Benimle Oynar Mısın? Filmi Eleştirisi

   Filmimiz 27 Eylül 2013 tarihinde vizyona giren dram ve komedi türlerindeki Türk yapımı filmdir. Filmin yönetmen koltuğun da Aydın Bulut oturmakta. Senaryoyu ise Aydın Bulut ve Eyşan Özhim birlikte kaleme alıyor. Filmin başrollerin de ise Uğur Polat, Eyşan Özhim, Altan Erkekli, Ertan Saban, Ünal Silver, Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Ali İl, Ömür Gedik ve Ahmet Saraçoğlu yer almakta. Filmin İmdb puanı ise 6,7’dir.

   2013 Mayıs ayında yaşanan büyük gezi direnişinde, sosyal olaylara hassas tavrı ile bilinen Çarşı, Kuvayı milliye rolü üstlenmişti. Ayrıntılarını Gezi Parkı ve Spor Dünyası yazımda açıklamıştım. Haziran direnişinden hemen sonra sonbaharın geldiği dönemde Çarşıyı, Geziyi ve daha birçok şeyi bize anlatacağını umduğumuz bir film girdi gösterime.

   Filmin gösterime girdiği dönem itibari ile ayrı bir heyecan veriyor. Hükümet Çarşıyı düşman belledi. Tüm düşünen insanlara yaptığı gibi Çarşı ’ya da bir şey yapabilir. Ama halk Çarşı’yı bağrına bastı. Galiba en önemlisi de bu. Beşiktaş semtini kullanımı, İnönü stadını kullanımı gayet başarılı idi. Bunun yanı sıra abbasağa parkına saldıran paralı köpekleri, çarşının haşat edişi hem çok güzeldi, hem de son günlerin deyimi ile çok manidardı.

   Filmde Neyzen Tevfik düşüncesi çok güzeldi. Bunun yanı sıra Uğur Polat ve çocuk oyuncu Rüzgar Boyle performansları gayet başarılı. Mekân kullanımı ve arka plan konseptleri de güzel kullanılmış. Stat atmosferi olan sahneler de güzeldi. Anlaşılan Çarşıdan bu konuda yönetmenimiz epey yardım almış ve başarılı da olmuş o anlamda. “Sık bakalım sık bakalım kaskını copunu bırak delikanlı kim bakalım” marşı, AKM görüntüsü ve sonunda ağaçlara edilen teşekkür ile Geziye saygı duruşunda bulunması ayrı güzelliklerdi.

   Filmimizin kadrosu mükemmel. Her bir oyuncu birbirinden değerli. Ama filmi izlerken oyuncuların hepsinin hatır gönül meselesi ile gelmiş izlenimi veriyor. Çünkü filmde büyük ihtimal zaman darlığı sebebi ile senaryo ve kurgu arasında büyük bir iletişimsizlik var. Bu sebep ile de bize duygu geçmiyor. Finali ise ayrı bir sorun. Finali çocuk filmlerinde karşılaşacağımız kadar basitti. Bunun üzerine Eyşan hanımın amatör oyunculu ve fazla dramatize edilmiş karakteri filme yazık ediyor. Endüstriyel futbola tokat atıyor ama atarken Yeşilçam klasiklerine saplanarak yazık ediyor. Filme estetik açıdan baktığınız da fazlası ile hata bulabiliyorsunuz. Aydın Bulut’un fazlaca çalıştığı televizyon alanında değerlendirirsek filmi daha estetik bulabiliriz.

   Kısacası toplarsak Eyşan hanımın amatör oyunculuğu, aceleye gelmiş senaryo ve televizyona alışkın olan yönetmenin sinemasal estetik yönünden zayıflıklarını bir kenara bırakırsak endüstriyel futbola atılan tokat, geziye saygı, marşlar ve sloganlar ile gidiş yolundan kalbimizi çalan bir film. İnönü stadını yeniden görmek isteyenlere filmi izlemelerini tavsiye ederim.

Tüm sinema severlere iyi seyirler…