştır. Evi Taksim'dedir. 30 Haziran 1973'de İstanbul'da doğmuştur. Daha önce Yılan Hikayesi (1999), Sultan Makamı (2003) dizilerinde izledik. Yakın zamanda ise; Çakallarla Dans 1-2, (2010-2013), Hayat Sana Güzel (2013), Çanakkale 1915 (2012) ve Anadolu Kartalları (2011) filmlerinde karşımıza çıkmıştır.

Özgür Ozan (Hüsnü Çoban)
Ekibin düzenli aileye sahip nadir kişilerinden. Başarılı ve bol ödüllü komiser Hüsnü, Çoban ailesinin de reisidir. Ekipteki renkli kişilerden biri, onunu vurulduğu anlarda çalan müzik favorimdir. 5 çocuk babası birde Suat Çoban'ın eşidir. Daha önce Çocuklar Duymasın (2002-2005), En Son Babalar Duyar ve Ruhsar gibi dizilerde rol aldı. Ozan daha çok tiyatro sahnelerinde çalıştı. Hüsnü Komiser ekibin en eskilerinden olmakla birlikte, ailecek kalabalık nüfuslu olmaları ve tek maaşla geçinmeleri takdiri hak edecek hadisedir. 



Uğur Pektaş (Murat Komiser)
Ekibin gençlerinden ve duygusal çocuğudur. Herkes onu ilk bölümlerden bu yana Zeynep Komiserle olan aşkıyla benimsemişti. Yavuz adında bir kardeşi var, kendisi doktordur. Murat Komiserin bir oğlu var adı Ömer.  1 Ocak 1979'da Karamanda doğmuştur. Daha önce rol aldığı diziler: Düşler ve Gerçekler (2005), Kuşdili (2006). Arka Sokaklarda şu sıralar Leyla Komiserle olan duygusal ilişkisi izleyiciler tarafından hoş karşılanmıyor. Zeynep Komiserin ölümünden sonra zor günler geçiren Murat, neredeyse bir yıl içinde Leyla ile evlenecek gibi duruyor. Sekizinci sezon finali Murat ile Leyla'nın düğünüyle son buldu. 


Ali Korkmaz (Ali Komiser) 
Ekibin yaş olarak en küçüğüdür. Rıza Babanın damadı olmuştur. Asıl görevi keskin nişancılıktır. İlk sezonlarda daha toy rollerde gördüğümüz karakter sezon geçtikçe olgunlaşarak karşımıza çıkıyor. Daha önce başka dizide rol almayan Ali'nin üç tane film deneyimi var; Melekler ve Kumarbazlar (2009), Laz Vampir Tirakula (2012), Peri Masalı (2014). 2 Mart 1981 Ankara doğumludur. Üniversite eğitimini ve tiyatro eğitimini Amerika'da tamamlamıştır.







Gamze Özçelik (Zeynep Komiser)
Dizinin özel ekipteki tek kadın polisidir. Aylin'i saymazsak eğer. Bütün dizi boyunca ses dublajını hiç beğenmedim oyuncudur. Ses güzel de oturmuyor üzerine. Kendisini birçok kez vurulmuş olarak görmüşüzdür. Onların dışında Murat ile duygusal yakınlığı bütün sezonlarda ön plandadır. 26 Ağustos 1982'de İstanbul'da doğumludur. Daha önceki dizileri: Eyvah Kızım Büyüdü (1999), Cinler ve Periler (2001), Tatlı Hayat (2001), Serseri (2003). Bir sinema filmi var ve daha çok TV Showlarında sunucu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kemik kadroyu yakından tanıdıktan sonra diziyi genel hatlarıyla da ele alalım.

1) Kamera Kullanımı:İlk bölümden bu yana istikrarlı bir şekilde kamera kullanımını beğendiğim dizidir. Ani yakınlaşmalar, hareketli kamera, geçişler vs. hepsini başarılı buluyorum.

2) Dizi Müzikleri
Murat Evgin'in hazırladığı müzikler eskimeden diziyle birlikte 8 sezon tamamladı. Ekibe katılanlar ve çıkanlar içinde özel müzikler yapıldı. Her karakterin ve olayın kendisi için hazırlanmış bir müziği var. Zengin ses efektleriyle yine tam puan!

3) Dram Etkinlikleri
Dizideki çoğu hikaye basit gelebilir fakat bazen gerçekten damarı iyi buluyorlar. Hüzünlendiren çok konu gördüm. Şu saatten sonra dizi karakterlerine ne olursa üzülmeye de hazır vaziyetteyiz. Benimsedik gayet tabi.

Kemik Replikler:

"Al bunu al al al al al"
"Adam pisliğin teki çıktı Rıza Baba"
"O pislikleri deliğe tıkmadan rahat uyuyamam"
"Tamam oraya yakınız."
Arkadaşlar Yeni Zelanda'da cinayet vakası var.
Tamam oraya yakınız
Bu ekip her yere yakın.
+Garip naber?
- Hav hav
+ Vayy aslanım benim
"Bakıyorum keyifler yerinde"
Ekip ne zaman gülmeye kalksa ortamda aniden "bakıyorum keyifler yerinde" deyip tüm keyfi kaçıran bir adet Rıza Baba belirir.
"Ver odunu usta"
"Hadi evlat bırak o silahı"
"Çok çalıştınız hadi gidin biraz dinlenin"
"Olay yerine hemen intikal ediyoruz tamam"
"Gözünü seveyim bir delilik yapma Mesut."
"Ama hüsnüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüü!"
"Otopsi sonuçları geldi mi Aylin?"
"Off be Suat off."
"Acele edin çocuklar, fazla zamanımız yok."
"Aylin sinyal takibi yapabiliyor muyuz?"
"Anlat yoksa buradan çıkamazsın, anladın mı çıkamazsın"
"Lanet olsun adam ölmüş."
"Yalnız değilsin usta"
"Eğlenceniz bittiyse toplantı odasına beyler"
"Ne gerekiyorsa Rıza, temizle şu işi Rıza."
"Gözünü seveyim Hüsnüm"

336 bölümle 8.sezonunu kapatan Arka Sokaklar'da bir sekiz sezon daha geçirebiliriz. Oyuncular değişir (belki biz göremeyiz ama) bu dizi bitmez.