Dünya
üzerinde insanların yapmaktan zevk aldığı pek çok etkinlik bulunur. İşte boş
vakitlerinde zevk alarak yaptıkları eğlenceli faaliyetlere hobi denir. Ben
bugün bir hobimden bahsetmek istiyorum; kahve içmek.
Hemen kahve işte ne hobisi deyip geçmeyin.
O kadar farklı görünümde ve lezzette kahve tarifleri var ki şaşırıp kalırsınız.
Ayrıca kahve pek uzun bir geçmişe sahip bir içecek. Hemen hemen her yerde
karşımıza çıkan kahve ile ilgili biraz bilgilendikten sonra size dünyada
yapılan birkaç basit kahve tarifi verip yazımı sonlandıracağım.
Kim bilir belki bir gün kahve içmek
sizinde hobiniz olur…
Kahve
Nerede Yetişir?
Kahveyi alıp farklı şekillerde güzelce
içiyoruz ama çoğumuz onun nasıl yetiştiğini bilmiyoruz. İşte sorunun cevabı
kahve ağaçta yetişir.
Kahve ağacı çiçekleri beyaz ve hoş kokulu, kirazı andıran
kırmızı meyvesinin içinde iki çekirdek bulunan, dikildikten yaklaşık 3 yıl
sonra meyve vermeye başlayan ve 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve veren bir
ağaç türüdür. Bol yağışların ardından kahve
ağacı, yılda iki ya da üç kez bembeyaz muhteşem çiçekler açar. Güçlü ve keskin
kokuları kimi zaman yasemini kimi zaman portakal ağacının çiçeğini andırır.
Kahve Dünyaya Nasıl
Yayılmıştır?
Peki, bu içecek
nasıl dünyanın dört bir yanına yayıldı ve en popüler içeceklerden biri olmayı
başardı. İşte kısaca tarihçe;
Kahve’nin
anavatanı Etiyopya’dır. Buranın yerlileri yabani kahve ağaçlarından
topladıkları bitkilerin tanelerini öğütüp ekmek, meyvelerini ise kaynatıp ilaç
yapıyorlardı. Kahvenin yayılan ünü Arap yarımadasına sıçradı ve 300 yıl boyunca
burada içilmeye başlandı. Ancak daha sonra 14.yüzyıla gelinince kahve
çekirdeklerini kavurma fikri doğru. Ardından önce kavrulup sonra da pişirilmeye
başlandı kahve. (Yemen’de sufi Tarikatı ilk içmiştir.)
Yavuz Sultan
Selim döneminde yemen valisi çok sevdiği kahveyi alıp İstanbul’a getirdi ve bir
anda kahve saray mutfağındaki yerini aldı. Hatta sarayda “Kahveci başı” diye
yeni bir kadro da oluştu. Saray mutfağından konaklara, konaklardan evlere girip
çok sevilen bir içecek haline gelmeye başlayan kahveyi Venedik’ten gelen
tüccarlarda içti beğendi ve götürdü. Ardından kahve Avrupa’ya ilk adımını atmış
oldu.
Avrupa’ya
gittikten sonra ilk başta sokaklarda satılan kahve ilerleyen dönemlerde
İtalya’da açılan ilk kahvehanede yerini aldı. Zaman içerisinde bu mekânların
sayısı arttı ve insanların uğrak yeri haline geldi. E doğal olarak bu kadar
sevilince dünyaya dağılması sadece kısa bir zaman diliminde oldu.
Yöreleriyle Ünlü Kahve
Çeşitleri
Kahve yetiştiği
bölgenin toprak yapısı, iklim şartları, tarım yönteminin çeşitliliği gibi
farklılıklar sonucunda her bitki gibi farklı tatlar ve görünümlere sahip
olmuştur. Bu bakımdan en çok bilinen yöresel farklılıklar barındıran
kahvelerden örnekler vereceğim.
Ethiopian Yirgacheff: Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopya kahvesi.
Ethiopia Sidamo – Yoğun egzotik meyveler ve turunç tatları içeren
Etiyopya kahvesi.
Rio Minas – Genellikle Türkiye'de ve balkanlarda Türk
kahvesi için sıkça kullanılan ekonomik bir Brezilya kahvesi.
Sumatran – Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesi.
İsli kokusu ve topraksı karamelimsi tatlarıyla meşhurdur.
Excelso – Kolombiya'da Supremo'ya göre daha küçük
boyutlara sahip kahve çekirdeğidir. Filtre kahve harmanlarında sıkça
kullanılır. Şekerli tatlara sahiptir
Antigua – Guatemala'nın Antigua ovasında yetişen
çikolatamsı ve baharatlı lezzetleriyle ön plana çıkan kaliteli kahvedir.
Tarrazu – Kosta Rika dünyanın en prestijli ve dengeli
kahvelerini üretmektedir. Fındıksı, çikolatamsı tatlar içeren ve finca adı
verilen çiftliklerde yetiştirilip işlenen bu kahve Tarrazu ismiyle
bilinmektedir.
AA – Özellikle Kenya'da kahve hasatları bir arada
toplanıp boyutlarına göre ayıklanır. En büyük boyutlara sahip çekirdeğe AA
unvanı verilir.
Kahve Efsaneleri…
Kahvenin nasıl
ortaya çıktığı, kimin içtiği gibi konulara el atan rivayetlerdir. Her efsane gibi
doğruluğu bilinmemekle birlikte inanıp inanmamak size kalmıştır.
Kaldi Adındaki Çoban: 8.yüzyıl ortalarında Habeşistan Kaffa'da
yaşayan Khaldi adındaki bir çobanın, hayvanların kırmızı renkli meyveleri
yediklerinde hareketlendiklerini fark etmesiyle başlar hikâye. Ardından meraklı
çoban gidip meyveyi kendisi de yer. Tadı da hoşuna gidince diğerlerine de söyle
ve kahve yaygınlaşır.
Yemenli Şeyh Şazili: Şeyh Şazili 14.
yüzyıl sonlarında Yemen’de yaşamış olması muhtemel bir Sufi Şeyhi’dir. Kahveyi ilk içtiği
rivayet edilen kişilerden biridir. Anadolu’da kahve falı için kahve fincanı
kapatılırken Şeyh Şazili ruhuna Fatiha okunurmuş.
Ez-Zebhani : 16. yüzyılın Arap yazarı Ceziri’ye göre kahve’yi ilk içen
kişi ez-Zebhani’dir. Bir olay yüzünden Aden’i terk ederek Etiyopya'ya giden Zebhani orada kahve içen insanlarla
karşılaşmış; Aden’e döndüğünde hastalanmış ve aklına kahve içmek gelmiş. Kahve
onu iyileştirmiş. Bu sayede kahvenin yorgunluk ve uyuşukluk giderme, canlılık
ve dinçlik kazandırma özelliklerini keşfetmiş.
Süleyman peygamber: 16. yüzyıl rivayetlere göre de kahveyi içen ilk
kişi Süleyman'dır. Süleyman yolculukları
sırasında uğradığı bir şehirde şehrin sakinlerinin bilinmeyen bir hastalığa yakalandığını
görür ve Cebrail'in buyruğu üzerine
Yemen’den gelen kahve çekirdeklerini kavurarak bundan hazırladığı içeceği
hastalara verir. Bunu içen hastalar iyileşir.
Kahve Hazırlama ve Sunum
Şekilleri…
Kahve
içmeye bir mekâna gittiğinizde karşınıza çıkacak kahvelerle ilgili bilgiler var
sırada. Bazen kahvelerin isimlerine bakıp karar vermek gerekebiliyor tabi. Ama
bu sayede en azından favori kahvemiz hakkında fikir sahibi olabiliriz.
Türk Kahvesi: Türkler tarafından keşfedilen kahve hazırlama ve pişirme metodunun adıdır. Özel bir tadı, köpüğü,
kokusu, pişirilişi, ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır.
Telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür.
Mırra: Tüm Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak bardakta içilir.
Espresso: Makine ile hazırlanan, koyu
kavrulmuş, İtalya'ya özgü bir kahve türüdür.
Cappuccino: Espresso ve su buharı haricinde köpük haline gelmiş süt ile
hazırlanan kahve. İkinci Dünya Savaşı sonrası yaygınlaşmıştır.
Cafe au lait: Fransızların sütlü filtre kahvesi. Sütü kahvesinden daha
fazladır.
Caffe Latte: Caffe Lungo’nun süt ile hazırlanmış halidir. İtalya’da kahvaltıda
içilmesi oldukça yaygındır.
Caffe Americano: Espressonun sıcak su
ile yumuşatılmış hali.
Caffe Macchiato: Espressonun üzerine
leke şeklinde çok az süt köpüğü eklenmesi ile oluşur.
Mocha: Latte’ye çikolata
şurubu ya da tatlı kakao tozu eklenmesiyle oluşur. Sunumu bol köpük katmanı
üzerinde tarçın veya kakao tozu serpilerek yapılır.
Viennese: Espressoya çikolata ve
krema katılarak yapılan viyana usulü kahvedir.
Filtre Kahve: Orta kalınlıkla çekilmiş kahvenin bir genellikle bir kâğıt
filtre yardımıyla filtre edilerek demlenmiş kahve çeşididir.
French Press: Kalın çekilmiş kahvenin aynı ad verilen bir demleme kapında
suyla karıştırılıp ucunda metal bir süzgeç olan pistonla filtre edilerek
hazırlanan kahve çeşididir.
Evde
Yapabileceğiniz Basit, Lezzetli ve Farklı Kahveler…
Buzlu Türk Kahvesi
Malzemeler: 1 Bardak Süt, 1 Fincan Sıcak Türk
Kahvesi, 5 Kalıp Buz, 1 Damla Çikolata
Yapılışı: Sütün içine buzları ardından da
kahveyi atın. Karıştırın ve dilediğiniz kadar damla çikolata ekleyin.
Winter-Dream Coffee
Malzemeler:
2 Sert Kahve, 1 Su Bardağı Sıcak Kakao, 1 Tutam Zencefil, 1 Su Bardağı
Süt, İsteğe Göre Şeker
Yapılışı:
Kakao ve zencefil
tozunu kahveye karıştırın. Sütü köpürtün. Bardakları yarısına kadar kahve ile
doldurup üstüne süt köpüğü ekleyin.
Carribean Coffee
Malzemeler:
1 Kaşık Vanilyalı
Dondurma, Yarım Çay Kaşığı Kakao, 1 Çay kaşığı Şeker, 3 cl Ananas Suyu, 2
Espresso
Yapılışı:
İlk kahveyi
kahveye şeker ve kakao ekleyip dolaba koyun. Dondurma, ananas suyu ve
kahveyi (ikincisi) çırpın. Bardağın altına dolaptakini üstüne köpük halinde
olanı dökün.