EXXEN: Türkiye'nin Dijital Toplama Kampı

1 Ocak 2021'de yayın hayatına başlayacak olan Exxen, bir Acun Ilıcalı projesidir. Her ne kadar diğer dijital platformlara rakip olarak gelmediğini iddia etse de bu açık bir rekabet ortamının ürünü haline gelmiştir. Fakat içerik olarak bir takım farklılıklar da gözden kaçmıyor. Genel çerçeveden şöyle bir bakıldığı zaman youtuber ağırlıklı bir kadro olduğunu görüyoruz. "Yerli Youtube" yakıştırmaları da yapılıyor. Haksız da sayılmazlar ama tam olarak da hak veremeyiz. 

Dikkat çeken ortaklıklardan örneklerle ilerleyelim. Programlara bakıldığında benim en dikkatimi çekenler arasında "Konuşanlar" ve "Tolgshow Filtresiz" yer alıyor. Tolga Çevik ve ekibini bir çok isim altında, bir çok kanalda izledik. Hemen hatırlayalım "Komedi Dükkanı", "Arkadaşım Hoşgeldin", "Müdür Naaptın?" ve son olarak Tolgshow" uyguladığı konsept ve interaktif formatıyla oldukça sevildi. Yayın hayatına bu kadar süre devam etmesi tabii ki güzel bir başarı hikayesidir. "Filtresiz" formatıyla daha renkli olacağına inancım tam. Umarım bomonti tadı verebilir.

Konuşanlar içinse sadece samimiyetlerine inanarak bir şeyler söyleyebilirim. Özgün konsepti ile bir anda patlama yaşayan Hasan Can Kaya, kısa sürede istediği noktaya ulaştı. Kendi açıklamalarına göre buralara santim santim ilerleyerek geldi. Exxen'e geçmesindeki temel amacın da ne olduğunu açıkladığında yine samimiyet üzerinden değerlendirip hak vermemek elde değil. Bazı şeylerin büyüsü vardır, Youtube'da kalsa bu performansla devam eder miydi bilinmez. Eccen'de daha başarılı olabilir mi aynı samimiyeti sürdürebilir mi bu hiç bilinmez. Fakat Youtube'daki bölümlerin kaldırılması büyük bir kitleyi üzdü. Diğer projelerini de hayata geçirebilmek için "Konuşanlar" programını ateşe mi attı hep beraber göreceğiz. Samimiyet kaybolursa kimse toparlayamaz.

Haluk Bilginer gibi bir kalitenin de bu platformda yer alması büyük bir artıdır elbette. Şeref Bey isimli dizide kara-komedi yapacaklar. Zor bir alan ama üstesinden gelebilecek gibi duruyorlar. "Gibi" demişken Feyyaz Yiğit ismini görüpte heyecanlanmamak olmaz. Onlarında projelerini merakla bekliyor olacağız. Aksiyon ve komedi üzerine kurulu bir diğer dizi de "Vahşi Şeyler" ismiyle beklentileri paralel ilerleyen yapımlardan biri.

Müzik alanına da eğilen platform son zamanların parlayan yıldızı Zeynep Bastık ile anlaşmış. Zeynep ve konuklarıyla bol sohbet ve müziğe doyacaksınız deniyor. Zeynep gibi genç ve enerjik biri bu programı alıp götürebilir. Muhtemelen gelen konuklar da yeni nesil müzisyenler olacaktır. Yine gençleri yakalayan bir program olacaktır. 

Acun Ilıcalı'nın kendine ayırdığı bir konsepti de var elbette. "Sürprizim Var" ismiyle insanların hayallerini gerçekleştirmeye çalışacakmış. Bir Superman ya da Robin Hood olabileceğini sanmıyorum ama ufak mutluluklara bu ülkenin ihtiyacı var öyle değil mi? Umarım tedaviye ihtiyacı olan sayılı zamanı kalmış çocuklarında elinden tutmayı unutmaz. Bu tarz iyilikler ne kadar gizli kalması daha makbul olsa da aslında kamuoyu oluşturmak içinde bilinmesi daha iyi olabilir. Nitekim maddi yardımların halk tarafından toplanması ne kadar mantıklı bilmiyorum. Gücü yöneterek yardımı paylaşmak daha kolay görünüyor. Bakalım Acun'un kimlere sürprizi olacak, hep birlikte göreceğiz.

Youtuberların programları hakkında yorum yapma ihtiyacı duymuyorum. Nitekim Enes Batur'u hangi özeliğiyle burada konuşabilirim bilmiyorum. Garaj fena bir yapıma benzemiyor ama Exxen'deyken Doğan Kabak'ı ne kadar daha farklı görebiliriz bakacağız. Enis Arıkan'a hayatında başarılar diliyorum. Tam olarak ne iş yaptığını anlayamadığım ama her yerde gördüğüm zatı muhterem. Astrolojiye ilgisi olanları, ilgisi olmayanlar anlamaz bu yüzden yorumsuzum. "Nasıl Zayıflarım" isimli programı oldukça gereksiz buluyorum. Çünkü bu işin profesyonel olarak yapan insanlar var. Diyetisyenler! Derseniz ki sabah programlarındaki "şunu yiyin bunu yemeyincilerden" daha mantıklı olacaklar, belki derim tamam. Ama bir insanın zayıflama hikayesini de dayatacaklarsa işimiz kötü. Zayıflamak zorunda bırakılmak daha kötü. 

Katarsis gibi yapımlar son zamanlarda popülerliği kaptı gidiyor. Önü açık tutabilene aşk olsun. Dikkatimi çeken "Akıl Oyunları" var. Belki farklı bir şey olarak ilgimizi çekebilir. "Ayak Tenis" kesinlikle sıkıcı görünen ama oynayana eğlenceli gelen bir spordur. Spor diyoruz çünkü futbol ve voleybolun karışımı masa tenisinin benzeri bir formatı vardır. Eller yok, raket yok... 

Bu Benim Masalım, tam olarak adrese teslim yapımlardan biri olacak gibi görünüyor. Genç kızların Aleyna Tilki hayranlığı sebebiyle izleme rekorları kıracak gibi duruyor. Yanında Cemal Can'da bonus olarak geliyor. Nasıl bir ikili ve sonucu ne olacak kesin tahminlerim yok. Sihirli Annem'in geri dönüşü de keza öyle. Gerçi oyuncu kadrosu hiç fena değil ama bazı şeyler bir kerelik miydi? Bunu da izleyip göreceğiz.

En fazla iş yapacak isimlerden biri de "Öğrenci Evi" olacaktır. Umarım gerçekteki öğrenci evlerinin yansımasını görebiliriz. Yoksa ütopik bir öğrenci evi herkesin hayali ama biz gerçeklerle mi ilgilensek? Merakla beklenen yapımlardan biri olacak benim için, malzemesi bol. Yine bir başka üniversite öğrenci Zeynep'in 6 çocukla kalma durumu da fazla komedi içerebilir, öyle görünüyor. Çocuklarla çalışmak zordur ama çokta keyifli işler çıkabilir. Aynı cümleleri MasterChef Junior için kullanmalı mıyım bilmiyorum. İçimden kullanmak gelmiyor. O pek olmamış gibi.

EXXEN'İN ÜCRETİ NE KADAR?

Acun Ilıcalı'nın yaptığı açıklama "herkesin ödeyebileceği miktarda" olacağı yönünde oldu. 8 Farklı paketin olacağını çeşitli haber kaynaklarından takip ediyoruz. Reklamlı, reklamsız gibi paketler yer alıyor. Yine alınan son bilgilere göre aylık 7.99 TL olacağı, yıllık üyelik alınırsa 5.99 TL olacağı belirtildi. Kesin fiyat listesini buradan paylaşacağız. 

Özellikle Hasan Can Kaya'nın bu konuda yaptığı bir canlı yayın var. Kendi youtube kanalından izleyebilirsiniz. 

Acun Ilıcalı kendi hesaplarından yaptığı açıklamada EXXEN'in aylık 9.90 olacağını ifade etti. 30.12.2020

SANSÜRSÜZ İÇERİKLER HAKKINDA

Bazı kesimler sansüre destek verirken, aslında büyük bir kitlede buna karşı çıkıyor. Tabii bu durumu ebeveyn kontrolleri, çocuk gelişimi vs gibi konularda değerlendirenler de haklıdır. Fakat televizyon gibi açık kanallarda yayınlanmayan içeriklerde "sansür" isteğe bağlı olarak satın alınabilir veya sansürsüz içerik satılabilir. Bu bağlamda ücretini verdiğimiz ve izlemek istediğimiz içeriklerin yayın biçimini de biz seçebilmeliyiz diye düşünüyorum. Her şey bir yana dursun sansürün aslında tam olarak ne olduğunu açıklamakta fayda var. Sansür denildiği zaman aklımıza hemen bir "bip" sesi geliyor. Açık seçik sahnelerin tırnak içerisinde "pornografik" içeriklerin kesilmesi, sigara ve alkol gibi zararlı şeylerin buzlanması, silah ve benzeri patlayıcı, yaralayıcı maddelerin mozaiklenmesi vb. durumlar...Bunlar sansürün bir parçasıdır elbette. Fakat bana kalırsa asıl sansür apolitik kalınmasıdır. 

Bir eğlence platformunda politik söylemler yer almalı mı almamalı mı? Yani siyasi isimlerle irnoi yapılması, onlar üzerinden komedi yapılması ne kadar gündem dışı olabilir ki? Yurtdışında örnekleri var. Derseniz ki biz yurtdışı ayarında bir platform değiliz, anlaırz tabii ki. Nabza göre şerbet verme olayımızdan vazgeçtiğimiz zaman asıl farklılığı o an gerçekleştirmiş olacağız. Yoksa "EXXEN" de aynı renk paletinin bir tonu. Zihinlerdeki sansürün kaldırılması sizi gerçek bir platform yapabilir.

EXXEN'DE NELER VAR?

Sihirli Annem: Sihirli bir dünyanın kapıları, “Sihirli Annem” ile aralanıyor! Büyük, küçük herkesi heyecanlandıracak.

Tolgshow Filtresiz: Tolgshow ile kahkaha tufanına hazır mısınız? Hem de filtresiz, bizden söylemesi. Şovun en komik hali, Tolgshow Filtresiz EXXEN’de!

Gibi: Feyyaz Yiğit ve Kıvanç Kılınç, bomba “Gibi” bir komedi ile karşınızda! Komik skeçlerden oluşan “Gibi” dizisi, EXXEN'in ilk gününde yayında olacak.

Konuşanlar: Hasan Can Kaya’nın hazırlayıp sunduğu, “Konuşanlar” programı ile gülmeye hazır mısınız?

Şeref Bey: Karakomedi tadında, hayatı kaosa dönen bir adamın hikayesi bu… Başrolde Haluk Bilginer oynuyor.

Buraların Yabancısıyız: Türk kültürünün eşsiz güzelliklerini öğrenmeye çalışan Chabyhan, JJ Moriasi, Michele Cedolin ve Louis Stotesbery ile şehir şehir gezmeye ve kendi kültürlerini de bizlerle paylaşmalarına hazır olun. YouTube’da 3Y1T programıyla tanıdığımız isimler, karavanla Türkiye seyahati yapıyor.

MasterChef Junior: Çocuklar hünerlerini konuşturuyor! Minik ellerden, farklı lezzetlerin sunulduğu MasterChef Junior, EXXEN’de!

Şanslı Mı Şanssız Mı?: Orkun Işıtmak’ın sunacağı bu programda sıradışı özelliklere sahip olanlar konuşulacak.

İşte Bu Benim Masalım: "Hayallerinin peşinden koş, kendine inan, içindeki gücü hisset...” Aleyna Tilki ve Cemal Can Canseven ile İşte Bu Benim Masalım 1 Ocak’ta EXXEN‘de

Veteriner Hekim Tugay İnanoğlu ve Dostları: Veteriner Hekim Tugay İnanoğlu, sevimli dostlarımızın yanında!

Kirli Çamaşırlar: Cesaret edemediğiniz her şey Kirli Çamaşırlar programında sorulacak…Programın sunuculuğunu Enes Batur yapıyor.

Sürprizim Var: Acun Ilıcalı ve ekibi hayallerine dokunacak bu programda herkes çok mutlu olacak.

Garaj: Garaj, araba tutkunlarını heyecanlandıracak! Lüks araçlar ve araçlara dair her şey bu programda konuşulacak! Ve tabii ki sürpriz aksiyonlar da eksik olmayacak... Doğan Kabak ve Ferhat Albayrak direksiyonda.

Zeynep Bastık ve Konukları: Zeynep Bastık ve konukları ile müzik şölenine hazır olun! Hem müziğe doyacaksınız hem de sohbete!

Ayak Tenis: Birbirinden güçlü isimler ile heyecan, mücadele ve kıyasıya rekabet!

Hükümsüz: Engellenebilir her ölüm, cinayettir! Katledilen hayallerin gerçek hayat hikayeleri Hükümsüz ile EXXEN ‘de.

Astrolojik Şifreler: Astrolojinin kalbi Hande Kazanova ve Dinçer Güner ile atacak!

Nasıl Zayıflarım: “Profesyonel ekibimizin başında Çağan Atakan Arslan, Şef Türev Uludağ’a zayıflamak için yol gösterecek! Sizce Şef Türev Uludağ, hayalindeki kiloya kavuşabilecek mi?”

Fight Club: Kıyasıya rekabet, bitmeyen mücadele! Fight Club’da 11 dövüşçü 1 evde yaşayacak, doyasıya heyecan yaşanacak.

O Adam Oldun Mu?: Sıradaki Youtuber neden sen olmayasın? Youtuber olmak isteyenlerin adresi, “O adam Oldun mu?” EXXEN’de

Vahşi Şeyler: Evlilik suç ortaklığıdır! Aksiyon, komedi ve aşk bir araya geldiğinde neler olacağını merak ediyorsanız EXXEN’de buluşalım.

Yetiş Zeynep: Üniversite öğrencisi Zeynep bir anda 6 çocuğun arasına düşerse... Yetiş Zeynep EXXEN’de.

Katarsis: Her insanın bir hikayesi vardır!  Tanışmak, anlamak, empati kurmak ve farkına varmak için insan hikayeleri anlatıyoruz. Uzman Psikolog Gökhan Çınar'la Katarsis ve KatarsisX-TRA EXXEN 'de!

Kral Şakir Mikrop Avcıları: “Çocuklar! Kral Şakir'in komik ve macera dolu hikayeleri EXXEN'de sizlerle olacak! Kral Şakir'in dünyasında çok eğleneceksiniz. Bizden söylemesi…”

Öğrenci Evi: Aynı çatı altında dört öğrenci, hepsinin farklı bir hikayesi var… Onları daha yakından tanımaya hazır mısınız?

Akıl Oyunları: Bilim ve illüzyon “Akıl Oyunları” ile buluştu! Oyunun bulmaca hali EXXEN’de!

Enis Arıkan: Enis Arıkan ile ile kendinizi eğlencenin tam ortasında bulacaksınız! Bol kahkaha garantisi de bizden

Alper Rende ile Kaçış: Hem aksiyon hem de eğlence arıyorsanız, Alper Rende ve 10 yarışmacının macera dolu kaçış anlarına ortak olun!