ÖSYM'de Sorular Tükeniyor

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan bir basın duyurusu üzerine ve hatta basında yer alan bazı haberlere dayanarak, olayın her ne kadar ciddi boyutu varsa da en gereksiz nedenlerle bir çift lafımız olacaktır bizimde.

En sık kullandığım devlet kurumlarından biri olan ÖSYM, yakın zamanda sınav sorularını açıklamama kararı almıştı. Bunu tüm öğrenciler ve ilgili veliler bilirler. ÖSYM'nin bu kararı üzerine birçok söylenti havalarda uçuşmaya başladı. Bunları da hatırlarız. Bu keskin karardan öncede çalınan sorular kavgası vardı. Bunları da unutmadık. Kimileri ÖSYM aleyhinde bir takım ithamlarda bulundu. Haklı olabilirler de ama kurum çalışanları dışında kimseden "doğru karar" gibisinden bir onay, bir kabul ediş duyamadım da göremedim de.

Gönül isterdi ki sorunların uzantılarını tartışıp ortadan kaldırmak yerine direk olarak kökten çözüm sağlayabilsek. Mesela denize atsak, gömsek, parçalarına ayırsak?

Yoo hayır! Böylesi sert düşüncelerin ortalıkta yayılmasına izin vermeyelim. Şimdi olaydan fazla uzaklaşmadan konuya iyice yaklaşalım.

SOL Gazetesinin bir haberine göre;
ÖSYM’nin sınav sorularını açıklamaması nedeniyle başlayan tartışmalar, bir gerçeği ortaya çıkardı. Meclis’in savunma istediği ÖSYM, “soruların tükendiğini, soru üretemediklerini, bu yüzden soruları yayınlamama kararı aldıklarını” bildirdi.
ÖSYM'nin basın açıklamasına göre;
Bugün (15.7.2014) bazı basın ve yayın organlarında yer alan “ÖSYM’den İtiraf, Sorular tükendi” gibi ciddiyetten uzak başlıkların ve buna bağlı olarak verilen haberlerin gerçekleri yansıtmadığı, TBMM üyelerince verilen soru önergelerine yönelik sunulan cevaplarımızda olaya ilişkin olarak Merkezimizce uygulanan sınavlardan sonra soruların yayımlanmaya devam edilmesi halinde bir sınavda sorulan soruyu tekrar sormama ilkesi doğrultusunda hareket edildiğinden belli konulara yönelik olarak daha ayrıntılara inme riskinin olduğu dile getirilmiş olup bunun asla "soruların tükendiği", "soru üretilemediği" anlamı taşımayacağı açık olduğundan, bu türden ciddiyetten uzak ve uydurma başlıklarla verilen haberlere itibar edilmemelidir. ÖSYM'nin tüm akademsiyenlerimizin katkıları ile çok kapsamlı, ölçme kalitesi yüksek  olan nitelikli sorulardan oluşan soru havuzuna sahip olduğu gerçeği kamuoyunun bilgisine sunulur.
 Ortak paydalarını sıralıyorum:
  • İki paragrafta aynı kurumdan söz ediyor. Yani ÖSYM'den.
  • İki yazınında yayınlanma tarihi 15 Temmuz 2014
Açıklamaların saatine de baktım. Gazete'de 17:36'da paylaşıldığı yazıyor. ÖSYM'nin açıklamasına bakarsak eğer onlar daha geç bir saatte açıklama yapmış olabilirler. Belkide dakika farkıyla bilemiyorum. 

Tüm bu tezatlığın içerisinde elbette bizimde bir çözüm paketimiz var(!) Hemen açalım.

Anlaşılan o ki, soru üretmek ya zor geliyor (o kadar bin soru ürettik ki kurudu soyu artık) yada netice olarak yerinde sayan bir kurum olarak bir takım lobisel faaliyetlerini daha rahat icra etmek istiyor. Dahiyane bir fikirle geliyorum karşınıza! Kendin sor kendin cevapla yöntemiyle, tüm sınavlara hazırlanan öğrencilerden gelen sorular üzerine bir havuz oluşturulur ve o havuzdan seçilen sorular kitapçıklarla geri öğrencilere dağıtılır. Al sana fıstık gibi yöntem. Hem bu sayede kuruma yeterli sayıda soru gelmez ve sınav sistemi ortadan kalkmış olur. Bir ihtimal elbet.

Galiba sona öyle yaklaştık ki, sınav sisteminin ortadan kalkacağına dair bir alamettir soru üretememek. Tüm umutlarımız çocuklarımız içindir. Ve hatırı sayılır bir düşünürün de dediği gibi;
Pokemonların barış ve mutluluk içerisinde, pokemon savaşlarının olmadığı bir dünya diliyorum. 

-Pikaçu