Kadın İşi Banka Soygunu Filmi Eleştirisi

   Filmimiz 17 Ocak 2014 tarihinde vizyona giren aksiyon ve komedi türlerindeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğun da A. Taner Elhan oturmakta. Senaryoyu ise Şahin Alparslan kaleme alıyor. Filmin baş rollerin de ise Meltem Cumbul, Filiz Ahmet, Özge Ulusoy, Esra Dermancıoğlu, Meral Çetinkaya, Ayten Uncuoğlu, Ferit Aktuğ, Ayşen İnci Ve Sadi Celil Cengiz yer almakta. Filmin İmdb puanı ise 4,3’tür.

   Filmin fragmanını gördüğüm de Kurtuluş Son Durak filmini anımsatmıştı bana. Nitekim benzer bir arkadaş/kadın dayanışma formülüyle de ilerliyor film. Ve yine aynı şekilde kadınlarımız suç çatısı altında buluşuyor. Buluştuktan sonra da olaylar acemiliklere ve tesadüflere bırakıyor kendini.

   Genel olarak kadro sağlam. Meral Çetinkaya ve Ayten Uncuoğlu iki usta oyuncu gayet iyi, sevgili adayı rolünde Ferit Aktuğ’da hem sevimli hem komik bir yan karakter olmuş, bence başarılı. Sadi Celil Cengiz bu adamın oyunculuğunu seviyorum. Ama Meltem Cumbul’un karakteri fazlaca dramatize edildiği için midir bilmiyorum olmamış. Özge Ulusoy ve Esra Dermancıoğlu’nun performans olarak filme fazla bir katkı vermemiş. Ama parantez açılıp belirtilecek bir performans olarak Filiz Ahmet gösterilebilir. Bilge rolündeki Filiz Ahmet'in oyunculuk anlamında ön plana fazlasıyla çıkıyor, filme renk katıyor ve izleyenleri güldürüyor. Batsın Bu Dünya performansları ise ekipçe gayet başarılı.

   Senaryo bakımından ‘işini bilen’ karikatürize bir banka müdürü ile sevgilisi gibi klişe yan karakterler basit kaçmış. Tango müziğiyle gerçekleşen mini soygun da aceleye gelmiş izlenimi veriyor. Senaryo da bazı aksaklıklar da göze çarpıyor. Olumsuz olarak denebilecek fazla bir şey yok.

   Küçücük evlerin hemen dibinde yükselen gökdelenlerin yarattığı yabancılaşmayı ve klostrofobiyi de gösteren filmimizde, Banka’nın nefes alacak alan bırakmadığını da açıkça gösteriyor. “Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” prensibiyle hareket eden kadınlar, sınıfsal itilmişliklerine de isyan ediyorlar. Aslında bu yapısı ile bana Gezi sonrasında dayanışma ile birlikte büyüyen kadınların bir yansıması olarak gözüme çarpıyor. Sloganlar ile Geziye de selam vermeyi unutmuyorlar.

   Kısaca toplamak gerekirse bankaların acımasızlığı ve açgözlülüğü üzerine yapılan bu filmi bu konuda mağdur (Türkiye'nin çoğunluğu) olan halkımızın izlemesini salık veririm. Eksik ve gediklerini görsek de, dürüstlüğüne inandığımızı ve “gidiş yoluna” sempatiyle baktığımızı söyleyebilirim. Bunun yanı sıra “Her yer borç, her yer faiz”

Tüm sinema severlere iyi seyirler…