Harry Potter Serisi Neden Bu Kadar Sevildi?

   Harry Potter serisi tüm dünyada milyonlarca fanı olan fantastik kitap ve film serisidir. Harry Potter serisinin her filmi ve kitabı satış rekorları kırdı. 7 kitap ve 8 filmden oluşan serinin ek olarak muhteşem büyü dünyasını daha iyi anlamamız için, yazar J. K. Rowling tarafından yazılmış yardımcı kitaplar da mevcuttur. Bunlar Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?, Çağlar Boyu Quidditch ve Ozan Beddle'ın Hikayeleri adlı kitaplardır. Ve Harry Potter serisinin kendi kitapları kadar ilgi görmüş ve ses getirmiştir. Bunun dışında PotterMore adlı internet sitesi de dolu dizgin hayatına devam etmektedir. Bunlara ek olarak Harry Potter parkları, müzeleri ve stüdyoları da dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyetlerine devam etmektedir. Bu koca efsaneyi, çocuk kitabı ve filmi olarak nitelendirilse de serinin her yaştan takipçisi bulunmaktadır. Ve yanlış bilmiyorsam; Facebookta resmi sayfası en fazla takip edilen film ve Mtv tarafından yapılan çalışmada da en iyi film fanı olarak Harry Potter fanları seçilmiştir. Acaba bu kadar sevilmesinin nedeni neydi?

   Onu okuduğumuz saatler de dünya durur ve bir bakarız ki kitap bitmiş. Bir çocuğun biten çikolatasına üzüldüğünden daha fazla üzülürüz kitabın bitmesine ve dayanamayıp tekrar okuruz kitabı. Herhangi bir aktiviteyle ilgilenirken takılır aklımıza kitaptan bir sahne. Sahne diyorum çünkü bu kitabı okumanın farkı yoktur film seyretmekten. Burada gerçekten muhteşem bir yazardan söz ediyoruz. Her kitapta binlerce soru soran bunların bir kısmını ileriki sayfalarda ve bir kısmını ileriki kitaplar da cevaplayan. Kitabın ne ara bittiğini anlayamadığın gibi cevabını bulamadığın sorulara cevap bulmak için bir sonra ki kitabı okumak için de sabırsızlanıyorsun. Zaten dili de çok akıcı olması sebebi ile hikâyeye kendini kaptırmakta çok rahat oluyor.

   Filmlerin de ise ilk filminden son filmine kadar görsel efektleri, sinema tarihinin kilometre taşlarından biri olmaktadır. Her filmi ile efekt konusunda sonra ki gelecek filmlere ders verir nitelikte. Büyük ve görkemli bir oyuncu kadrosunun yanın da gerçekten takdiri hak eden bir makyaj ekibi vardır. Cast ekibini anlatmak neredeyse imkânsızdır. Bu kadar iyi bir ekip olunca filmin zevki de ayrı oluyor. Zaten sağlam bir kitaptan oluştuğu için senaryosu da çok kuvvetli bir film. Bu yüzden kitapta da olduğu gibi nasıl bittiğini anlamakta zorlanıyorsunuz. bir bakmışsınız bitişte ki o güzel müziği dinliyorsunuz. Bu arada filmin müzikleri da harikadır. Filmi izlerken, film sizi uçsuz bucaksız diyarlara götürüyor. Ve o muhteşem kurguda kayboluyorsunuz. Bu yüzden İtalya'da yapılan bir araştırmada yanlış bilmiyorsam Harry Potter serisini izleyen ve okuyan çocukların okumayanlara oranla daha yaratıcı olduğu ortaya çıkmış. Yine bir araştırmada eşcinseller, azınlıklar ve göçmenler gibi topluluklara Harry Potter okuyan ve izleyen çocukların daha hoşgörülü ve yardımsever yaklaştığı da ortaya konmuştur.

   Sevilmesinin bir nedeni de kahramanımızın artist, zengin, yakışıklı olması
yerine merdiven altında yaşayan, gözlüklü, zayıf ve çelimsiz sıradan bir çocuk olması yani aynı sokakta bulabileceğimiz türden biri. Dersler konusun da muhteşem başarıları yerine en yakın arkadaşından kopya alan birisi olması sebebi ile sınıftan biri gibi. Esas kızımızın güzel ve aklı bir karış havada olması yerine dişlek, kabarık saçlı, anaç, hanım ve çalışkan tipli bir kız olması. (Genellikle bu tipler filmler de ezilir ve değişime uğrar.). Ve her sınıfta buna benzer en önde oturan bir kız vardır. Joker kişimiz ise genellikle zenci olur ve asıl kahramanımızın başına iş açar genel de, burada ise kızıl saçlıdır, kahramanımızın başı ne zaman sıkışsa yardıma koşar, kahramanımızın yüzünde kendisinin ve ailesinin başına gelmedik kalmaz. Normal hayatta olduğu gibi başımız sıkıştığında bize yardım eden bir dostumuz vardır. Diğer filmler de ve kitaplar da olmayan bir durum ise: asıl kızı asıl oğlanın alması yerine asıl kızı kahramanımızın en yakın arkadaşı alır. ( hani fakir, leylek bacaklı, bol çilli çocuk) Gerçek hayatta olduğu gibi zıt kutuplar birbirini çeker. Tıpkı kahramanlarımız aramızdan fırlamış herhangi bir yer de karşımıza çıkacak gibi. Sokağı döndüğümüz de, sınıfa girdiğimiz de ya da her hangi bir olayda kahramanlarımızı orada bir yerler de bulabiliriz. Belki de bu yüzden Harry Potter serisinin milyonlarca fanının olması ve her kitabının her filminin rekorlar kırmasının nedeni idi. İşte bu yüzden Harry Potter serisi sevildi ve seviliyor…


Ve Sizlere Harry Potter'ın O güzel Müziği...