Şampiyon (Bizim İçin) Film Eleştirisi

7 Aralık 2018 vizyon tarihli ve Ahmet Katıksız yönetmenliğindeki 129 dakikaya sığdırılmış bir biyografinin dramını izliyoruz. Türkiye'nin en çok tanınan jokeyi Halis Karataş ve onun efsaneleşen yarış atı Bold Pilot'un tanıştıkları ilk günden itibaren aralarında gelişen dostluğun samimiyetiyle perçinlenen Bold Pilot'un sahibinin kızı ile yaşadığı aşkın hikayesine tanıklık ediyoruz. Özellikle yaşanmış bir hikaye olması ve bunun beyaz perdeye başarılı bir şekilde aktarılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu filmi izledikten sonra çok farklı duygulara sahip olacağınızı söylemek pekte abartılmış sayılmaz. Efsane yarış atı olan Bold Pilot'un canlandırılmasında beş farklı atın kullanıldığını öğreniyoruz. Bu farklılıkları çok başarılı bir şekilde kamufle etmişler. Bold Pilot'u canlandıran atlarda aöyle güzel sekanslar yakalanmış ki, ne kadar emek sarf ettiklerin tahmin bile edemiyorum. Müthiş zahmetli bir iş ve sonucu harika biten bir yapımdır. Halis Karataş'ı canlandıran Ekin Koç ve Begüm karakterini canlandıran Farah Zeynep Abdullah'ın uyumuyla birlikte Özdemir Atman'ı (Bold Pilot'un sahibi) canlandıran Fikret Kuşkan'ı da kutlamak yerinde olacaktır.

Halis Karataş, Sivas'ta yaşamaktadır. Abisinin ölümüyle sonuçlanan at sevgisi yıllar geçse de değişmemiştir. Jokey olmaya karar verdiğinde kendini İstanbul Veli Efendi Hipodromunda bulur. Bir zamanlar Türkiye Jokey Kulübü başkanlığında da bulunan Özdemir Atman ile tanışır ve onun sunduğu imkanlar doğrultusunda Bold Pilot ile tanışır ve yarışlara hazırlanmaya başlarlar. Patronun kızı Begüm Atman'la tanışır ve kısa sürede karşılıklı bir sevgi çemberinin içinde buluşurlar. Tabii ki bir çatışma noktası olacaktır. Bu sanılacağı gibi zengin kız fakir oğlan melodramından farklı olarak bizlere yansıtılmamıştır. Onların aşkı birçok engelin ortadan kalkması için bir kıvılcım olacaktır. Begüm kanser tedavisi görmektedir ve Halis ise onun yaşama tutunması için uygun koşulları hazırlamaktadır.

1996 yılı Gazi Koşusunda 2.26.22'lik rekoru hala kırılamayan Halis Karataş ve Bold Pilot'un gerçeğiyle neredeyse birebir çekilen yarış görüntüleri tam bir ekip işi olduğunu apaçık gösteriyor. Her yarış sahnesinde heyecanımızı bir an olsun kaybetmeden izliyoruz. Çünkü umudun galip gelmesini arzuluyoruz. Tüm yarışlarda geriden gelip birinciliği alan Bold Pilot ve Halis'in bizlere de bir mesajı var:

"insan, yarışlara bir gün mutlaka yenileceğini bile bile katılır."

Bizler umudumuzu hep kenara köşeye saklarız. Bazen doğru zamanı bulmak için geç kalırız, bazende erkenden harcarız. Umut öyle bir şeydir ki: "ya hep ya hiç" zıtlığının arasındaki ince çizgide patlamayı ister. Bold Pilot aslında umutlarını unutmuş insanlara bir farkındalık yaratmak için koşuyor. Koşuyor ve başarıyor! Bold Pilot geliyor!

Filmin sonunda Halis Karataş ile yapılan küçük bir röportaj, Gazi Koşusundan görüntüler ve Emre Tilev'in sunduğu spor haberlerindeki Bold Pilot'un ölüm haberi de yer almaktadır. Aramızdan Bold Pilot adında bir efsane gelip geçerken, bir diğer efsane; yaşayan efsaneye Halis abiye de sevgilerimizle...