Türkiye'de Gerontoloji Atlası: Yaşlı Yoksulluğu ve Yalnızlık Üzerine Bulgular


Amaç: Türkiye giderek yaşlanmaktadır ve yaşlıların toplum içindeki oranı giderek artmaktadır. Bu makalede Türkiye GeroAtlas Araştırması bünyesinde 2010-2012 yılları arasında gerçekleştirilen Nazilli panel araştırması verileri paylaşılacaktır.  Araştırma kapsamında yaşlılık dönemindeki önemli risklerden biri sayılan yoksulluk ve yalnızlık ile ilgili durum ortaya konulacaktır.

Gereç ve Yöntemler: Araştırma 60 yaş ve üzeri 477 kişilik örneklemle gerçekleştirilmiştir.

Bulgular: Örneklemin  %70,4’ü yaşam durumlarının değişmesini istemektedir.  Kadınlar erkeklerle kıyaslandığında gelir bakımından dezavantajlı konumdadırlar.  Katılımcıların  %90’ı ailenin hayatlarında en az eskisi kadar önemli rol oynadığını beyan etmiştir. %78’i ise komşuluk ve aile ilişkilerinin azaldığını belirtmiştir.

Sonuç: Yalnızlık ve yoksulluk yaşlılıkta önemli birer risk arz etmektedir. Bu riskin emeklilik politikalarının yeniden düzenlenmesi ve yaşlılık alanındaki bilimsel ve uygulamalı çalışmaların desteklenmesi ile azaltılabileceği söylenebilir.


Yazarlar  
     
Yazar: İsmail TUFAN (Sorumlu Yazar)

Yazar: Aslı KILAVUZ

Yazar: Özlem ÖZGÜR

Yazar: F. Sıla AYAN

Yazar: Faruk Yaşar GÜRDAL

Yazar: Berkay ENGİN       

Yayımlanma Tarihi: 30 Nisan 2019 

Bu makale Geriatrik Bilimler Dergi'sin de Prof. Dr. İsmail Tufan sorumlu yazarlığında yazılmıştır. Makalenin tamamını pdf olarak BURADAN okuyabilirsiniz..