Mustafa Hakkında Her Şey - Neler Öğretti?

Bir Çağan Irmak klasiği olarak mı değerlendirmek gerekiyor dersiniz? Yurt dışı formatından yerel fakir edebiyatlı aldatma sonucu intikam filmi. Hemen baştan söyleme gereği duyuyorum bunu, Mor ve Ötesi grubunun "Bir Derdim Var" adlı şarkısının bu filmde ne işi var lütfen bir mantıklı yanıt bulun. Ben denedim, yok yani bulamadım. En olmadık yerlerde şarkının introsunu girip delay yapıp yapıp durmuşlar. Kahretmesin ki, şarkıyı ziyanlamışlar.

Nejat İşler figüran olsun yinede olsun yani. Bilmem ki yani, dünya klasiklerini okuyup bitirmiş, gündüzleri taksicilik yapan geceleri açık öğretimden edebiyat okuyan biri gibiydi. Fikret adıyla izliyoruz, Nejat'ı. Sadece Türk filmlerinde olması muhtemel sahnelerden birini daha görmüş olduk. Elleri demir bir karyola başlığına bağlı adamın ormandan kaçma sahnesi. Nasıl ya? Hani on altı gün debelensen kıramazsın ki sen onu? Bahçede kazılı mezarın başında muhabbet ediyorlar Mustafa'yla bizim taksici. Ondan önce Fikret üstünü üç beş kere değiştirdi ve sigara içmesi de yasak gibi bir şey. Mustafa içmesine izin vermiyor. Sonra o mezarın başında adam cebinden sigara paket çıkartıyor. Tam o sahnede seyirciyi ters köşeye yatırma oyunu olarak gördüğüm sahneye de dikkat! Mustafa aniden dank! diye Fikret'i vuruyormuş da slow-motion çekimde Fikret mezara düşüyormuş da sonra düşmüyor sohbet devam ediyor.

Lan anlamak güç bir adama öldüresiye sinir oluyorsan ona neden iyi davranıyorsun? Mustafa'nın küçüklüğü de bir garip zaten arkadaş. Fikret'e makarna yapıyor, duş aldırıyor, kahvaltı yaptırıyor, uyutuyor ne bileyim yani bakıyor adama. Sonra "öldüreceğim seni, sen inanmasan da" diyor. İnandıramıyorsun zaten Mustafa. Sen git abini yastıkla boğ. 

Birisini çok sevebilirsin fakat onun bazı huylarına alışamıyor olabilirsin. Bunun için başkasıyla yatman hele ki dokuz sene evli ve bir çocuğun varken bunu yapmana hiç gerek yoktu Ceren. Sende az değilsin dedirttin. Ama Vivaldi dinlerken ölmek zorunda değildin.

Öğretiler: İnsanlara inanmak, kağıda kaleme inanmaktan daha önemli. Arkadaşını, eşini, aileni çok iyi tanıdığını iddia edebilirsin ama öyle bir şey yok. Herkesin içinde ikinci biri var. O ikinci biri kimseye gözükmez bazen kendi ruhuna bile. Mükemmelliyetçi olmak bir Levent Kırca etmez belkide. Bide "sen bilirsin" dediğimizde kavga olmazmış.