Felsefenin Esnekliği ve Etkisi

İlgi alanlarına "felsefe" yazan ama bir türlü ilgilenmeye vakit bulamadığını sanan insan tikellerini bir kenara bırakarak konuşursak eğer; Her ne kadar yetersiz olsak da anlamaya çalıştığımız bir bilimdir felsefe; Belki tam anladığımızı sandığımızda ummadık yerden pis pis sırıtan bir bilim. Sürekli bir yerde açık veriyoruz. Tam anlamıyla da, anlam kazandıramayacağımız şeyler üzerine konuşuyoruz. Fakat bunların hepsi şuan geçerlidir. 

Biz nedenin kaynağı ile ilgilenmek yerine sürekli sonuçların yerlerini değiştirerek doğruyu -varsa öyle bir şey aramaya bulmaya çalışıyoruz. Hakikate yaklaşmak istiyoruz. Belki, şu görünür dünyada buna erişemeyeceğiz ama eminim ki, zamandan sıyrılarak her şeyin farkına varacağız bir gün...

Okullarda gösterilen felsefe derslerinin yetersizliğiyle yada çok az saatlerle kısıtlanmasıyla, körelmiş düşüncelerimizin başkaları tarafından aydınlatılmasını beklemek yerine "okuyup-anlamaya" çalışmak gerekiyor. Eğer umarsız tikelin teki değilsen. Çünkü felsefe: gerçekten tüm bilimlerin temelinde yatan ana bilim külliyatıdır. Felsefe ve dil, iki sihirli değnek gibidir. Onlar anlaştıkça evren şahlanır.

Keyifli bir anlatıcının dilinden felsefenin temel hatlarını öğrenmek, var olan ilginin artmasına neden olabiliyor. Pasif bir felsefe meraklısı olmak yerine daha "keşfetmediğimiz" neler olduğunu bulmak için çarkları çevirmeliyiz.