Oflu Hoca'nın Şifresi Film Eleştirisi

   Filmimiz 31 Ekim 2014 tarihinde vizyona giren komedi türündeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğun da Adem Kılıç oturmakta. Senaryoyu ise Engin Elgün, Ferhat Ergün ve Hilmi Köksal Alişanoğlu birlikte kaleme alıyorlar. Filmin baş rollerin de ise Çetin Altay, Köksal Engür, Ahmet Varlı, Didem Balçın, Başak Daşman, Mehtap Bayrı, Eser Eyüpoğlu ve Tarık Papuççuoğlu yer almakta. Filmde ayrıca Ahmet Kural ve Yılmaz Vural’da bulunmaktadır. Film İmdb listesinde yer almaması nedeni ile İmdb puanı yoktur. Filmin çekimlerinin yapıldığı mekân Trabzon ve Sürmene’dir.

   Sümela’nın Şifresi ve Moskava’nın Şifresi filmleri ile gişede yüzü gülen yönetmen Adem Kılıç yine bir karadeniz filmi ile seyirci karşısına çıkıyor. Baştan söyleyeyim ilk iki film ile konu ve nerede ise tüm oyuncular farklı. İlk iki filmi sevip ona göre giderseniz hayal kırıklığı yaşarsınız. Ve boşuna filmde bir şifre aramayın ilk iki filmden kala kala bir tek isminde şifre kalmış. Yine hocamız yer yer Bizum Hoca filminde ki hocayı andırıyor. Ama bu film maalesef Bizum Hoca’ya göre daha kalitesiz ve daha basit kaçıyor.

   Olumsuz eleştirimin başlarında ise hikayesinin gerçekten kötü oluşu geliyor. Nasıl mı? Karadeniz de komedi filmi yazıyorum, hadi fikir verin desem galiba hepiniz küfür, cinsellik, azgın bir yaşlı amca, düşman ailenin birbirine âşık gençleri, düşman ailelerin yarışması, alkol ve evlilik konularını sayabilirsiniz. Bu saydığımız konuları bildiğimiz şekilde önümüze getirmişler. Maalesef espriler artık onlarca kez duyduğumuz ve bildiğimiz şeyler olduğu için insan sıkılıyor. Bunun yanı sıra küfüre filmlerde karşı olmayan biri olarak bile beni bayacak tarzda küfür vardı. Artık senaristlerin ve yönetmenlerin şunu anlaması gerekiyor ki küfür ile güldürme sadece filmin kalitesini düşürüyor. Kaliteli olanı ise yeri geldiğinde kullanılan küfür ise ancak seyirciyi güldürür ve filme kalite katar. Maalesef burada Yılmaz Okumuş gibi işi bilen bir senaristi arıyor senaryo. Filmin bir sorunu da Oflu Hocamız dışında hiçbir karaktere kafa yorulmamış izlenimi var. Keşke karakterlerin analizleri daha iyi yapılıp daha derinlerine inilse imiş.

   Oyunculuklar konusunda ise bir iki kelam edersek filmin baş rolleri Çetin Altay ve Ahmet Varlı
performansları ile hayal kırıklığı yaratırken. Bu anlam da filmin kurtarıcıları Didem Balçın ve Köksal Engür oluyor. Bunun yanı sıra Ahmet Kural’ı çok kısa bir sahne de görsek de konuşmadan mimikleri ile Charlie Chaplin’e selam yolluyor.

   Olumlu yanları ise futbol esprileri güzeldi. Burada Yılmaz Vural ayrı bir alkışı hak ediyor. Bunun yanı sıra dini/politik göndermeler güzeldi. Tabi ki yeşile ve ranta gözünü diken müteahhitlere söyleyecek güzel sözleri vardı. Bunun yanı sıra medyaya da diyecek birkaç kelamı var filmin. Buralar da derdini anlatırken film salonu daha çok güldürdü. Çünkü espriler zorlama değildi yani doğaldı. Salonda yaşadıklarını, haberlerde okudukları gerçek şeyleri beyazperdede tiye alınmış ve bu konuda eleştiri getirildiğini görünce daha çok güldü, küfürlü zorlama sahnelere göre.

   Kısaca toparlamak gerekirse çok çok daha iyi olabilecek bir film maalesef hayal kırıklığı ile bitiyor. Karadeniz insanlarının sıcak ve doğal komikliği ise bir kez daha yüzümüze vuruyor.

Tüm sinema severlere iyi seyirler...