Sabit Kanca - Neler Öğretti?

İsmail Baki Tuncer'in televizyon skeçlerinden film yapma çabasına "Sabit Kanca" denir. 2013 yılının vasat altı filmleri listesine girmiş filmi, Alper Mestçi yazıp yönetiyor. Mizahın ta kendisi olan Türkiye'nin neden üretkenlik anlamında zayıf kaldığını bilmiyorum. Bir tane Cem Yılmaz bulmuşuz onuda balla-reçelle besleyip duruyoruz. Hani alternatifi yok ya (!) Lan galiba alternatifi de yok gibi duruyor. Cem Yılmaz ve diğerleri olarak mı kategorize etmek lazım Türk komedyenlerini? İsmail Baki, aslında sosyal medya aracılığıyla bizi oldukça ümitlendirdi, umutlandırdı fakat kırmızı ışığa yakalanan kaplumbağa gibi, film beyaz perdeye çıktından sonra hareket edemedi. Beklentileri karşılayamadığını söylemek mümkün ne izleyenler memnun kaldı ne de bir kitle oluştu. Kitle oluşumundan ne anlamamız gerekiyor sizce? Filme gidenlerin +13 yaşında olduklarını biliyoruz. Muhtemeldir ki tek tük rakamlar dışında maksimum aralık 13-20 yaş aralığıdır. Nihayetinde filmin hitap ettiği yaş grubu budur. Filmde geçen espriler için yapılan tanımlamalardan biri "tuvalet mizahı" olmuştur.

İsmail Baki kimdir? Daha önceleri Yavuz Seçkin'le birlikte Yavuz'un Minibüsünde daha sonra ise Fox TV'de İsmail Baki TV adlı komedi programında kendini duyurmuştur. Yaptığı televizyon programında doğan bir karakter olan Sabit Kanca, her soruyu bilen, bilim adamı kafalı ama mahalle çocuğu kılıklı biridir. Günlerden bir gün beklenmedik karara varılır. Sabit Kanca televizyon çocuğu olmaktan vazgeçip kendini beyaz perdelere asmaya karar vermiştir. Film vizyona girmeden önce umut vadeden kısa skeçler resmi youtube kanalından izleyicilerle paylaşılıyordu. Evet, gerçekten bir şeyler beklemeye koyulanlar arasındaydım. +18 skeçlerinde yer alan espri ve küfür oranının dengeli olduğuna kendimi inandırmıştım.


Sabit Kanca'nın sahip olduğu genel kültür aslında kendisini izletmeye koca bir sebep olarak karşımıza çıkıyor. Sorulan soruların cevaplarını merak ediyor ve kendimizi dinlemek zorunda hissediyoruz. Gerçi arada bir ton gereksiz bilgide mevcut ama... Kendini bu yüzdende izletiyor. Keşke televizyon programı olarak devam etse ve güncel konular için her hafta yarışsa? Yarışırken boş beleş bilgiler değilde daha çok gizli saklı bilgilerin deşifre edilmesinde, azıcık eleştiri yapsa, ayar verse... Yani sadece gülmek için gülüyor olmasak. Televizyon programı olsaydı bunları yapabilir ve hatta üzerine de her hafta bir kişiyi konuk edebilirdi, maksat program renklensin.



  • Filmi izlemeye gidenlerin boxoffice.com.tr tarafından; İlk Haftasonu Seyirci (3 Gün) 112.176 kişi Toplam Seyirci (10 Hafta) 294.264 kişi; 
  • İlk Haftasonu Hasılat (3 Gün) 1.128.179,00 TL Toplam Hasılat (10 Hafta) 2.653.184,00 TL olarak belirlenmiştir.
Emekçiler tarafından beklenen karşılığı alan bir sonuç olmasa gerek ama filmde tekrar bakıldığında para için yapıldığını apaçık görmekteyiz. Sabit Kanca, Recep İvedik ve Milyoner filmlerinin birleşiminden doğan eksik ve ne yazık ki "çakma" diyebileceğimiz bir film olmuştur. Daha iyisini yapabileceklerine inandığım ekip, kısayolu seçerek "para" demişler, ama demeyecek olan var mı? Maliyetinin düşük olması, filmi izleyenler gerçkten ucuza kapatıldığını göreceklerdir, filmin yarısı stüdyoda geçiyor. Hani zaten televizyon ürünü olduğu zamanlarda da böyle gıç kadar bir stüdyoda çekiliyordu sorun yoktu. Filmi izlemeye gidenlerin hüsranla döndüğünü de belirterek birde fragmanı izleyelim.



Öğretiler:

  • Bir film diğer filmlerden daha iyi olmak için yola çıkıyorsa yumurtaları yolda kırıyor. Recep İvedik'ten daha iyi olmak istedi, Sabit Kanca oldu.
  • Üzgünüm ama Kanca'yı, İvedik'le karşılaştırmaktan başka denk film gelmiyor aklıma. Ve gerçek şu ki bu tuhaf karşılaştırmada kötünün iyisi Recep İvedik olur.
  • Bu tür komedi filmlerinde "Sibeeeeeeeel" gibi "Handeeeeee" gibi isimlere aşık olunur, aşık olunduktan sonra da açılmak mümkün olmaz. Açılmak için illa serinin ikinci yada üçüncü filmini beklemek gerekir. 
  • Korkutucu gerçek olarak bu filmin ikincisi de çekilir, ilkinden daha da çok izlenir abi. Bunu yapabileceklerini kuvvetle muhtemel savunuyorum.
  • Çok bilmek insanı, insan yapan özelliklerin kullanılmasına engel olabileceği gerçeği önümüze sunuldu. Burnu havada yürüyenlerden, başın önde kaç.
  • Bilgi yarışmasının adı neydi? Argola Beni Sabit falan? Hayır bu formata sahip bir programın yapılması gerekiyor. Acun'a sesleniyoruz.
  • Televizyon ile Sinema çok farklı kulvarların olayı. Her bıdıdan bir bıdı olmayabiliyor. Nerede güzelsen orada kal.