Yusuf Yusuf Film Eleştirisi

   Filmimiz 26 Aralık 2014 tarihinde vizyona giren komedi ve aksiyon türlerindeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen ve senarist koltuğunda Sağ Salim filmlerinin yönetmeni olan Ersoy Güler oturuyor. Filmin baş rollerin de ise Ali Sunal, Burak Satıbol, Oya Başar, Sinem Öztürk, Bülent Seyran, Yakup Yavru, Tülin Oral, Eylül Öztürk ve Ayhan Taş yer almakta. Filmin İmdb puanı ise 3,8’dir.

   Bu film yönetmen koltuğunda Ersoy Güler’in oturması sebebi ile Sağ Salim’in ve oyuncu kadrosunun güzel olması sebebi ile onun ekmeğini yiyor. Maalesef biraz da işin üç kâğıdına kaçılarak hazırlanan fragmanın ekmeğini fazlası ile yiyor. Ülkemiz de artık, özellikle de komedi filmlerinde, seyircinin en fazla güleceği sahneleri seçip fragmanlarda yayınlanıyor. Seyirci filme gidiyor, bi bakıyor fragmandaki sahnelerden başka bir şey yok filmde. Benim için bu filmin fragmanı da boştu ama salona baktığımda ve gidenlerden duyduğuma bakarak söylüyorum ki fragmana aldanarak giden de çok.

   Böyle bir girizgah yaptıktan sonra söylemeliyim ki film ile ilgili olumlu birkaç laf etmek istesem de bulamıyorum. Neresinden bakarsan bak tutarsızlık neresinden bakarsan bak ahmakça. Ama olumlu birşeyler bulmak için kendimi zorlarsam; Oya Başar ile Ali Sunal’ın daha önce beraber oynamaları sebebi ile uyumları iyiydi. Burak Satıbol ve Ayhan Taş’ın Mahşer-i Cümbüş’ten gelen birlikte oynama ve birbirlerini tanımaları göze hoş gelen bir performans sergilemelerine sebep olmuş durumda. Aslında bakıldığında filmin temelinde çok güzel bir fikre sahip, radikal İslamcı bir örgüt üyesinin bir minibüs kaçırarak Papa’ya suikast düzenleme amacında gelişen kara mizah. Fakat filmdeki mizah sadece benim yazdığım yazıda geçiyor. Film ile ilgili olumlu noktalar bu kadarla sınırlı.

   Film emek, zaman ve para kaybı denebilecek kadar kötü. Bizim seyircimiz kalitesiz işlere bile gülüyor. En basiti bi osuruğun bu ülkede 7 milyon seyircisi var. Bu yüzden senaristeler ve yapımcılar kalitesiz komedi işleri yaparak aradan sıyrılıp gişeden pay kapmaya çalışıyorlar. Bu filmde onlardan bir tanesi. Salona baktığımda “Gonya Yolundayım” dışındaki hiçbir sahneye gülmediler ki o
sahnede küfürlü olduğu için belli bir yaş grubu güldü. Film cinsellik ve küfür üzerinden güldürme amacı taşıyor lakin tebessüm ettirecek nerede ise sahnesi yok. Örneğin Yakup Yavru Sağ Salim’de ki babanın filmde olmasının tek amacı küfür etmesiydi. Onun dışında filmde hiçbir özelliği yoktu. Aksiyonda var filmin içinde denilmiş ama o da kıytırık bir efekt ile arabayı uçurma sahnesi. Maalesef senarist iyi bir fikir bulmuş ama onu besleyecek iyi diyaloglar ve hikayeler ile süsleyememiş. Bir ara filmi izlerken şöyle düşündüm oyuncuların senaryoyu okumadan kabul ettiklerini yada nasıl böyle bir filmde yer aldıklarını düşündüm. Emin olun 30 yıl önceki İnek Şaban filmlerini ( Özellikle Hababam Sınıfı ) açın, izleyin en azından zamanınızdan kaybetmemiş olursunuz. O dönemin sanatkarlarını böyle filmleri gördükten sonra bir kez daha ayakta alkışlıyorum ve saygı ile anıyorum.

   Kısaca toparlarsak filmin fragmanına, Sağ Salim’e göre ve oyuncu kadrosuna bakarak gidecekleri uyarıyorum büyük hayal kırıklığına uğrarsınız. Bunu yanı sıra maalesef film sırf cinsellik ve küfür üzerinden güldürme amacı izleyip tebessüm bile ettiremeyerek 2014’ün en kötü yerli komedi filmleri listesi yapsak listeye rahatlıkla girecek kadar kalitesiz.

Tüm sinema severlere iyi seyirler…