B2-B3 Futsal Ligi - Kırşehir

Kırşehir’de düzenlenen 1.ve 2.lig ilk devre müsabakaları ve organizasyon hakkında genel bilgi ve görüşlerimi ve buna ek olarak bir sporcunun gözünden yaşananları anlatacağım. Futsal branşının görme engelliler kategorinde yani Görme Engelliler Spor Federasyonu (GESF) tarafından düzenlenip oynandığını öncelikle vurgulamalıyım. Önceki senelerde grup usulü maçlar oynanırken, bu sezon ilk kez futsal ligi müsabakaları oynandı. 1.ve 2.lig ilk devre maçları oynandı. Türkiye Görme Engelliler Derneği şubelerinden İstanbul ve Çanakkale takımlarının gözünden alınan sonuçlar ve puanlamadaki yerlerini birazdan vereceğim. 1.Lig takımları şu şekilde:

1.Bursa Osmangazi SK
2.Türkiye Görme Engelliler Spor Kulübü (TURGED)
3.Çankaya Belediyesi GESK
4.Bursa Timsahlar GESK
5.Eskişehir GESK
6.Başkent GESK
7.Ordu GESK
8.Diyarbakır GESK

İkinci lig takımları:

1.Gaziantep Mitat Enç SK
2.Umut Işığı GESK
3.Ankara Mitat Enç Görenkalpler SK
4.Çağdaş Görmeyenler SK
5.Mevlana GESK
6.Çanakkale TURGED SK

Kırşehir’de düzenlenen organizasyonda salon parke zeminden oluşuyordu, tribün koltukları çok sıktı ve rahat değildi. Sahaya yakınlığı ve görüş açısı iyiydi. Teknik hataların az olduğu turnuvada hakemlerde genel olarak maçları iyi yönetti. En heyecanlı maçlar 1.ligde izlendi. Günde ortalama yedi maç oynanıyordu. Yirmişer dakikadan iki devre halinde oynanan oyunda devre başı takımların birer mola hakları bulunmaktadır. Sahaya 4 oyuncu ve 1 kaleci olarak çıkılıyor. Bu turnuvada ev sahibi-yabancı saha takımı uygulaması vardı. Takımların aynı tip formaları ve birer adet yedek formaları bulunmaktadır. Maçlar esnasında teknik direktörlerin sesleri salonda yankılanmayı hiç kesmedi. Ardından kalecilerin sesleri duyuluyordu. Oyuncuları maç içerisinde yönlendirmek için bağrışmalar ister istemez yükseliyordu. Sahada mücadele eden sporcuların emekleri alkışlanmaya değerdi. 7 maçlık periyodu 4 güne sıkıştırmak sporcular için baya yorucu oldu ve bu yüzden sakatlanmaların yüksek olması bunun bir nedeni olabilir. Maçlarda her ne kadar gergin anlar yaşansa da maç sonunda herkes dostça sahadan ayrılıyordu. Ciddi bir tartışma, kavga ve benzeri durumlar yaşanmadı. Şehir olarak Kırşehir, benim pek hoşuma gitmedi, önceki turnuva Nevşehir’de düzenlenmişti, orası daha güzeldi. Bir sonraki, yani ligin ikinci devresi nerede oynanacağı belli değil. Bu arada 1.Ligde ilk üç takım madalya alacak, son üç takım bir alt lige düşecek. 2.ligde ise ilk üç takım bir üst lige yükselirken bu seneye mahsus olarak sonuncu olan takım yükselme grubuna düşecek ve yükselme grubundan bir takım ise 2.lige yükselecek. 2.ligde de 8 takım olması hedefleniyor.

İstanbul takımının aldığı sonuçlara bakılacak olursa:
Ordu’yu 4-0, Eskişehir’i 2-0, Çankaya’yı 2-1 yenerken, Diyarbakır ve Başkent sahaya çıkmadığı için hükmen 3-0 yenmiş sayıldı. Tek yenilgisini ilk devrenin lideri Bursa Osmangazi karşısında alan İstanbul TURGED, Bursa Timsahlarla 1-1 berabere kaldılar. 16 puanla 2.sırada ilk devreyi tamamlamış oldular.

Çanakkale TURGED’in mücadele ettiği 2.ligde aldığı sonuçlar ise:
Umut Işığına karşı 13-0, Ankara Mitat Enç’e 6-1, Çağdaş Görmeyenlere 2-1, Mevlana’ya 6-0, Gaziantep Mitat Enç’e 8-0 yenildi. Çanakkale için oldukça kötü geçen ilk devrenin ardından sonuncu sıraya demir atmış durumda. Ancak takım oyunlarının sarf ettiği emek alkışlanmaya değerdi.

Oyuncuların hırslı mücadeleleri hakemler tarafından çoğu kez kartla cezalandırıldı. Hakemlere yapılan itirazların neticeyi değiştirmediği ortadaydı fakat oyuncular o hırsla kendilerini otokontrol edemiyorlardı. Tüm maçları izlemekle yükümlü B2-B3 milli takım çalıştırıcısı da hep tribündeki yerindeydi. İkinci devre için takımlar şimdiden oyuncu arayışlarına girdi. Zevkli bir turnuva oldu. Ligin ikinci yarısında görüşmek üzere…