Zaman Makinası 1973 Filmi Eleştirisi

   Zaman Makinesi 1973, 14 Mart 2014 tarihinde vizyona giren Türk yapımı komedi filmi. Yönetmenliğini Aram Gülyüz'ün yaptığı filmin senaristliğini Kemal Kenan Ergen yaptı. Başrollerin de ise Gürgen Öz ve Seda Bakan yer alıyor. Filmde Mustafa Uzunyılmaz, Gülhan Tekin, İrfan Kangı, Perihan Savaş, Sinan Bengier ve Zihni Göktay gibi isimler de yer alıyor. İmdb puanı ise 7,7’dir.

   Televizyon dizilerinde seksenler ve doksanlar tutunca abi bizde bu yoldan gidelim diyen arkadaşlar 1973 yılına nostaljik bir gezi yapmışlar. Bunu yaparken konu bütünlüğünü sağlayamaması nedeniyle film kopuk kopuk ilerliyor. Bu yüzden mantık hataları göze daha çok batıyor. Tamam bir “Geleceğe Dönüş” kadar iyi bir senaryoya sahip olmasını beklemesem de yer yer mantık sınırlarını zorlayan hatalar göze batıyor. Kolaycı ve aceleye getirilmiş bir senaryonun ötesine gidemiyor.

   Televizyonda kimseden papara yemeyeyim mantığıyla herkese sende haklısın diyen bu dizilerden bir farkı yok. Ama hiçbir tarafı üstüme çekmeyeyim diyen senarist herkese ağam paşam demiş. Bu da samimiyeti kaybetmiş gişe filmi olduğunu gösteriyor. Filmin sonundaki Deniz ile Tolga karakterleri arasında ortalama 40 yaş olması gerekirken nasıl oldular da aynı yaşlara geldiler çözemedim?

   Filmin iyi yanlarından ilki o sevdiğimiz ve özlediğimiz parçaları yeniden dinlemekti. Bunun üzerine bir de Zeki Müren’in canlandırılması layıkıyla hoşuma giden bir başka detaydı. Gezi eylemlerini de iyi kullanmışlardı. Keşke gişe telaşına düşmek yerine buradan biraz daha gitselerdi. Çünkü salonun en fazla güldüğü sahnelerdi.

                                    Tüm sinemaseverlere iyi seyirler..