3.Sayfa Kadın Haberleri (Tiyatro)

Kadınlar hakkında bir yazı daha… “3.Sayfa Kadın Haberleri” adındaki tiyatro oyununu izlemek üzere Atatürk Konferans Salonuna (Akdeniz Üniversitesi Kampüsü) gittik. Sahnenin sol çaprazında, en ön koltukta yerimi aldım ve oyun başladı. Salon yine tıklım tıklımdı. Oyuncular üniversitenin personel ve akademisyenleriydi. Kadınlar gününe özel bir oyun hazırlanmıştı.

Gazetelerin üçüncü sayfalarındaki haberlerden etkilenerek hazırlanmış oyunun genel teması, kadına yapılan şiddet ve kadın ölümleriydi. Bu tür konuları, drama ile anlatmak daha kolay olduğunu düşünüyorum. Fakat izlediğim oyundaki dramatize edilen sahnelerinden sadece ağlayan kadın halleri iyiydi. Koskocaman sahnede en az yirmi dakika durağanın durağan geçtiğini görünce izleyici sıkılıyor. Çünkü oyunda bir kadın çıkıyor ve yaşadığı zorlukları, çektiği acıları anlatıyor. Neredeyse üç beş tane monolog oyunu bir araya gelmiş ve bir tiyatro oyunu olarak bizlere sunulmuş gibiydi. Belli ki ortada bir emek var ve en azından kötü diyemeyeceğim bir oyunculuk performansı gösterildi. Nitekim oyunca rektör yardımcımız bile rol almıştı. Gel gelelim kadınlara…

Ülkemizde kadınlara yapılan şiddetin muhasebesi tutulamıyor. Mağdur edilen kadınların televizyon programlarında bangır bangır haberleri çıkıyor. Dayaktan ölen, sakat kalan, töre cinayetleri, sokak ortasında bıçaklanan kadınlar, yüzlerine kezzap atılanlar, daha nice kötülükler… bir taraftan bu haberin yayınlanmasına karşı gelen kesim, diğer taraftan bu haberlerin üzerinden acıtasyon reytingi yapan medya ve en öte tarafta bir şeyler yapmak için çırpınan sivil toplum örgütleri ve de bilinçli kadınlar! Şöyle bir mantığın açıklamasını siz yapabilir misiniz? Tanımadıkları kadınlara, kız akrabalarına ve hatta kız kardeşlerine tecavüz eden erkeklerin neden annelerine tecavüz etmediklerini kim açıklayabilir? Bu denli sapık düşüncenin var olduğu bir toplumda elbette medya için müthiş bir malzeme olur. İnsanlık katliamı ve ahlak yoksunluğu… Bazen insanların “para” karşılığında düzgün bir birey olmasını isterdim. Sonuçta erkeklerin hakim olmak istediği üç şeyden biridir para! Kadınların sosyal gücü ve ekonomik özgürlüklerine tam anlamıyla ulaştığı günü görmek, hala gelişmekte olan güzelim ülkemizde kolay iş değildir. Anaerkil bir toplum olsaydık neler değişmiş olurdu sizce?