Bilim-Kurgunun Kült İsmi: Doctor Who



http://cloud4b.com.br/wp-admin/js/david-tennant-doctor-who-glasses-i3.jpg
Üç sene önce evde oturup TV kanalları arasında zaping yaparken gülen, gözlüklü bir adam gördüm. Geri döndüm ama çoktan gitmişti. Ancak ertesi gün yine TV başında takılırken – Yalnız bu kez meraktan aynı kanalın başında oturmaktayım.– Yine aynı adamı gördüm. Dizinin adına şöyle bir baktıktan sonra izlemeye karar verdim. Yayın saati gelince de başladım izlemeye. 

      İlk izlemeye başladığımda komik uzaylı canavarlar ve çok basit görsel efektler olsa da konunun sağlamlığı sebebiyle bir diğer bölümü de izleme kararı aldım. Sonra baktım böyle olmayacak oturdum internetin başına. Bir baktım ki modern sezonun tüm bölümlerini bitirmiş, henüz çekilmekte olan yeni sezonu beklerken buldum kendimi. Şimdi ise sıkı bir Doctor Who hayranıyım…

Kim Bu Doctor?

     Daleklerle yapılan ‘ Son Büyük Zaman Savaşı ’  sırasında ortadan kaybolmuş Gallifrey adlı gezegenin yaşam ırkı olan Zaman Lord’larından biridir Doctor. Aslında bu noktada onun gerçek adı bilinmemektedir. Sadece zaman lordları bilir ama hepsi yok olmuştur (!). Kendisi bu savaş sırasında Tardis adı verilen bir zaman makinesiyle kaçmayı başarmıştır.

     Doctor’u, Doctor yapan bir diğer özellikse Rejenerasyon olayıdır.  Zaman lordlarına ait bir özellik olan bu olay onların ölüm zamanı geldiğinde yenilenerek başka birine dönüşmeleriyle oluşur. – Ve hep bu olay ilgi çekicidir. Çünkü bir anda sihirli bir değnek dokunmuş gibi Doctor eski kişiliğini ve görünüşünü bir kenara bırakarak yeniden doğar. – Bu dönüşüm sırasında Tardis de değişime uğrar. Doctor şu zamana kadar 10 kez rejenerasyon geçirmiştir ve 11. Dönemini yaşamaktadır.  – Benim favorime geline kesinlikle 10. Doctor. Her zaman onun ses tonu, mimikleri ve hareketli halleri hafızamdaki yerini koruyacak. -

     Yaşadığı tüm hayatları boyunca farklı gezegenlere gidip onları ziyaret eden lordumuzun Dünya’ya karşı  - ki bu aslında insan duyguları olarak da nitelendirilebilir. – özel bir zaafı vardır. Bu sebeple yolculukları sırasında yanında ona eşlik edecek bir yol arkadaşı bulunur.

Tardis Nedir? ( Ya da kimdir? )

     T.A.R.D.İ.S ( Uzayın İçindeki Zaman ve Göreceli Boyut )bir zaman makinesidir. O canlıdır ve içi dışından çok büyük olan, Doctor’un bozması yüzünden – kullanım kılavuzunu hiç okumaz-de mavi bir telefon kulübesi şeklindedir. (Bu görünümünü sağlayan Bukalemun devresidir. Dikkat çekmemesi için gidilen döneme göre görünüm değiştirme özelliğine sahiptir. Bozulana kadar.)  Dönerken ilginç bir ses çıkarır bu sesin kaynağı 11. Doctor bölümünde açıklanacak olsa da ondan farklı bir şekilde -araştırma yaparken öğrendiğim ve beni çok etkileyen bir şey- Dünya’nın dönerken çıkardığı sestir. Ayrıca evrende yer alan bütün gezegenlerin dilini çevirir ve iletişimi sağlama özelliğine de sahiptir. Ve son olarak Tardis’ler altı kişinin kullanması için tasarlanmış olmakla birlikte yapılmazlar yetiştirilirler. 

Doctor’un Irkı

     Gallifrey gezegeninde yaşayan ve zamana hâkim olan bir ırktır. Skaro gezegeninden Daleklerle – Doctor’un azılı düşmanları. “Exterminate!” replikleriyle akıllara kazınmış olmakla birlikte acımasızdırlar. -  yaptıkları savaştan önce ne kadar barışçıllarsa savaş zamanında bir o kadar gaddar olmalarıyla tanınırlar. Bu ırkın erkeklerine “Zaman Lordu” kadınlarına ise “Zaman Leydisi” adı verilirdi. 

     Bu ırk 8 yaşına gelince çocukları ailelerinden alıp akademiye verilip “Saflaştırılmış Geçit’e” bakmaya zorlardı. – İşte en ilgimi çeken noktalardan biri.- Bu öyle bir şeydir ki kimileri korkup kaçmış ve çıldırmış kimileri de ilham almıştır. 

 Doktorlar

     23 sezon olan klasik serideki doktorlar yerine modern serinin – 2005’ten bu yana- üç doktorunu tanıtmak istiyorum.

9.Doctor (Christopher Eccleston): 16 Şubat 1964 doğumlu bu doktorumuzun önceden gelen bir Doctor who hayranlığı bulunmamaktadır. 1 sezon boyunca Doctor’u canlandıran İngiliz oyuncu senaristi tanıması sebebiyle rolü kabul etmiştir. Kendisinin “Fantastic” repliği hayranlar tarafından beğenilmesiyle birlikte tekrar tekrar dinlenilesi cinstendir.
10.Doctor ( David Tennant) : Doctor karakterini şahlandıran oyuncudur. Sırf kendisiyle ilgili oldukça uzun bir yazı yazabilirim. Benim diziyi – ilk başlarda- izleme sebebimdir. Kendisi bir Doctor Who hayranı olmakla birlikte beşinci doktorun kızıyla evlidir. Aynı zamanda eşi dizide bir bölümlük kızını canlandırmıştır. Hızlı konuşma tarzı, hareketliliği, zeki görünmek istediğinde taktığı gözlüğü ve normalden aşırı kalkan kaşıyla gönüllerde yer etmiştir. İskoç oyuncu dizide en çok “Allons-y , i'm brillant , ooh yeesss !, whaaat” replikleriyle günlük hayattaki kullanımına geçmiştir.
11.Doctor ( Matt Smith ) : 28 Ekim 1982 İngiltere doğumu olan oyuncu bilinen en genç doktor olma özelliğini taşır. Kendisi dönüşüm sonrasında çocuksu ve neşeli hareketlere sahip olsa da ölüm tarihini öğrenince biraz daha durağanlaşmıştır. Papyonları, kovboy şapkalarını, gözlükleri, fesleri havalı bulmasının yanı sıra balık kroket ve kremaya bayılır.

Doctor’un Yol Arkadaşları

      Doctor’un birçok yol arkadaşı olmuştur. O asla yalnız dolaşmayı sevmez. Kimisi bir bölümlük kimisi sezonluk olsa da onlar her zaman sadık ve cesurluklarıyla seçilmişlerdir. Ben sadece Rose Tyler – en sevdiğim- , Martha Jones, Donna Noble , Amy Pond ve Yüzbaşı Jack Harkness’den bahsedeceğim.

Rose Tyler (Billie Piper): Rose Tyler Londra’da bir mağazada satış elemanlığı yapan sıradan hayata sahip bir genç kızdır. Çalıştığı mağazada uzaylıların ortaya çıkmasıyla birlikte Doctor’la tanışan Rose onunla birlikte zamanda yolculuk yapmaya başlar. Ve kendi bile fark etmeden ona aşık olur. Aralarında kesin ve net bir şekilde oluşan bağ ikinci sezonun sonunda Rose’un paralel evrene hapsolmasıyla uzaklaşır.(!) – Ki bu sahne beni mahvetmiştir. Böyle bir ayrılık sahnesine hiç rastlamadım ben. Ki Doctor’un “Sana veda edebilmek için bir süpernovayı söndürüyorum.” Demesini duymak için sezonu elli kere baştan izlemeye razıyım.-
Martha Jones (Freema Agyeman) : Rose’dan sonra 10’ncu Doctor’un ikinci yardımcısıdır. İlk başlarda Rose’u kıskanma özelliğiyle dikkat çeken Martha bu özelliğini ileriki zamanlarda üstünden atmayı başarır. Tardis’de geçirdiği zaman boyunca gittikçe güçlenen Jones bu özelliğini ilerleyen bölümlerde tek başına Dünya’yı kurtararak gösterecektir.
Donna Noble ( Catherina Tate) : Kendisi onuncu Doctor’un son yol arkadaşıdır. 4.sezon boyunca ona eşlik eden kahramanımızın oynadığı bölümler gerçekten de şaheser niteliğindedir.- Rose’dan sonra en çok onu severim. Eğlenceli ve güçlüdür.-  Hayatı boyunca hep önemli bir insan olmak istemiş ancak bunu başaramamıştır. Doctor’la olan tanışmasından sonra bu şansı elde eder ve Ood’lara özgürlük şarkısını armağan eder. Serinin en önemli karakterlerinden biridir.
Amy Pond (Karen Gillan): 11’ci doktorun yol arkadaşıdır. Doktor ona “Bekleyen Kız” der çünkü o hep Doctor’u beklemiştir. Doctor onun hayali çocukluk arkadaşının yaşam bulmuş halidir. Rory Williams ile evli olup aynı zamanda Doctor’un karısının annesidir. 10’ncu Doctor zamanında ortaya çıkan karmaşanın çözülmesine yardımcı olur.
Yüzbaşı Jack Harkness( John Barrowman) : 9’ncu Doctor zamanında tanıştığımız bu karakter aynı zamanda Doctor Who’nın yan ürünü olan ve bir o kadar muhteşem Torchwood adlı dizide de aynı karakteri canlandırmasıyla tanınır. Ölmeyle ilgili bir problemi vardır. Daleklerin saldırısı sonucu ölmesine rağmen Rose’un Tardis’in enerjisiyle ona hayat vermesi sonucu ölmemekle lanetlenir. – Torchwood’da paramparça edilip bir odada bekletildiği sahnede tüm acıları hissede hissede tekrar canlandığı bir sahne vardır ki durumu daha iyi anlamamızı sağlar. – Ayrıca Boe’nun Yüzü olduğu öğrenildiğinde insana şok yaşatmasıyla da ünlüdür.

Müzikler

     Böylesine harika bir dizinin müziklerinden bahsetmeden geçmek olmaz tabi ki. Müzikleriyle oldukça popüler olan Doctor Who harika bir müzik prömiyeri de düzenlenmiştir. Günümüzde Murray Gold tarafından yapılan müzikler dizinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Her rejenerasyon geçiren doktorla birlikte dizinin açılış müziğinin yeni doktorun karakterine göre şekillenmesiyle de dikkatleri çeker. Soundtrcaklar içinden birkaç şarkı önermem gerekirse şunlar olabilir:

Doomsday ( Bölümle aynı isme sahip şarkı. Dinle, otur ve ağla )
This is Gallifrey ( Gallifrey gezegeninin şarkısıdır. )
Song of Freedom ( Özgürlüğün şarkısıdır. Bu şarkı Ood’ların şarkısıdır, sonsuza dek sürecek olan)
The Stowaway (Harika bir noel şarkısı )
İmpossible Planet ( Rose ve Doctor’un imkânsız bir gezegende kaldıklarında çalan parçadır. Çok kuvvetli olan parça dinlendiğinde çaresizlik hissini damarlarınıza işler.)
The sad Man with a Box ( 11’nci Doctor zamanında çalmıştır.)     
Lone Dalek ( Sürekli karşımıza çıkan istilacı daleklerin şarkısıdır.)
Rose’s Theme ( Rose’un şarkısıdır. Onun saflığı, kırılganlığı, duygusallığı ve vazgeçmemesi hissedilir şarkıda. İnsanı inciten bir şeyler vardır.)
The Doctor Forever( Dinlendiğinde gerçekten de onun sonsuzluğu ve yalnızlığı hissedilir.)
The Rueful Fate of Donna Noble (Dördüncü sezonun en güzel şarkılarından biridir. Dizide çaldığı sırada gözyaşlarınızı tutamayabilirsiniz. Bu Donna’nın gidişidir.)

     Genel bir toparlama yapmak gerekirse gülen bir adamla başlayan Doctor Who yolculuğum beni izlemekten hiç pişman olmadığım bir noktaya getirdi. Dizinin karakterlerindeki sağlamlık, olay örgüsü- ki öyle bölümler var ki bazı sinema filmleri bile yanında sönük kalır.- , müzikler, tarzındaki niteliklilik dizinin en çok göze çarpan özellikleri. Kendi adıma konuşacak olursam insanda izlemeden önce ve sonra diye aralıklı bir kapı bıraktığını söyleyebilirim. Özellikle zaman, uzay, zamanda yolculuk, paralel evrenler gibi konularla ilgileniyorsanız bilgi birikiminizi kuvvetlendirebilecek bu diziyi izleyin derim.