Gezi Parkı ve Spor Dünyası


   Direniş her alanda olduğu gibi spor dünyasını da etkiledi. Nasıl mı? İşte bunları birkaç başlıkta ele alacağız. Bu başlıklar taraftar grupları, sporcuların tepkileri ve spor basını olacak.

   Sinemacılar belgesel çekti, müzik ile uğraşan sanatçı arkadaşlar besteler yaptılar, spor taraftarları da marşlar ile orantısız zekâ uyguladılar. Taraftar gruplarının en büyük katkısı, mücadelede örgütlü olmanın ne kadar işe yaradığı idi. İstanbul United altında gezi parkına akması, İzmir’de Karşıyaka ve Göztepe’nin Gündoğdu Meydanı’na omuz omuza inmesi, Adanaspor ve Adana Demirspor taraftarlarının birleşmesi yıllardır bölünen renklerin hep birlikte daha güzel ve daha güçlü olduğunu gösterir nitelikteydi.

   Bunun ile beraber Çarşı grubuna ayrı parantez açmak gerekir ki Kuva-yi Milliye rolü üstlendi. Bu süreçte Çarşıya operasyon bile yapıldı. GFB ve Ultra Aslan ise ilk günlerden sonra siyası baskıya boyun eğmiş ve taraftarlarını temsil etmemiştir, edememiştir. Onların yerine bu görevi Sol Açık ve Tek Yumruk yapmıştır. Çoğu Galatasaraylı ve Fenerbahçelinin bu süreçte yükseleni de Çarşı olmuştur. Davulcu Vedat ise direnişin sembollerinden olmuş ve toması ile ün kazanmıştır.

   Taraftar grupları hep birlikte “sık bakalım sık bakalım biber gazı sık bakalım” sloganılarıyla direnişe ayrı bir renk katmıştır. Ve şarkısı yapılmıştır. Ramazan ayının gelmesi ile bu slogan “tut bakalım tut bakalım orucunu tut bakalım Ethem'i öldür, Ali'yi katlet, kabul olur mu bakalım” şeklin de değişmiştir.

   Spor basını ise bu dönemi istisnalar dışında görmemiştir, ilgilenmemiştir. Sadece olaylar transferleri etkiler diyerek üç maymuna çanak tutmuştur. Tabi bir de şike süreci ile bol bol ilgilenerek taraftarların yaptığı birleşmeyi bölme çabaları da olmuştur.

   Emniyet müdürünün taktığı madalyayı almayan sporcular, Mehmet Okur, Hidayet Türkoğlu Amerika’da düzenlenen protestolara gitmiş ve twitter’dan saldırılara isyan etmiştir. Aslında liglerimizde oynayan yerli ve yabancı birçok yıldız, gurbetçilerimiz hatta twitter’dan olayları öğrenen spor yıldızları da bu duruma kayıtsız kalmamıştır.

   Bunun ile beraber Nam-ı değer Sabri Reyis yani Sabri Sarıoğlu maskesini takarak gezi parkı eylemine katılmıştır. Milli basketçi Cenk Akyol ise Galatasaray’ın Şampiyonluğunu ilan ettiği Banvit maçının sonunda tarafsız haber yapmayan ve üç maymunu oynayan bir kanalın mikrofonunu yere atmış ve demeç vermemiştir. (İddialar doğru ise aynı kanalın sahibi 12 Dev Adamın Ana Sponsoru olduğu için Cenk Akyol'u Milli takıma aldırmamıştır. Sosyal medyada epey tepki yükseldi. Ya turnuva sırasında basketbolcular arkadaşlarına destek için tepki verirlerse.)                
    
  "sık bakalım sık bakalım biber gazı sık bakalım…”