Aklından Bir Sayı Tut (Kitap)


Bu kitabı okumaya başlamanız için ilk üç seçeneğiniz şunlar olacaktır. Öncelikle ön kapak tasarımı "ben buradayım" diyor. Beyaz zemin üzerine büyük puntolarla yer alan siyah renkte dokuz tane rakam ve daha küçük puntoyla yazılmış kitabın adı. İkinci olarak kitabın ismi seninle direk iletişim kurabiliyor. "Aklından bir sayı tut" diyor ve sende cevap verebiliyorsun. Kitabı okumanıza son etken ise arkadaş tavsiyesi olabilir. "Senin ilgini çekeceğini düşünüyorum" der ve kitabı size okutur. Teşekkürler John Verdon!

Özgün adıyla "Think of a Number" 2010 yılında John Verdon tarafından yazılmıştır. Bu kitap Verdon'un ilk kitabıdır. Emekli cinayet dedektifi Daved Gurney'in polisiye vakasını anlatır. Verdon, ABD'li yazardır. Bu kitabı 25 ülkede dağıtılmıştır. Daved Gurney karakteri ile seriye dönüştürdüğü "Gözlerini Sımsıkı Kapat" ve "Şeytanı Uyandırma" kitapları da bulunmaktadır. Kitabın çevirisini Cemile Özyakan yapmıştır. Koridor Yayıncılık tarafından basılmış ve 480 sayfadır.

ÖZET:

Katil, kurbanlarına bir mektup gönderiyor ve mektupta bedel ödeme zamanının geldiğini söylüyor. Onları çok iyi tanıdığını ve bunu kanıtlamak için de kurbanlarından akıllarında bir sayı tutmalarını istiyor. Kurbanlar sayı tuttuktan sonra ilave zarfı açıyorlar ve tuttukları sayıyı karşılarında görüyorlar.

Kurbanlardan biri eski tanıdığı olan emekli dedektiften yardım istiyor fakat pek bir yere varamadan adam ölüyor. Bunun üzerine dedektif hem emekliliğin verdiği sıkıntıdan kurtulmak hem de ölen arkadaşına yeterince yardım edemediği için olayı daha derinlemesine araştırıyor. Cinayetler tek tek işlenirken hepsinde aklında sayı tutma gizemi oluyor ve dahası cinayetler de sürekli aynı mesaj veriliyor. İçki şişesi ve boğazların parçalanması.

ARKA KAPAK YAZISI:

Bir adam, posta kutusuna bırakılmış imzasız bir mektup alır. Mektupta şöyle yazmaktadır: "Aklından herhangi bir sayı tut – 1 ila 1000 arasında herhangi bir sayı." Adam öylesine 658 sayısını tutar. Not şöyle devam etmektedir: "Sırlarını nasıl bildiğimi göreceksin… küçük zarfı aç."

"Aldıklarını geri vereceksin
Vermiş olduklarını aldığın zaman.
Biliyorum ne düşündüğünü,
Ne zaman uyuduğunu,
Nereye gittiğini,
Nereye gideceğini.
Seninle bir randevumuz var,
Bay 658."

Sıradanlıklara meydan okuyan, anında başınızı döndürecek ve ilgi çekici karakterlerinin kalp atışlarını tüm gerçekliğiyle hissedeceğiniz bir kitap – Aklından Bir Sayı Tut kolay kolay unutmayacağınız bir roman.

ÖZNEL DEĞERLENDİRME:

Polisiye sevenlerin ilgisini çekecek bir roman olmuş. Klişe bölümleri olmasına rağmen paragraflar peşlerinden koşmamızı sağlıyor. Bir dedektifin aydınlatması gereken sıradan olmayan cinayetler serisindeki akıl yürütme hallerini oldukça yakından görüyoruz. Dedektiflerin olayı aydınlatma da tek başlarına çokta iyi olmadıklarını gösteren bir kitap aynı zamanda. Yani baş karakterimiz süper kahraman değil. Sadece işini iyi yapan evli ve bir çocuk babasıdır. Dedektif Gurney'in yanı sıra eşinin de yaşadığı psikolojiyi yakından izliyoruz. Eşinin işe gittiği her günün sonunda eve dönmesini beklemesi ve yaşadığı tedirginlik ciddi anlamda hissediliyor. Seri katilin kurban seçme yöntemi yine sıradan değil. Kitabında adın da olduğu gibi kurbanlarına sayı tutmalarını söylüyor ve o sayıyı bilenler, katile geri dönüş yaptığında ise ölümleri için geri sayım başlıyor. Ölüm şekilleri de Four Roses marka ağızı kesik şarap şişesiyle parçalanmış boğazlar.

Sonunda katilin kolayca yakalanması klişe sahnelerin en belirgin olduğu anlardan biriydi. Klişeler içinde kendini okutabilen ender kitaplardan biri sanırım. Keyifli okumalar.