Dizi Analizi; Fırıldak Ailesi

Türkiye'nin yetişkinlere yönelik ilk çizgi dizisi iddiasıyla yayın hayatına başlayan dizi şuana kadar iki sezonunu tamamladı. Önce Starv TV'de yayınlanan Fırıldaklar daha sonra İnternet üzerinden YouTube aracılığıyla yayınlanmaya devam etti. Ortalaması 25 dakika olan dizi haftada bir bölüm yayınlayarak, iki sezon toplamında 51 bölüme ulaştı.

Yapımcılığını Varol Yaşaroğlu'nun yaptığı dizinin teknik kadrosunda; Senaryoda Coşkun Irmak ve Haluk Can Dizdaroğluna, müzikte Cem Tuncer ve Nail Yurtsever, genel yönetmenliğini Berk Tokay, yönetmenliğini ve seslendirme yönetmenliğini ise Ömer Sinir yapmaktadır. Karakterlerin modellemesini ise Tuncer Çelik ve Mevlit Bölükbaş yapmaktadır. Animasyon yönetmenliğini Mürsel Fındıkoğlu, Yapım Koordinatörlüğünü Mesut Apaydın üstlenirken . Kurgu Caner Dolgun'a aittir. Animasyon ekibi ise Emre Başkut, Ahmet Biber, , Tahir Budak, Mürsel Fındıkoğlu, Uğur Giritlioğlu, Oktay Soyyılmaz, Orkun Sünör, Ali Burak Uysal, Alper Durmaz'dan oluşmaktadır.

Karakterler ve Seslendirenler:
KarakterSeslendirenSezon
Sabri FırıldakBülent KayabaşSezon 1.2
Yıldız FırıldakDemet AkbağSezon 1.
Dürdane ÇektirTülay BursaSezon 1.2
Afet FırıldakTülay KöneçoğluSezon 1.2
Zeki FırıldakKeremcan KöseSezon 1.2
Tosun FırıldakOya KüçümenSezon 1.2

Seslendirme kadrosuna bakıldığında gerçekten tecrübeli isimleri görmek güzel oluyor. 25 Ağustos 1945, Eskişehir doğumlu Bülent Kayabaş'ın, Sabri karakterini başarılı bir şekilde canlandırması dizinin dinamolarından biridir. Aynı şekilde yine tiyatro ve oyunculuk kariyeri açısından tecrübeli bir isim olan 23 Aralık 1959, Denizli doğumlu Demet Akbağ'da öyle. Canlandırdığı Yıldız karakteri bize hiçte yabancı gelmeyen anne tiplemelerinin bir benzeridir. 

Fırıldak ailesinin anneannesi olan Dürdane'nin sesine yabancı değiliz. Şirinler çizgi filminde tüm şirinlerin gözdesi olan Şirine'yi de seslendirmişti. Tülay Bursa, 1977 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'ni bitirdi. Birçok dizi ve filmde rol aldı. 

Ailenin üç çocuğundan biri alan Afet'i Tülay Köneçoğlu seslendirmektedir. En küçük çocukları olan Tosun'u ise 24 Ağustos, 1966; İstanbul doğumlu Oya Küçümen sesiyle hayat veriyor. Oya-Bora ismiyle 5 albüme sahiptir. Süper Baba dizisindeki Bana Bir Masal Anlat Baba şarkısıyla hayranlarının kalbinde önemli bir yer edindi. TRT'deki radyo oyunlarında rol aldı.

Keremcan Köse'yi Harry Potter izleyenler çok iyi bilir. Türk seslendirme sanatçısı Keremcan, Harry Potter serisinde Ron Weasley karakterini seslendirmiştir.

Genel Değerlendirme:

Graffi2000 ekibinin katkılarıyla devam eden projede grafikler konusunda zaten bir sorunumuz yok. Olağanca sade ve düzgün grafikler. Bölümlerin neden bu kadar kısa sürdüğünü sorgulayan, şikayette bulunan izleyicilerine yine diziden bir bölümle yanıt verdiler. Bu tür animasyon dizilerin saniyede 24 kare olması gerekir. Yani bir saniye içerisinde 24 fotoğraf olarak düşünebilirsiniz. 25 dakikada da 1500 saniye olduğuna göre ve 1500 saniyede ise 3600 kare etmektedir. Bu kadar fotoğrafı çizmek, kurgulamak, seslendirmek biraz zaman alsa gerek.

Bölüm başına 130.000 TL gideri olduğu belirtiliyor her yerde. Bu doğrudur elbette. Beklenen reyting başarısını da elde ettiği söylentileri var. İlk 30'da yer alan prime-time dizileriyle yarışıyordu. Düşünüldüğünde 90 dakikanın üzerinde yayınlanan dizilerle yarışması ne kadar adil tartışılır.

Yetişkinler için ilk animasyon film dediler. Ben bunu halen anlamış değilim. Yetişkinler için demek biraz küfür ekleyerek, genelde aile sıkıntıları üzerinden (mesela geçim derdi, işsizlik vs.), son bölümlerde daha çok siyasi konulu, az birazda cinsellik katınca mı yetişkinler için oluyordu? Eğer öyleyse bir sözüm yok tabi.

Güncel olayların yer alacağını söylediniz. Politikaya da girecek mi? Yoksa sadece komik mi olacak?
Politik veya siyasi bir tarafımız olmayacak. Sadece olaylar karşısında bu ailenin nasıl tepki gösterdiği ile ilgileneceğiz. Bir mesajımız olsun gibi bir derdimiz çok yok aslında.
V.Yaşaroğlu / Milliyet Röportajı 

Düşündüğün zaman pek siyasi taraflılığı yok ama göndermeleri mevcuttur. İyidir, hoştur, olmalıdır. Gerek forum sitelerinde gerekse sözlüklerde Family Guy, South Park, Simpson'lar ile kıyaslanıyor ve Fırıldaklar beğenilmiyor. Bizim bu kendimizi beğenmezlik tavrımız yok mu? Heh işte, hep o yüzden kaybediyoruz. Sahiplenmiyoruz, gelişime katkı sağlamıyoruz. Hunharca eleştireceğine yada konudan bihaber söyleneceğine, mesela "yıl olmuş 20XX" gibi şöyle dönüp bak bakalım kaç tane çizgi dizimiz var?

Beğeneni var beğenmeyeni var gayet normal. Her bölümü de sizi hep güldürecek diye bir şey yok. Laf aramızda bende gülmüyorum çoğu bölüme fakat izlemek istiyorum ne yapıyorlar diye. Çünkü adamlar kıymetli bir şey yapıyor. Bir düşünün.

Önümüzdeki sezonda daha başarılı olmasını diliyorum ve umarım bu alanda doksan dakikalık dizilerle değilde kendi kategorisindeki yapımlarla yarışırlar.