Birinden Diğerine “Ballad”

Bu aralar diğer tarzlardan ziyade bol bol K-pop dinliyorum malumunuz bu sebeple hazır şöyle işim de yokken bir albüm araştırması yapayım dedim. Ne varmış ne yokmuş? Öyle böyle gezinirken sayfanın ötesinde bir yerlerde hiç aşina olmadığım bir kelime ile karşılaşmış bulundum:“Ballad”.

Güzel, hadi oluştu mu bende bir merak. Nedir bu ballad? Aradım taradım yok yok yok. Beni aydınlatacak merakımı giderecek bir bilgi yok. Bulduğum tek şey balladın, şiirin müziğe uyarlanmış hali olduğu ve efsaneler, önemli olaylar veya aşk hakkında olabileceğiydi. Balladın özelliği tekrar denen ritmik bir yavaş müzik eşliğinde şarkıyı dillendirmekti. Baktım olmayacak böyle kıt kanaat İngilizcemle başladım araştırmaya.

Öğrendim ki;

Ballad kökeni Fransa’ya dayanan ve anlatı şeklinde olan dans şarkılarıdır. 19.yüzyıla kadar etkisi sınırlanan bu tarz ani bir çıkışla Avrupa’ya, Amerika’ya ve Avustralya’ya yayılmıştır.  Avrupa balladı geleneksel, borda ve edebiyat olarak 3’e ayrılırken Amerika’da Avrupa balladları ve Kızılderili türküleri olarak anılmaktadır.

Geleneksel balladlar 15.yüzyılın sonundan itibaren yaygınlaşmış halk ozanlarının eserleridir.19.yüzyıldan sonra teması daha çok sosyal konulara dönüşmüştür. Genel olarak geleneksel ballad dini, doğaüstü, trajedi, sevgi, tarihi, efsanevi ve espri üzerinedir.

Borda ballad ise 17.yüzyılın ilk yarısında kalitesiz kâğıda basılması ve yaygın olması nedeniyle bu ismi almıştır. Ancak 17.yüzyılın ikinci yarında mektup şeklinde güzel yazılarla yazılmasıyla altın devrini yaşamıştır.

Edebi ballad ise 18.yüzyılda etkinlik göstermeye başlayan aydınlar ve toplumdaki seçkin kişiler tarafından tercih edilen balladı.

Avrupa ötesinde balladlar Native Amerikan, Blues ve Bush tarzları olarak etkinlik gösterdi. Native Amerikan (Kızılderili) Ballad, Borda tarzında yazılan Kızılderili türküleriydi. Blues, anti kahramanları, otoriteye direnen insanları anlatırken Bush ise kırsal kesimde yazılan şiirler ve hikâyelerden oluşur.

Hassas ve duygusal balladlar ise 4’e ayrılır. Latin ve Amerikan romantik ballad Latin Amerika pop tarzının yavaş tempodaki aşk temalı halidir. Caz, blues, geleneksel ballad 20.yüzyılın ortalarında başlayıp aşk temasının iyice yerleşmesini sağladı. Pop ve rock ballad ise modern müziğin ballad tarzı ve temasıyla kaynaştırılmış halidir.Power ballad ise balld şarkıların koro, elektronik gitar, davulla desteklenmesiyle oluşmuştur.

Mademki konu hakkında fazla bir şey bilmiyoruz o vakit sözlerle değil de kulaktan kalbe bir yolculuğa çıkmak en iyisi…

Dünya’dan Ballad örnekleri:

1. Paint My Love - Michael Learns To Rock
2. Love Hurts - Narareth
3. How Deep Is Your Love - Portrait
4. Can't Help Falling In Love - UB40
5. Nothing Compares 2 U - Sinead O'Connor
6. Happy Ever After - Julia Fordham
7. For You - Triumvirat
8. Something To Believe In - Poison
9. Year Of The Cat - Al Stewart
10. I'd Love To Change The World - Ten Years After
11. When You're In Love With A Beautiful Woman - Dr. Hook
12. Child In Time - Deep Purple
13. Vienna - Ultravox
14. More Than This - Roxy Music
15. Only You - The Flying Pickets
16. Turn Back The Clock - Johnny Hates Jazz


K-pop Ballad Örnekleri:

1. 4 Men – Baby Baby
2. Wheesung- Words That Freeze My Heart
3. III. TVXQ- Holding Back the Tears
4. Yesung- It Has to Be You
5. Sunny Hill- Pray
6. SHINee- Honesty
7. Kim Bum Soo- Oasis
8. Davichi- Love oh Love
9. Clazziquai- Romeo and Juliet
10. ALi- Na Young
11. SuperJunior - In my dream
12. SM the ballad - Hot times
13. BigBang - Tell me goodbye
14. Trax - Let you go
15. SuperJunior KRY- Coaugulation
16. Cry – MBLAQ
17. My Little Princess - DBSK