Podcast Nedir Ne Değildir?

Son zamanların popülerleşen ses paylaşım tabanlı uygulaması Podcastlar oldu. İlk dönemlerini sayılı kullanıcılar hatırlar. Radyo programlarının tekrarlarını dinlemek için bir aracı olarak kullanılırdı. Şimdilerde ise herkesin bir podcast sahibi olabilmektedir. Sahip olmanız gereken malzeme bir mikrofon ve ses düzenleme programıdır. Çok ucuza podcast yayıncısı olabiliyorsunuz.

Podcast Nedir?

Belli kategoriler üzerinde stabilize ettiğiniz bir yayın politikası oluşturduktan sonra yani ne sunmak istediğinize karar verdikten sonra -ortalama bir saati geçmemesi önerilir- yapacağınız ses kaydı üzerinde bir takım ekleme çıkarma işlemlerinden sonra paket haline getirdiğiniz yayınınız sizin podcastiniz olacaktır.

Eğer belli kategoriler üzerinde kalabilirseniz -ki bu sizin yayın karakteriniz olacaktır- takipçileriniz adına daha anlaşılabilir olmanızı kolaylaştıracaktır. Spor üzerine oluşturduğunuz bir kategoriniz varsa spor ile ilgili filmlerden pek tabi bahsedebilirsiniz. Fakat herhangi bir bölümde "Altın Portakal Film Festivali"nden bahsederseniz bu durum belki uygun olmayabilir. Nitekim spor kategorisi oldukça geniş sınırlara sahiptir. Alt başlıkları ana konu üzerinde çeşitlendirmek size de kolaylık sağlayacaktır.

Periyodik yayın akışı planlamak hem sizin podcastlerinize karşı sorumluluğunuzu hem de takipçilerinizin sizi düzenli olarak takip edebilmesine imkan sağlar. Haftalık yayınlar popülerliğini sürdürmektedir. Oluşturacağınız yayınların kalitesini ve içeriklerini hazırlamak içinde uygun zaman aralığına sahip olursunuz. Günlük podcast yayınları genellikle profesyonel radyo programlarının tekrar yayınlarıyla sürdürülmektedir. Önceleri kaçırdığınız bir radyo programını dinleme imkanınız o radyo kanalının resmi web sitesinin inisiyatifine bağlıyken şimdilerde ise olmazsa olmazları arasına girmiş bir hizmet olarak sunulmaktadır. Dinleyicilerin bu durumdan mutlu oldukları da aşikardır.

Podcast Oluşturma ve Paylaşma

Aslında en can alıcı sorulardan bir tanesi de budur. Oluşturduğunuz bir podcast dizisi elinizde mevcut. Bu kayıtları nerelerde yayına verebilirsiniz bunu düşünmeye başlayacaksınız. Popüler Podcast uygulamaları arasında Google Podcast, Apple Podcast ve Spotify uygulaması üzerinden yayınlarınızı ücretsiz olarak paylaşabilirsiniz.

Her uygulamanın kendi yayın ilkeleri mevcuttur. Yayınlamaya karar verdiğiniz uygulamaların yayın ilkelerine göz atarak son kararınızı verebilirsiniz. Spotify üzerinden yayın yapmak isteyenler için "Anchor" isimli uygulama mevcuttur. Yine Spotify tarafından geliştirilen bir podcast oluşturma programıdır. Anchor üzerinden yapacağınız podcast kayıtlarını düzenleme şansınızda var. Jingle ekleme, ekleme, çıkarma ve bilumum düzenleme gereçlerini kullanabilirsiniz. Anchor hesabı olan bir başka kullanıcı ile ortak yayın yapma fırsatını da sunmaktadır. Sanırım en önemli özelliği de bu olsa gerek.

Podcast Önerileri ve Fikirleri

Düzenli olarak takip ettiğiniz bir podcast kanalı var mı? Eğer yoksa araştırmalarınızı yapın ve size en yakın gördüğünüz podcast kanalını incelemeye alın. Neleri düzgün ve kaliteli yapmışlar not alın. Tabii birebir aynı konsepti uygulamak sizi tatmin etmez ve geliştirmez. Sizin yapmanız gereken çıkış fikri aramak ve çeşitlendirmek olacaktır. Şu da var; Eğer podcast yapmaya karar verdiyseniz aklınızda zaten bir fikir vardır. Uygulama yönünden fikir almak için yine de takibe almanız gereken podcast kanalları olmalı diye düşünüyorum.

Teknik konular üzerine azami bilgi yeterli olacaktır. Podcastlerde en önemli unsur sizin ses kaliteniz olacaktır. Stüdyo ortamı yaratamayabilirsiniz belki ama dip gürültüyü en aza indirmeniz bile size artı puan katacaktır. Buna emin olabilirsiniz. Gürültülü bir ses kaydını dinlemek herkesi yorar. Bunun için telefonlarınızın ses kayıt uygulamalarını kullanabilirsiniz. Eğer daha iyi bir sonuç elde etmek istiyorsanız harici mikrofonlar işinizi görecektir. Harici mikrofon seçimlerinde birçok alternatif bulunduğu için seçme konusunda mutlaka kararsızlıklar yaşayacaksınız. Fakat yeni başlayanlar için her zaman ortalama bir cihaz en ideal seçimdir. Mikrofon testlerini yapan çeşitli youtube videoları mevcut. Onlar size fikir verebilir. İdeal ve ortalama maliyet olarak 150₺ - 200₺ uygun bir fiyat aralığı olacaktır.

"Bunu Ben De Yaparım" isimli bir podcast kanalını takip ediyorum. Tiyatrocu İbrahim Selim'in sunduğu bu podcast'i kulağınızdan geçirmenizi tavsiye ederim. Diksiyon ve fonetik kullanımı olarak beğendiğim bir isimdir. Kaydın bazı bölümlerinde ses efektleri de kullanılıyor. Size iyi fikirler verebilir.

Takip ettiğim bir başka podcast kanalı ise "Film Koması" bu podcast adından da anlaşılacağı gibi film kategorisi üzerinden ilerlemektedir. Melikşah Altuntaş'ın hazırlayıp sunduğu bu podcast serisi, iyi bir film izlemek isteyenleri ihya edecek konsept listeler hazırlamaktadır. Ortalama 15 dakikalık kayıtlar oluşturmakta ve sizi dinlerken diri tutacak samimilikte olduğunu düşünüyorum. Doğal akışında ve net cümleler barındırmaktadır.

Kendi konseptinizi mi uygulamak istiyorsunuz? Aslında yapılması en güzel işlerden biri eğer sesiniz güzelse ve bir veya daha fazla enstrüman çalabiliyorsanız kendi müziğinizi paylaşmanız olacaktır. Kendi konserinizi verebilirsiniz. YouTube gibi derin bir alanda kaybolmaktansa Spotify gibi net kullanıcılara ulaşmanız sizi daha seçici bir kitleye ulaştırabilir.

Şiir okumaları, hikaye  anlatımları, kitap tanıtımları, müzik sohbetleri, güncel haber tartışmaları, tarihi olaylar ve karakterler hakkında bilgi ve fikir paylaşımı gibi birçok konu üzerinde tercih yapabilirsiniz. Aslında yapmamanız gerekenlerin de ne olduğunu paylaşma zamanı geldi.

Tamamen zevkiniz ve eğlenceniz için oluşturduğunuz kalitesi düşük kayıtlardan uzak durunuz. Ne konuştuğunuzu kendinizin bile bilemeyeceği enteresan diyaloglardan kaçınınız. Zaten var olan şarkılar peş peşe koyup yeni bir playlist oluşturmaktan çok ama çok uzak durunuz. Bu yaptığınız bence o kadar gereksiz bir iş ki, hiçbir anlam yükleyemiyorum.

Şimdi sende kendini hazır hissediyorsan ilk podcastini kaydetmeye başlamalısın.