Sıcak Bir Nefes: Kahve

http://4.bp.blogspot.com/-D2kOaOnoQLM/UA8a28PL3XI/AAAAAAAAAXY/U2axL-jLsDE/s1600/kahve-cesitleri-fiyatlari9329zza1.jpg
Dünya üzerinde insanların yapmaktan zevk aldığı pek çok etkinlik bulunur. İşte boş vakitlerinde zevk alarak yaptıkları eğlenceli faaliyetlere hobi denir. Ben bugün bir hobimden bahsetmek istiyorum; kahve içmek.

     Hemen kahve işte ne hobisi deyip geçmeyin. O kadar farklı görünümde ve lezzette kahve tarifleri var ki şaşırıp kalırsınız. Ayrıca kahve pek uzun bir geçmişe sahip bir içecek. Hemen hemen her yerde karşımıza çıkan kahve ile ilgili biraz bilgilendikten sonra size dünyada yapılan birkaç basit kahve tarifi verip yazımı sonlandıracağım.

     Kim bilir belki bir gün kahve içmek sizinde hobiniz olur…

Kahve Nerede Yetişir?

      Kahveyi alıp farklı şekillerde güzelce içiyoruz ama çoğumuz onun nasıl yetiştiğini bilmiyoruz. İşte sorunun cevabı kahve ağaçta yetişir.

     Kahve ağacı çiçekleri beyaz ve hoş kokulu, kirazı andıran kırmızı meyvesinin içinde iki çekirdek bulunan, dikildikten yaklaşık 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan ve 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve veren bir ağaç türüdür. Bol yağışların ardından kahve ağacı, yılda iki ya da üç kez bembeyaz muhteşem çiçekler açar. Güçlü ve keskin kokuları kimi zaman yasemini kimi zaman portakal ağacının çiçeğini andırır. 

Kahve Dünyaya Nasıl Yayılmıştır?

       Peki, bu içecek nasıl dünyanın dört bir yanına yayıldı ve en popüler içeceklerden biri olmayı başardı. İşte kısaca tarihçe;

       Kahve’nin anavatanı Etiyopya’dır. Buranın yerlileri yabani kahve ağaçlarından topladıkları bitkilerin tanelerini öğütüp ekmek, meyvelerini ise kaynatıp ilaç yapıyorlardı. Kahvenin yayılan ünü Arap yarımadasına sıçradı ve 300 yıl boyunca burada içilmeye başlandı. Ancak daha sonra 14.yüzyıla gelinince kahve çekirdeklerini kavurma fikri doğru. Ardından önce kavrulup sonra da pişirilmeye başlandı kahve. (Yemen’de sufi Tarikatı ilk içmiştir.)

        Yavuz Sultan Selim döneminde yemen valisi çok sevdiği kahveyi alıp İstanbul’a getirdi ve bir anda kahve saray mutfağındaki yerini aldı. Hatta sarayda “Kahveci başı” diye yeni bir kadro da oluştu. Saray mutfağından konaklara, konaklardan evlere girip çok sevilen bir içecek haline gelmeye başlayan kahveyi Venedik’ten gelen tüccarlarda içti beğendi ve götürdü. Ardından kahve Avrupa’ya ilk adımını atmış oldu.

        Avrupa’ya gittikten sonra ilk başta sokaklarda satılan kahve ilerleyen dönemlerde İtalya’da açılan ilk kahvehanede yerini aldı. Zaman içerisinde bu mekânların sayısı arttı ve insanların uğrak yeri haline geldi. E doğal olarak bu kadar sevilince dünyaya dağılması sadece kısa bir zaman diliminde oldu.

Yöreleriyle Ünlü Kahve Çeşitleri

       Kahve yetiştiği bölgenin toprak yapısı, iklim şartları, tarım yönteminin çeşitliliği gibi farklılıklar sonucunda her bitki gibi farklı tatlar ve görünümlere sahip olmuştur. Bu bakımdan en çok bilinen yöresel farklılıklar barındıran kahvelerden örnekler vereceğim.

Ethiopian Yirgacheff: Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopya kahvesi.
Ethiopia Sidamo – Yoğun egzotik meyveler ve turunç tatları içeren Etiyopya kahvesi.
Rio Minas – Genellikle Türkiye'de ve balkanlarda Türk kahvesi için sıkça kullanılan ekonomik bir Brezilya kahvesi.
Sumatran – Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesi. İsli kokusu ve topraksı karamelimsi tatlarıyla meşhurdur.
Excelso – Kolombiya'da Supremo'ya göre daha küçük boyutlara sahip kahve çekirdeğidir. Filtre kahve harmanlarında sıkça kullanılır. Şekerli tatlara sahiptir
Antigua – Guatemala'nın Antigua ovasında yetişen çikolatamsı ve baharatlı lezzetleriyle ön plana çıkan kaliteli kahvedir.
Tarrazu – Kosta Rika dünyanın en prestijli ve dengeli kahvelerini üretmektedir. Fındıksı, çikolatamsı tatlar içeren ve finca adı verilen çiftliklerde yetiştirilip işlenen bu kahve Tarrazu ismiyle bilinmektedir.
AA – Özellikle Kenya'da kahve hasatları bir arada toplanıp boyutlarına göre ayıklanır. En büyük boyutlara sahip çekirdeğe AA unvanı verilir.

Kahve Efsaneleri…

      Kahvenin nasıl ortaya çıktığı, kimin içtiği gibi konulara el atan rivayetlerdir. Her efsane gibi doğruluğu bilinmemekle birlikte inanıp inanmamak size kalmıştır.

Kaldi Adındaki Çoban: 8.yüzyıl ortalarında Habeşistan Kaffa'da yaşayan Khaldi adındaki bir çobanın, hayvanların kırmızı renkli meyveleri yediklerinde hareketlendiklerini fark etmesiyle başlar hikâye. Ardından meraklı çoban gidip meyveyi kendisi de yer. Tadı da hoşuna gidince diğerlerine de söyle ve kahve yaygınlaşır.

Yemenli Şeyh Şazili: Şeyh Şazili 14. yüzyıl sonlarında Yemen’de yaşamış olması muhtemel bir Sufi Şeyhi’dir. Kahveyi ilk içtiği rivayet edilen kişilerden biridir. Anadolu’da kahve falı için kahve fincanı kapatılırken Şeyh Şazili ruhuna Fatiha okunurmuş.

Ez-Zebhani : 16. yüzyılın Arap yazarı Ceziri’ye göre kahve’yi ilk içen kişi ez-Zebhani’dir. Bir olay yüzünden Aden’i terk ederek Etiyopya'ya giden Zebhani orada kahve içen insanlarla karşılaşmış; Aden’e döndüğünde hastalanmış ve aklına kahve içmek gelmiş. Kahve onu iyileştirmiş. Bu sayede kahvenin yorgunluk ve uyuşukluk giderme, canlılık ve dinçlik kazandırma özelliklerini keşfetmiş.

Süleyman peygamber: 16. yüzyıl rivayetlere göre de kahveyi içen ilk kişi Süleyman'dır. Süleyman yolculukları sırasında uğradığı bir şehirde şehrin sakinlerinin bilinmeyen bir hastalığa yakalandığını görür ve Cebrail'in buyruğu üzerine Yemen’den gelen kahve çekirdeklerini kavurarak bundan hazırladığı içeceği hastalara verir. Bunu içen hastalar iyileşir. 

Kahve Hazırlama ve Sunum Şekilleri…

      Kahve içmeye bir mekâna gittiğinizde karşınıza çıkacak kahvelerle ilgili bilgiler var sırada. Bazen kahvelerin isimlerine bakıp karar vermek gerekebiliyor tabi. Ama bu sayede en azından favori kahvemiz hakkında fikir sahibi olabiliriz.

Türk Kahvesi: Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.
Mırra: Tüm Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak bardakta içilir.
Espresso: Makine ile hazırlanan, koyu kavrulmuş, İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.
Cappuccino: Espresso ve su buharı haricinde köpük haline gelmiş süt ile hazırlanan kahve. İkinci Dünya Savaşı sonrası yaygınlaşmıştır.
Cafe au lait: Fransızların sütlü filtre kahvesi. Sütü kahvesinden daha fazladır.
Caffe Latte:  Caffe Lungo’nun süt ile hazırlanmış halidir. İtalya’da kahvaltıda içilmesi oldukça yaygındır.
Caffe Americano: Espressonun sıcak su ile yumuşatılmış hali.
Caffe Macchiato: Espressonun üzerine leke şeklinde çok az süt köpüğü eklenmesi ile oluşur.
Mocha: Latte’ye çikolata şurubu ya da tatlı kakao tozu eklenmesiyle oluşur. Sunumu bol köpük katmanı üzerinde tarçın veya kakao tozu serpilerek yapılır.
Viennese: Espressoya çikolata ve krema katılarak yapılan viyana usulü kahvedir.
Filtre Kahve: Orta kalınlıkla çekilmiş kahvenin bir genellikle bir kâğıt filtre yardımıyla filtre edilerek demlenmiş kahve çeşididir.
French Press: Kalın çekilmiş kahvenin aynı ad verilen bir demleme kapında suyla karıştırılıp ucunda metal bir süzgeç olan pistonla filtre edilerek hazırlanan kahve çeşididir.

Evde Yapabileceğiniz Basit, Lezzetli ve Farklı Kahveler…

Buzlu Türk Kahvesi

Malzemeler: 1 Bardak Süt, 1 Fincan Sıcak Türk Kahvesi, 5 Kalıp Buz, 1 Damla Çikolata
Yapılışı: Sütün içine buzları ardından da kahveyi atın. Karıştırın ve dilediğiniz kadar damla çikolata ekleyin.

Winter-Dream Coffee

Malzemeler:  2 Sert Kahve, 1 Su Bardağı Sıcak Kakao, 1 Tutam Zencefil, 1 Su Bardağı Süt, İsteğe Göre Şeker
Yapılışı: Kakao ve zencefil tozunu kahveye karıştırın. Sütü köpürtün. Bardakları yarısına kadar kahve ile doldurup üstüne süt köpüğü ekleyin.

Carribean Coffee

Malzemeler: 1 Kaşık Vanilyalı Dondurma, Yarım Çay Kaşığı Kakao, 1 Çay kaşığı Şeker, 3 cl Ananas Suyu, 2 Espresso
Yapılışı: İlk kahveyi kahveye şeker ve kakao ekleyip dolaba koyun. Dondurma, ananas suyu ve kahveyi (ikincisi) çırpın. Bardağın altına dolaptakini üstüne köpük halinde olanı dökün.