Elite - Netflix Dizi Analizi

Carlos Montero ve Darío Madrona tarafından üretilen 5 Ekim 2018 tarihinde Netflix'te yayınlanan İspanyol gençlik dizisi. Gençlik, dram, suç  ve gerilim barındırmaktadır. Aynı zamanda cinsel içerikli sahnelerin bol olduğu 3 sezonluk "çerezlik" denilebilir bir yapımdır. Her sezonunda 8 bölüm bulunur, bölüm süresi ortalama 50 dakikadır. Oyuncu kadrosuna bakıldığında "La Casa de Papel" dizisinden üç oyuncuyu görmekteyiz. Denver, Rio ve Alison...

Dizinin konusu: Okulları yıkılan üç gencin, burslu olarak İspanya'nın en iyi lisesine gönderilmesiyle hikaye başlar. Las Encinas İspanya'nın en görkemli ve zengin okullarından biridir. İşçi sınıfına ait üç gencin okula gelişi bazı öğrencilerin tadını kaçıracaktır. İşin içine cinayet ve gizem girince dizi sürükleyici bir hal alır. Karakter analizlerini birazdan yapacağız fakat onun öncesinde dizi Netflix yapımı olduğu için birkaç açıklama yapmak gerekiyor. 

Netlix'in dizilerinde mutlaka değindiği konulardan biri olan "cinsellik", yine kendisini ön plana çıkarmaktadır. "Eşcinsellik" yıkılan bir tabu mudur, yoksa sıradanlaşması için uygulanan bir politika mıdır? Milyonların takip ettiği bu internet platformunda "Elite" dizisini ele alırsak eğer; Henüz 16 yaş ortalaması olan bir okulda ilk cinsel deneyimler yaşanıyor ve hatta grup seks sahneleri olağan rahatlığı ile yansıtılıyor. Bu tür sahnelerin gerçeklikten uzak olduğunu düşünmek bir hata mıdır yoksa bu tür sahneler o yaş ortalaması için rutin bir gerçek midir? Kişi henüz reşit olmadan tüm cinsel deneyimini gerçekleştirebilirken öte yandan da gerek ekonomik gerekse gelecek adına aldığı kararlarda hala ailesine bağlıdır. Sorgulanması gereken birçok başlıktan birkaçı budur.

Dizinin alt metinlerinde okuyabileceğimiz bir başka konu ise, İslam-fobidir. Müslüman bir ailenin iç problemlerine tanıklık ediyoruz. Üç kardeşli ailede, kızlarının biri tırnak içerisinde "kötü yola" düşmüştür. Diğer kızı Nadia ise (Mina El Hammani) aile içinde düzgün bir kız olarak ifade edilirken, ev dışında kendini hissettiği gibi yaşamaya çalışan biri olarak görmekteyiz. Yani dini değerlerinin dışına çıkmaktadır. Tek oğulları Omar ise, eşcinseldir. Yani Avrupa'da yaşayan sıradan bir Müslüman ailenin başına tüm kötü şeyler gelmektedir. Geniş bir perspektifle bakarsak aslında sadece Müslüman bir ailenin sorunu olarak ele alınan bir eşcinsellik mevzusu yoktur. Bu tür cinsel eğilimleri ailelere söylemek tüm inançlarda ve tüm aile yapılarında zor görünüyor. Nitekim toplumsal baskılar bilindiği seviyede seyir etmektedir. 

Zenin aile çocuklarının bitmeyen ufak tefek dertleri, para ile mutlu olamayan sevgiden uzak büyüyen, tasviri standart genç zenginlerimiz de dizide mevcuttur. Elit yaşama konuk olduğumuz sahnelerin birçoğunda gece kulübü eğlenceleri, uyuşturucu ve alkol tüketimi sınırsızdır. Her şey klişelere uygun yazılmışken bizi şaşırtan ne olabilirdi?

Hikayenin işleniş biçimi, yani kurgu düzeni en başarılı yanı olmuş diyebiliriz. Son bölümden ara ara kesitleri ve sorgu odası görüntüleri güzel serpiştirilmiştir. Dizide ölen karakterin kim olacağını sorgulamaktan ziyade -ki zaten ilk sezon ikinci bölümde ölen karakterin kim olduğu gösteriliyor- katilin kim olduğu ve olabileceği pratiklerini yapıyoruz. Bu kimin öleceğini tahmin etmekten daha zor görünebilir. Nitekim bariz işaretler barındırsa da sizi bir sürpriz beklediğini biliyorsunuz. 

Samuel dizinin ana sürükleyici karakterlerinden ve burslu olarak Las Encinas'a gelen üç öğrenciden biridir. Maria ile ilişkisi olur. Bu karakterin ana karakter olması sebebiyle daha baskın görebilirdik ama daha çok silik bir karakter gibi sunulmuştur. Yani Samuel'e güvenip bu gizemi nasıl çözeriz bilmiyoruz. 

Maria, LCDP'den tanıdığımız (Alison) bir karakterdir. HIV pozitif olması ve ailesiyle yaşadığı problemlerle ön plana çıkan, Samuel ile bir şeyler yaşamak isterken aynı anda Nano ile de ilişki yaşayan, kafası karışık ama sonunda kararını veren biridir. Özgür olmak ile özgürlük yolunda atılan adımlar arasında çok mesafe vardır. Yanlış kararlar seni daha da tutsak edebilir. Bu karakterin özeti budur.

Guzman, Maria'nın kardeşidir. Nadia'ya aşık olduğunda bizi şaşırtmayacak iş ve işlemler içinde bulunan iyi olmak için çırpınan bir karakterdir. Maria cinayetinin onu çok etkilediği bir gerçektir. Ve olayın aydınlatılması için Samuel'le işbirliği yapacaktır. 

Polo ve Ander'i birlikte ele alalım. Bu ikiliye ek olarak Guzman'da var ve muhteşem üçlü bu kadrodur. Çocukluklarından bu yana beraber olan ve yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen bu karakterlerin aralarında bir soğukluk oluşmaya başlar. Tabi herkesin kendi derdi vardır. Guzman, kız kardeşini kaybetti; Polo, enteresan ilişkiler peşinde kendini kaybetti; Ander, babasıyla iyi bir iletişim kuramamaktan yakınırken eşcinselliğini de gizlemek zorunda kalmaktadır. 

Lu ve Nadia'yı da beraber ele alalım. Guzman'ın eski sevgilisi Lu'dur, yeni sevdiği ise Nadia'dır. Lu zenginler grubunun en tehlikeli karakteri olmakla birlikte, parayla satın alamayacağı hiçbir şey yok gibi davranır. Zekidir ve tehditkar bir tavrı vardır. Nadia ise aile baskısı altında demek doğru olmaz ama kısıtlı bir hayatı vardır. Filistinli bir ailenin İspanya'da okuyan kızı nasıl olursa, sanırım o kadar özgürdür. Tabi bazı çizgiler ve sınırlar onun tarafından da aşılmaktadır. Bu dizinin en dikkat çekici karakteri bence Nadia'dır. 

Nano, Valerio, Carla, Omar, Rebeka, Catayana ve diğerleri... 3 sezonluk gençlik ve lise dönemi dizisi Netlix yapımıyla 4.sezonunu bekliyor. Hiçbir dizi veya film için üst perdeden yorum yapmamaya dikkat ederim. İlk sezonu diğer iki sezona göre daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Tabi ilk sezondan sonra bırakmak olmaz deyip devam edenler de olacaktır. Devam edenler için yeni bir cinayet daha söz konusu olacaktır.. İlk sezon gibi ölen kişinin kimliği erkenden açık ediliyor ve ona göre bir yol izleniyor. 

Neden izlemeliyim sorusuna verebileceğim en net cevap şu olur sanırım: Avrupa ülkesi olan İspanya'da müslüman bir ailenin yaşadığı aile içi dramı ve bunun işleniş biçimini sorgulamak adına güzel bir sosyolojik örnek olacaktır. Yine aynı zamanda "zenginlik" kavramı üzerinden sunulan imkanlar ve fırsatlar üzerine sorgulayıcı bir tavır sergilemek adına burslu öğrencilerle kıyaslandığında yaşadıkları artılar ve eksiler nelerdir? En önemlisi herkesin bir hedefinin oluşudur; ve eğitimlerine verdikleri önem ne boyuttadır. 

4.sezon'da görüşmek üzere...