Bir Panik'tir Butonlaşıp Duruyor

Gün geçmiyor ki, garipliklerle dolu ülkemde güzel bir gelişme izleyelim, duyalım. Az da olsa, övünelim, sevinelim. Her ne kadar geçici ve yalandan da olsa baya ihtiyacımız var bunlara. Son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz bir "panik" silsilesi var ortalıkta. Buton haline gelmiş ve bizimle yaşamaya başlamış bir buton. Adı "panik butonu" ne kadar ürkütücü bir ismi var öyle değil mi? Sanki, her an herkesin ihtiyacı olacakmış gibi, yani her an panikleyeceğimiz bir şeyler olacakmış gibi. Yani diken üstünde yaşamak gibi...

Daha önce hangi alanlarda kullanıldı bilmiyorum ama şu yuvarlak kırmızı kadranlı yangın butonlarından esinlenildiğini zannediyorum. Bu butonu ilk kez de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kadına şiddeti önlemek için geliştirdiği uygulamalarından biriyle duymaya başladık. Daha önce eşlerinden ve ya yakınlarından şiddet görmüş kadınlara verilen bir buton. Deneme aşamasındaydı en son Adana ve Bursa'da... Başarılı olunduğuna inanılmış ki, artık toplu taşıma araçları ve hatta taksilere de konulması gündeme geldi. Kadına şiddetten yola çıkan panik butonu, toplu taşıma araçlarına kadar ulaştı. Bu ne hız?

İşin özünde Özgecan Aslan cinayetinin yattığını düşünmek yanlış olmaz. O vahim olaydan sonra panik butonunun toplu taşıma araçlarında da yer alması gerektiğini söyleyen kimseler, kimselerden de öte siyasiler oldu.

Bu kadar ürkütücü bir isme sahip olan panik butonunun başarılı bir uygulama olabileceğine olan inancımın son derece az. Kullandığım her takside her toplu taşıma aracında panik butonu gözetlemek ve onun yerinde olduğunu görmek beni rahatlatacak mı, yoksa onu her an kullanmam gerekebilir tedirginliğiyle rahat bir yolculuk yapmamı önleyecek mi varın siz düşünün. Bu uygulamanın kabulünden sonra da, panik butonu olmayan araçları kullanmayız herhalde, ne de olsa bizi güvende hissettirmiyor.

Panik butonlarının çıkış noktasında hep bir "kadını" koruma amacı güdülmektedir. Yine kadınları korumayı kendine görev edinmiş akıllı telefon üreticileri, geliştirdikleri "panik butonu" uygulamalarıyla tam gaz güvenlik hizmeti vermeye devam ediyor. Uygulamanın işleyişinde daha önceden belirlemiş olduğun birkaç kişiye tek bir tuş aracılığıyla adres bilgilerin gidiyor. Mesaj gereken kişilere ulaştığında, mesajı alan kişiler olay yerine gelip sizi kurtarıyor. Bu arada önemli bir hatırlatma şehir dışına çıktığınızda lütfen kişilerinizin bilgilerini güncellemeyi unutmayınız. Gittiğini şehirde tanıdığınız hiç kimse mi yok? Korkmayın bu seferde Tanrıya emanetsiniz.

Güvenli Taksi Haberi:
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) tarafından gerçekleştirilen "Güvenli Taksi" projesi kapsamında, kentteki taksilere güvenlik kamerası ve panik butonu takılmasına başlandı.
Projenin başlaması dolayısıyla Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan İTEO Başkanı Yahya Uğur, sistemin iki kameradan oluştuğunu belirterek, bir kameranın taksinin içini, diğerinin ise dışını görüntülediğini söyledi.
Takılacak panik butonuna basıldığında da görüntünün anında alarm merkezinden izlenebildiğini dile getiren Uğur, "Kendisinin görüntülendiğini bilen taksicimiz de müşterimiz de daha derli toplu olacaktır. Konuşmalarına dikkat edecek. Şoföre yönelik bir tehdit kafasından geçiriyorsa, aklına bile getirmeyecek. Şu anda sistemi taksilerimize takmaya başladık. Önümüzdeki aylarda bin taksiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sistemin meslektaşlarıma çok faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
(Kaynak: TRT Haber)
Şöyle bir etrafımıza baktığımızda her tarafta "güvenlik" kameraları olduğunu görebiliriz. Bu kameralar sürekli kayıt altında ve kayıtları depolamakta. Attığımız her adımda bizi izleyen dijital gözler bulunmaktadır. Güvensiz bir toplumu dizginlemek için kullanılan aciz bir yöntem olabilir bu uygulamalar. Bazen utanç verici bile gelebilir.

Butonlar, güvenlik kameraları ve bir sürü alınmış önlemler... Ne kadar önlem alınırsa alınsın, yapmak isteyen yine yapacaktır. Elbette önlemler alınmalıdır, mesela alınmış iyi bir eğitim, iyi bir önlem olabilir.

PANİK dolu bir ülke olarak hepimize ama hepimize bir buton şart(!)