2016 Ocak Ayı Yerli Film Değerlendirmesi

   2016 Ocak boyunca 30 yeni film sinema salonlarında gösterildi. Bu 30 filmden 10 tanesi yerli filmdi. Bu yerli filmler içinde 6 film ile komedi türü en fazla seyirci karşısına çıkan yerli film türüydü. Bu türü dram türü 2 film ile takip ediyor. 1 tane aşk türü ve 1 tane de korku türü bulunmaktadır. Ben ise bu 10 filmden 6 tanesini izleyebildim. İzleyebildiğim yerli filmleri kısa kısa değerlendireceğim elimden geldiğince. Finaller, dersler ve sosyal hayat derken izlemeyi kaçırdığım bazı yerli filmler olduğundan dolayı bazı filmleri ise değerlendiremeyeceğim. Kaçırdığım filmler; Baskın; Karabasan, (zaten çok kaliteli bir film olduğunu düşünmüyorum) Sadakat, (maalesef çok az kopyada girdi) Şevkat Yerimdar 2: Bizde Sakat Çok, (ilk filmi sevmemiştim, vizyonda çok fazla kopya ile kalmadı) ve Şafakla Dönenler (Maalesef bu filmde çok kopya ile girmedi) Kısaca izleyebildiğim filmler hakkında bir iki kelam laf edeceğim, dilimin döndüğünce. Zevkler ve renkler tartışılmaz lakin Allah’ın bildiğini kullardan da saklamamalıyız.

  • Kocan Kadar Konuş: Diriliş

   1 Ocak 2016 tarihi ile vizona giren komedi, romantik ve aşk türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen ve senarist koltuğunda Kıvanç Baruönü oturuyor. Film aynı adlı Şebnem Burcuoğlu’nun romanından serbest uyarlanıyor. Filmin başrollerin de ilk filmde olduğu gibi Ezgi Mola, Murat Yıldırım, Nevra Serezli, Muhammet Uzuner, Begüm Öner, Ebru Cündebeyoğlu, Eda Ece ve Gülenay Kalkan yer alıyor. Filmde ayrıca Hümeyra, İsmail İncekara, Şebnem Sönmez, Bora Akkaş ve Cem Kılıç bulunmaktadır. Filmin İmdb puanı ise 6,3’dür.

   İlk filmi çok beğenmemiş biri olarak, ikinci filmi de beğenmedim. İlk filmdeki gibi Ezgi Mola’nın oyunculuğu göz dolduruyor. Bu filmde ek olarak Hümeyra ve Nevra Serezli karşılıklı üst performansları da zevk veriyordu. Filme göre Türk aileleri kız çocuklarını yamayacak zengin koca arayışında, erkekler ise evlenmeden kaç kızı elimden geçirmenin peşinde. Kızlar sadece cinselliklerini ön plana çıkarırlarsa dikkate alınırlar. Evlilik lafına gıcık olmayan tek erkek tipiyse gaylerdir. Eğer evleneceksen de zengin bir koca bulup her türlü ayak oyunuyla onu nikah masasına oturtmalısındır. Sonra da bulduğun zengin koca ile tüm fakirleri kıskandıracak bir evlilik töreni yapmalısın. İki filmi kısaca bunu anlatıyor. Ve anlattığı konu ile sınıfta kalıyor. İzlenmesi için tavsiye etmeyeceğim bir film.

  • Kardeşim Benim

   15 Ocak 2016 tarihi ile vizyona giren komedi, dram ve aşk türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda Mert Baykal, senarist koltuğunda ise Zafer Külünk oturuyor. Filmin başrollerinde ise; Burak Özçivit, Murat Boz ve Aslı Enver yer alıyor. Ayrıca filmde Burak Satıbol, Ahmet Gülhan ve Nazan Kesal yer alıyor. Filmin İmdb puanı ise 6,1’dir.

   Genelde filmin izleyici kitlesi üzerine konuşmayı sevmem lakin bu film için konuşacağım. Bir kısım ergen konsere gelecekmiş yanlışlıkla sinemaya gelmiş, sinema salonunda şarkıcıyı görünce çığlık atmak nedir yahu. Bir kısım teyzem ise çekirdek çitlemeye gelmişti. Yahu sinemada çekirdek mi çitlenir. Zaten salonun yaş ortalaması 15 filandı. Sinemaya değil de daha çok tımarhaneye gelmiş gibiydim. Kendime gelmek için eve gidince bi doz Zeki Demirkurbuz filmi bi doz da Nuri Bilge Ceylan filmi aldım. Tatlı niyetine de Kara Bela’yı izledim. Filmi tavsiye etmeyeceğim, sırf yakışıklı şarkıcı ve oğlan var diye sinema da iyi seyirci yapmış bir film. Lakin bu filmden daha kötü filmler gökyüzüne çıkartıldığı için çok da olumsuz bir şey demeden kesiyorum burada.

  • Bizans Oyunları - Geym of Bizans

   15 Ocak 2016 tarihi ile vizyona giren komedi türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda Gani Müjde, senarist koltuğunda ise Gani Müjde’ye Gökhan Karagülle ve Emre Bülbül eşlik ediyor. Filmin başrollerinde ise; Gürkan Uygun, Gonca Vuslateri, Tolgahan Sayışman, Ünal Yeter, Murat Dalkılıç ve Tuvana Türkay yer alıyor. Ayrıca filmde Hazal Şenel, Oğuzhan Uğur, Mesut Yar ve Hakan Yılmaz yer alıyor. Filmin İmdb puanı ise 3,6’dır.

   İlk başta belirtmem gereken husus Kahpe Bizans filmiyle alakası olmadığı ve hak sahiplerinin ismi kullandırmamalarını mantıklı buldum. Eğer filme Kahpe Bizans devamı veya benzeri niteliğinde gidenler büyük hayal kırıklığına uğrar. İkinci nokta ise olmayan dijital efekt sahneleri. Örnek vermek gerekirse; aslanlı sahne. Bunun dışında aşırı gereksiz cinsellik üzerine olan espriler de bir yerden sıkıyor. Adamlar da haklı seks her zaman satar. Gürkan Uygun’a ayrıca değinmek lazım filmin yıldızı, performansı ile filmi sırtında taşıyor. Aynı zamanda müzikli, Boğaziçi Koro sahnesi filan çok güzeldi. Diyaloglar da günümüze, geçmişimize yapılan göndermeler, dikkatli seyircinin yakalayacağı politik dokunuşlarla bezeli. Çok az olsa da güzeldi, gönül isterdi ki daha fazla olsun. Sonuç olarak beklentiyi çok yükseltmeden boş vakit olduğunda izlenebilecek bir film.

  • Dedemin Fişi

   22 Ocak 2016 tarihi ile vizyona giren komedi türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda Meltem Bozoflu, senarist koltuğunda ise Güldür Güldür Show ekibinin yazar kadrosu bulunuyor. Filmin başrollerinde ise yine Güldür Güldür Show oyuncuları bulunmakta. Onur Buldu, Alper Kul, Erdem Yener, Onur Atilla, Ali Sunal, Doğa Rutkay, Özge Borak, İrem Sak, Meltem Yılmazkaya ve Uğur Bilgin yer alıyor. Ayrıca filmde Özlem Tokaslan, Zeynep Kankonde ve Ayşen Gruda yer alıyor. Filmin İmdb puanı ise 6,0’dır.

   Tv güzel iş çıkaran Güldür Güldür ekibinin ilk işi. Alper Kul arkadaşları ile daha önce Olur Olur filmini çekmişti. Ve oldukça kötü idi. Bu film ise üzerinde daha çok çalışıldığı belli olan ve senaryosunun daha kuvvetli olduğu bir film. Filmin iyi bir yanı bel altı espriler yapmaması ve akıcı bir dil kullanması. Bu açısıyla ailecek izlenebilecek bir komedi filmi. Üzerklik rolündeki Özlem Tokaslan’ın performansı da filmdeki en dikkat çekici performans. Film için orta karar bi komedi filmi diyebiliriz, çok sımıyor da çok güldürmüyor da. Sonuç olarak beklentinizi çok yüksek tutmadan sıradan bir komedi filmi olarak boş zamanlarınız da izleyebilirsiniz.

  • Her Şey Aşktan

   29 Ocak 2016 tarihi ile vizyona giren aşk, romantik ve komedi türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen ve senarist koltuğunda Andaç Haznedaroğlu oturuyor. Filmin başrollerinde ise Hande Doğandemir, Şükrü Özyıldız, Mithat Can Özer, Hakan Meriçliler ve Bala Atabek yer alıyor. Ayrıca filmde Hakkı Ergök, Lale Başar ve Özcan Deniz yer alıyor. Filmin İmdb puanı ise 5,6’dır.

   Maalesef yine kötü ama kötü bir film ile karşı karşıya Türk sineması. Ergen gençlerimiz sevdikleri yakışıklı oğlanları ve güzel kızları görsün yapımcılar da ceplerini doldursunlar diye her romantik, aşk ve komedi filminde göreceğiniz hikayeyi önümüze ısıtıp koymuşlar. Dizilerden tanıdığımız yönetmenimiz keşke tv sektöründe kalsa imiş dedirtiyor bu film. Kadını yine alışveriş bağımlısı, evlilik delisi, hayatında bir erkek olmadığı zaman hayatına son verecek kadar aciz ve başka bir erkeğin onun hayatına girmesi ile yaşama tutunan biri olarak göstermişler. Maalesef bu ülkemiz de ve dünyamız da kadın için biçilen bir rol model. Eğer kadınlar bu rolde ki kalıplara uyarsa ülkeyi ve dünyayı yönetenler daha rahat ederler. O yüzden bu tarz filmleri hiçbir zaman sevmedim sevemedim. Sonuç olarak izlenmesini tavsiye edemeyeceğim bir film daha.

  • İftarlık Gazoz

   29 Ocak 2016 tarihi ile vizyona giren dram, tarihi ve komedi türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen ve senarist koltuğunda Yüksel Aksu oturuyor. Filmin baş rollerinde ise Cem Yılmaz, Berat Efe Parlar, Okan Avcı, Yılmaz Bayraktar ve Ummu Putgül yer alıyor. Ayrıca filmde Macit Koper, Gün Koper, Sümer Ezgü ve Mustafa Alabora yer alıyor. Filmin İmdb puanı ise 7,6’dır.

   Dondurmam Gaymak ve Efe Köy Entel Köye Karşı’dan sonra üçüncü filmini çeken Yüksel Aksu’yu tebrik ediyorum. Her filmde daha iyi filmler ortaya koyuyor. Özellikle Efe Köy Entel Köye Karşı filmini izlediğim zaman Yüksel Aksu’nun bir sonra ki filmini sabırsızlıkla bekliyordum. 5 yıl gibi süre beklememize değecek güzellikte bir film ortaya çıkarmış. İlk iki filmde olduğu gibi egeden selam çakan yönetmen, ülkenin yakın tarihi ile ilgili bize bir şeyler de fısıldıyor. Şivenin kullanımı ve oyunculuk performansları göz dolduruyordu. Özellikle çocuk oyuncu Berat Efe Parlak ayrı bir alkışı hak ediyor. Anne rolünde ki Ummu Putgül ise filmin son sahnelerinde sergiledi oyunculuk performansı mükemmeldi. Cem Yılmaz’ın kendi yazıp yönettiği filmleri izlerim filan ama çok bayılmam. Lakin kendisinin sadece oyuncu olarak yer aldığı Herşey Çok Güzel Olacak, Vizontele, Av Mevsimi, Şahane Misafir ve İftarlık Gazoz bu filmler de hem oyuncuk yeteneğini daha iyi sergiliyor hem de daha sevilesi filmler oluyor. Kısacası İftarlık Gazoz izlenmesi ve görülmesi gereken bir film. Aynı zamanda açık ara Ocak aynın en kaliteli ve en başarılı filmi.

   Kısaca toplarsak değerlendirdiğim bu 6 film içinde; kesinlikle görülüp izlenmesi gereken tek bir film var. O da İftarlık Gazoz. Maalesef sinemamız adına kötü istatistik. 6 filmde 1 tane. Size İftarlık Gazoz’un fragmanı ile veda ediyorum.



Tüm sinemaseverlere iyi seyirler…