Silsile Filmi Eleştirisi

   Film yönetmenliğini Ozan Açıktan’ın yaptığı, senaristliğinde ise Ozan Açıktan’a Cem Akaş ve Faruk
Özerten eşlik ettiği 7 Mart 2014 tarihinde vizyona giren dram ve gerilim türündeki Türk yapımı filmdir. Başrollerin de Nehir Erdoğan, Tardu Flordun, İlker Kaleli, Serkan Keskin ve Aytaç Uşun yer almaktadır. Filmin çekimleri Karaköy’de yapılmıştır. Filmin İmdb puanı ise 6,3’tür. Ve film İstanbul Film Festivalinde Ulusal Yarışma En İyi Görüntü Yönetmeni dalında ödül almıştır.

   Filmi izlerken bir ara gözlerim Nejat İşler’i, Erdal Beşikçioğlu’nu ve Serdar Orçin’i aramaya başladı sonra anladım ki bu film bana Bardayı hatırlatıyor. Kesin olmayan iyi ve kötünün varlığı. Burjuvanın entrikalı ve şehvet dolu ilişkileri, ara sınıfın orta yol bulma ve kendini kurtarma çabası, alt sınıfın var olma mücadelesini anlatıyor diyebiliriz.

   Dar mekânlarda geçmesine rağmen temiz işçiliğin çıkartıldığı filmde gerilimde yer yer sağlanmış, psikolojik ögelerin öyküye yedirilmesi konusunda da yönetmenimiz başarılı olmuş. Oyunculuklara gelince üç ana karakterden Tardu Flordun performansı açık ara daha etkileyiciydi. Serkan Keskin de burjuvaların alt sınıfla ilişkisini kuran ara sınıf rolünde az bir rol alsa da
rolünün hakkını fazlasıyla veriyor etkileyici performansı ile. Alt sınıfın bıçkın çocuğu rolünde Aytaç Uşun’un performansı gayet başarılı.

   Film iki de bir en başa aşk konusuna götürüyor ve bu konuda ısrarcı. Aşk konusuna çok takınılması yüzünden sıkıyor. Zaten filmin sonlarına doğru konuşma metinlerinde ki daralma filmi izleyenleri sıkabiliyor. Hatta bu daralma filmin finalinin çok basit ve tahmin edilebilir bir şekilde bitmesi ile sonlanıyor. Ece ve Cenk karakterlerinin arasındaki ilişkiye takılmayıp bir bütün içinde eritilseymiş daha başarılı bir sonuç çıkarmış. Ve belki de daha iyi bir final bulunabilirmiş.

   Sonuç olarak anlayana çok anlamayana boş bir film. Sıksa da sonlarına doğru izlenebilir bir film. Bu yüzden tüm sinemaseverlere iyi seyirler.