Mırıldandıklarım ve Haykırdıklarım

Enver Aysever, 1971 İstanbul doğumludur. Türk tiyatrocu, gazeteci, televizyon program yapımcısı, sosyolog, politikacı ve Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi yazardır. Birçok edebi esere imzasını atmıştır. Kendisini daha televizyon programlarından tanıdığımızı düşünen Aysever, TV8'de "Lacivert", NTV Radyo'da "Kurşun Kalem" ismini taşıyan edebiyat programları hazırladı. Asıl isim yaptığı televizyon programı ise SkyTürk'te başlayan ve CNNTürk'te devam eden "Aykırı Sorular" tartışma programı olmuştur. Aykırı Sorular'da konuklarıyla kısa sürede çok soru ve dolu dolu cevap almaya çalışan Aysever, karşıt görüşlü yayın grupları tarafından eleştiri bombardımanına tutulmuştur. Herkese verebilecek bir cevabı olduğunu ve Türkiye'nin kimsenin özel mülkü olmadığını defalarca dile getirmiştir. Nazım'ın izinden gittiğini her fırsatta dillendirmiştir.

Aykırı kişiliği ile birçok oluşumun içinde yer aldı. Boyun eğmeyen tavrı ve kararlılığıyla "Aykırı Sorular", televizyon programı dahil, "Aykırı Kumpanya" tiyatro grubu, "Aykırı Akademi" ağırlıklı olarak edebiyat eleştirilerinin yer aldığı bu oluşumlara öncülük etmiştir. Aykırı olmanın dolaylı olarak getirdiği bir takım zorluklar vardır. Bu zorluklarla haysiyetli bir şekilde başa çıkmaya devam ediyor. "Mırıldandıklarım Haykırdıklarım" adlı interaktif tiyatrovari bir gösteri için turneler yapan Aysever, bugün (2/4/2017) Antalya Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonunda izleyicileri ile birlikte gösterisini sundu. Aysever'in izleyicileri de oyuna dahil ettiği bu gösteride kendi çocukluğundan başlayıp, şu 46 yıllık ömrü hayatında yaptıklarını, yaşadıklarını, anılarını biraz şairane, biraz da esprili bir dille bize aktarıyor.

80 Dakikalık gösteri süresince temponun duraklamadığını söyleyebilirim. Atilla İlhan'ın şiirlerinden yararlanarak "Ne Kadınlar Sevdim" ismini verdiği oyununun hazırlanış ve Atilla İlhan'a sunuş şekli dinlenmeye değerdi. Eskilere bol bol selam çaktığını da eklemek gerekir. Özellikle Rıfat Ilgaz'la ilgili bilmediğimiz birçok detayı bize fısıldadı. Hababam Sınıfı filmini izlemek yerine birde okumak gerektiğini hatırlattı. Oyunun sonlarında yaptığı en güzel iş ise, kızı Nisan'a yazdığı mektuplar olsa gerek. Her oyunun sonunda bulunduğu il, salon, seyircilerle ve kayda değer diyalogları kızına mektup olarak yazıyor ve postalıyor.

Yine gösteri sonunda kitaplarını imzalıyor. Aysever'i tanıdığım ilk televizyon programı olan "Aykırı Sorular" kitabını aldım ve imzalattım. Kitabını imzalarken kısada olsa biraz konuştuk. Kendisi program hazırlayıp sunacak bir kanal bulamadığı için (gösterileri için salonda bulamıyor) internet tabanlı sosyal hesaplarından canlı yayınlar yapıyor. Daha özgün ve rahat bir ortamda en azından şu sıralar referandumla ilgili fikirlerini anlatmaya çalışırken, ara ara da edebiyat konuşulacağını söylediği yarım saat ortalaması olan yayınlar hazırlıyor. Bu fikri ve başarısı için, yani sosyal medyayı lehine çevirebildiği için onu tebrik ettim. Başarılarının devamını diledim.

Yani sevgili okuyan dolu dolu bir Aysever gösterisi istiyorsanız belki sırada sizin iliniz vardır.