Aslıay Band & Cover

Pek değerli insan, iyi kalpli ve sempatik mimikli, hoş sesli, tatlı sohbetli… Tanışıklığımız lise yıllarının ortalarına kadar dayanır. Aynı okulda olmamıza rağmen, sınıflarımız farklıydı. Tanışma süreci içinde müzikle ilgilendiğini öğrendim. Özellikle gitar çaldığını duyunca şaşırmış ve sevinmiştim. Sadece bunu yapsa yine iyi; Söz yazıp üzerine beste yapabiliyor. Dinlenesi sesinin her tür müziğe yatkın olduğunu iddia ediyorum. Daha, kökten beğenmediğim şarkısı olmadı. Başarılı buluyorum ve ilerisi içinde (özgürlüğüne söz geçirebildiğinde) başarılı olacağından kuşkum yok. Benimde müziğe karşı ilgim olduğu için, Aslıyla çabucak iletişim kurabildim. “Aslıay” adını “Asilay “ diye okumuştum bir gün ve hepte öyle kaldı dilimde, rehberimde bile bu isimle kayıtlı. Bence sahne adı bile bu olabilir. Naçizane fikrim tabi, ama Aslıay olacak o. Liseden sonra sıkça yüz yüze görüşme şansımız olmasa da bağımız kopmadı. Her ayrılığın içinde ince bir çizgi vardır, galiba biz o çizgiye basmadan geçebilenlerden olduk, iyi ki de olduk dimi Aslı :)

Oluşturduğu bir Myspace adresinde şarkılarını paylaşıyor ve sayfanın aktifliğini koruyor. Ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsin. Şarkıları ve tarzı üzerinde biraz yorum yapmak istiyorum. Temel enstrüman olarak akustik gitarı gösterebiliriz. Bunun yanı sıra çeşitli müzik programları eşliğinde davul ve çeşitli efektler de kullanıyor, bu sayede şarkıyı, melodi bakımından zenginleştiriyor. Yazdığı ve yorumladığı şarkılar genellikle duygusal yönü ağır basan ama anlatmak istedikleriyle gereken sertliği yakalayan bir mizaha sahip. Her şeyin sadesini sevdiğimden olsa gerek, gitar ve vokalle yaptığı kayıtlardan daha fazla haz alıyorum. Özellikle de tüm hatalarıyla gerçekleştirdiği minik konserlerini dinlemek keyif verici. Şarkı söylemeyi gerçekten seviyor, eline mikrofonda yakışıyor açıkçası. Bir gün gitar konusunda gerekli kıvama ulaşırsam, onunla sahne almak kurduğum bir hayal.

Öne çıkan kendi şarkılarından bazılarını anlatmak gerekirse; “Orta Çağ”, baştan sona dinlediğimiz arpej sesleri, başımızı hafif yana eğerek, sanki gözlerini kapattığımızda aklımıza sevginin gelmesi gibi. “Gece”, duygusuz davulları bastıran hızlı gitar ritimleri, gerilim etkisi bırakıyor üzerimizde. Melodi ağırlıklı şarkının sözleri karamsar birinin dudaklarından dökülüyor gib

“Sis”, en kısa şarkılarından biri olmasına rağmen, efektlerin en yoğun görüldüğü şarkıdır. Gırtlaktan çıkan seslerin şarkıya etkisi büyük. “Tutulma”, bir dakikadan az olan, iki şarkı arasına koyulası, “ara şarkı” denilesi halde olan şarkı fakat dinlenesi ve etkileyicidir. “Af”, gitarın en tatlı tonunu bu şarkıda dinlemek mümkün, diğerlerine nazaran ses kaydı açısından gayet iyi. Favori şarkılardan.

Gelelim cover yaptığı parçalara, ulaşmak için burayı ziyaret edebilirsin. En sevdiği sanatçılar arasında yerli olarak Aylin Aslım başı çekiyor. Hemen ardından Ceylan Ertem geliyor ve Mor ve Ötesi, Can Bonomo, Duman, Cem Adrian, Melis Danışmend, Şebnem Ferah diye devam ediyor. Yabancı şarkıcılardan tercihi ise: PJ Harvey, Tori Amos, Epica, Radio Head, Joan Jett… İlk cover kayıtlarından biri olan Aylin Aslım’ın “Aynı” adlı parçasıdır. Cem Adrian’ın “Yağmur”uyla hafif sertleşirken, Nil Karaibrahimgil’in “Libido” şarkısıyla ritmik bir sound dinliyoruz. Ceylan Ertem’in “Kızılderili Ruhu” şarkısında yaptığı cover ile benim beğenimi fazlasıyla almıştır. Kullandığı eko ve sade gitarın sesiyle, vokalin temiz olması gayet iyi. PJ Harvey’in White Chalk şarkısı, cover şarkılar arasında en hüzün dolu melodilerden birine sahip ve PJ Harvey’in de dinlemesini tavsiye ettiğim bir yapım olmuş. Davul sesleri de bir o kadar içten.

En sevdiğim yönlerinden biri de “istek” kabul etmesi. Dinlemeyi sevdiğim şarkıları bide onun yorumuyla dinlemek güzel oluyor, “acaba nasıl söyleyecek” diye bir merak oluşuyor ve çoğu kez ortaya eğlenceli sonuçlar çıkıyor. Gelecek seneler için ben umutluyum. O da öyledir… Müzik kariyeri için ve kişisel hayatı için ona başarılar diliyorum. Başarmaya devam etmeli de…