Çarşı Pazar Filmi Eleştirisi

   Filmimiz 27 Şubat 2015 tarihinde vizyona giren komedi türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda Muharrem Gülmez otururken, filmin senaryosunu ise Murat Kepez, Sıla Çetindağ, Uğur Güvercin ve Eray Akyamaner beraber kaleme alıyor. Filmin başrollerin de Erdem Yener, Ayhan Taş, Elif Nur Kerkük, İlker Aksum, Doğa Konakoğlu, Deniz Oral, Deniz Özerman ve Suzan Aksoy yer alıyor. Filmde ayrıca Tarık Papuççuoğlu, Ünal Silver ve Billur Kalkavan bulunmaktadır. Film Tokat/Niksar’da çekildi. Filmin İmdb puanı ise 4,8’dir.

   Kısaca oyunculuklar ile bir iki kelam edeyim; Cemil Berber rolünde Ayhan Taş ve "kâr amaçlı" imamımız İlker Aksum öne çıkıyor. İkisinin performansları diğer oyunculardan bir tık daha üstte. Maalesef Erdem Yener her zaman bildiğimiz mimikleri ve davranışlarının üstüne bir şey koymamış filmde. Sadece komik duruşu ve sempatikliği ile işi götürüyor Erdem Yener. Vine fenomeni Doğa Konakoğlu’da idare eder bir performans ortaya koymuş. Diğer oyuncularda çok vasatın altında değil ama çok vasatın üstünde de değil.

   Filmin olumlu yanlarından da kısaca bahsedelim; filmdeki bazı espriler oldukça yaratıcı. Yer yer güldürebiliyor sizi. Kahraman'ın ara sıra espriler yaptığı sahneler de iyiydi. Filmin akıllıca göndermeleri var. Küfürü "gerektiği zaman ve yerde" kullanışı ile benden artı puanı kapıyor. Ve filmin bir derdi var. Bize bir şeyler anlatmak istiyor film ama ne kadar başarılı olduğu tartışılır.

   Filmin eksi noktalarına değinirsek; yine fragmandan başlarsam anlatmaya ikinci bir Yusuf Yusuf vakası, nerede ise tüm iyi sahne ve espiriler fragmanda. Geriye kalan da beklentini karşılamıyor. Filme geçersek; konu bilindik, gelişme ve sonuç kısımları da tahmin edilebilir. Hatta işin içine aşk da girmiş ve bu da filmin havasını biraz yavaşlatmış. Filmin senaryosu aslında Bana Masal Anlatma ile neredeyse birebir aynı, ikisinde de aşka çok uzak iki gencin mahallesi veya çarşısı için yapabileceği fedakarlıkları ele alıyor. Ve yine ortak sorun zengin iş adamı ve ya mafya. Ama burada Burak Aksak’ın at kafası olmaması senaryonun daha basit kalmasına sebep olmuş. Ayrıca çarşıda bir mahalle havası yansıtılmaya çalışılarak içten ve gerçekçi bir ortam yansıtılmaya çalışılmış ama film daha çok başroldeki kilit karakterlere odaklandığı için o da yaratılmaya çalışan etkiyi verememiş. Komedi klişelerinden de maalesef hiç kaçınmıyor, bu da yer yer sizi sıkabiliyor.

   Kısaca toparlarsam ne iyi ne kötü diyebileceğimiz sıradan bir yerli komedi filmi olmuş. Yer yer güldürse de; farklı bir hikaye, kaliteli senaryo, gerçek mizah içeren bir film izlemek istiyorsanız, bu ne yazık ki Çarşı Pazar olamaz. Ama vakit geçirmelik eğlenceli ve mesajı olan bir film var mı diye sorarsanız, bu filmi izleyebilirsiniz.

Tüm sinema severlere iyi seyirler…