Karışık Kaset (2014) - Neler Öğretti?

"Herkesin söylenmemiş bir aşk şarkısı vardır"

Yönetmen Tunç Şahin'in ilk filmi Karışık Kaset romantizmin naif havasına kapılmak isteyenler için bu hafta iyi bir tercih olabilir. 21 Kasımda vizyona giren filmde Sarp Apak ve Özge Özpirinçci başrollerde yer alıyor. Uygar Şirin'in filmle aynı ismi taşıyan kitabından uyarlama olduğunu da hatırlatmak gerekir. 

Ulaş karakteriyle izlediğimiz Sarp Apak daha önce "O... Çcoukları" (2008), "Güneşi Gördüm" (2009), "7 Kocalı Hürmüz" (2009) gibi filmlerde rol alırken son olarak da "Yalan Dünya" adlı televizyon dizisinde görmüştük kendisini. Filmdeki partneri Özge Özpirinçci ise (İrem karakteriyle izlediğimiz) "Anadolu Kartalları" (2011) filmiyle son beyazperde rolü oynamıştır.

 Romantik bir aşk çıkmazını bloklar halinde anlatan öykümüz 1990'lar, 2000'ler ve 2010'lu yıllar olmak üzere paydaş edilmiş. 1990'lı yıllarda İrem ve Ulaş karakterlerini 13 yaşlarında olan Ulaşcan Kutlu ve Aslıhan Kapanşahin canlandırmaktadır. Bana kalırsa da tüm filmin en iyi oyunculuğu ve samimiyeti o yıllarda verilmiştir. Kalan diğer iki blokta istediğim tatminkarlığı bir türlü yakalayamadım.

 Zaman geçişlerinin çok havada kaldığını düşündüğüm için olsa gerek seneler atladıkça yada her şey daha yakın zamanda gerçekleştiği için sıradanlaştığını düşündüğüm davranışlar göründü sahnelerde. Ulaş, çocukluğunda çekingenliğinden dolayı İrem'le yakınlık kurmakta sıkıntılar çekerken, yılların ilerlediğine tanıklık etmemizle birlikte laf anlamayan, bencil birisine dönüştüğünü görüyoruz. Tüm bunlar kararan ekranın ardından geçen 10 yıl içinde olduğu için elimizde hiçbir iz, delil, kanıt, obje, kare ne yazık ki olmuyor. Dönem filmi olarak başladığı 1990'lı yıllardan günümüze kadar hızla gelmesi dönemler arası film olduğunun göstergesidir. İyi bir malzeme olduğunu düşünsem de geçişlerin çok sığ kaldığı da bir gerçektir.
Karışık Kaset ismini fazlaca benimsediğimi söyleyebilirim. Bende o dönemlerde hemen hemen bu tarz şeyler yaşamıştım. Belki de film beni zayıf olduğum noktadan vurdu. Şarkılarla... Yaşı o yılları, yani kasetçaları, teypleri görenlerin en az bir kere yaptığı iştir "kaset doldurmak". Ne keyiflidir. Henüz evlerimize bilgi canavarı (bilgisayarlar yada ilk adıyla komputerler) girmeden önce olası şarkı dinleme araçlarımız ya teyptir yada televizyondur. Bizim pikabımız olmamıştı. İstediğiniz şarkıları peş peşe yada tek bir şarkıyı defalarca dinleyememek ne demek şuan anlamak zor olsa da, kaset doldurabilen çocuklar şanlıydı. Şuan evimizde bir kaset bile yok ama eski bir kasetçalar halen varlığını muhafaza etmektedir.

Ulaş gibi sevdiğimiz kızlara/erkeklere kaset doldurup veremesek de, onlara karşı duyduğumuz sevgiyi (her ne kadar çocuksu da olsa) bir şekilde belli etmek ister insanlar. 90'larda bir kasetle, 2000'lerde karışık CD'lerle ve günümüzde karışık USB disklerle... Filmde de hızla akan zamanın teknolojiye verdiği etkileri görebiliyoruz. Kasetlerden, plaklardan USB disklere geçişler, ilk çıkan antenli telefonlardan dokunmatik telefonlara, daktilodan dijital ekranlara... Filmin büyük bir avantajı varsa o da bol bol şarkı dinletiyor olmasıdır. 105 dakikalık filmin soundtrack'ine bakıldığında 18 şarkı görünmektedir. Bu her 6-7 dakikada bir bir şarkının ya melodisini ya da sözlerle birlikte birkaç dakikasını dinlemeye tekabül ediyor. MFÖ'ye büyük bir selamı olan filmin müziklerinde Sezen Aksu, Barış Manço, Fikret Kızılok, Mirkelam, Özlem Tekin, Erkin Koray, Ezginin Günlüğü , Oya & Bora, Sertab Erener, Kenan Doğulu, Gündoğarken, Vedat Sakman, Teoman ve kapanış jeneriğinde de Duman'dan Sendan Daha Güzel şarkısını dinlemek mümkün. Filmin içinde de karışık bir kaset kendisini gösteriyor ve iyi bir liste oluşturmuşlar.
Neler Öğretti?
  • Şu şarkılar... Bazen öylesine benimseriz ki o şarkıyı, sanırız ki hep "benim" için yazılmış söylenmiş... Bir şarkıda binlerce hayat vardır... Söyleyemediklerimize eşlik ederler.
  • Bir gün şarkıların nesli tükendiğinde seneler gene 60'ları, 70'leri gösterecektir. Çünkü ne varsa hep en eskisinde var.
  • Hepimizin telefonlarında ve bilumum ses çıkartabilen tüm elektronik cihazlarında şarkılar vardır. Dinledikçe seveceğiniz şarkılar. Onları iyi dinleyin.
  • Bir gün kendi filminizin senaryosunu yazıp çekmeye karar verirseniz (tabi biraz külfetli olacak ama) en iyi bildiğiniz şeyi yazın. Mesela kendi hayatınızdan bir öyküyü... Başkalarının yaşadıklarını anlatmak çokta zor olmayacaktır, bilmediğiniz konularda söz hakkınız çok olur çünkü. Kendinizi çözün.
Benim Karışık Kaset'im:
  1. Redd - Nefes
  2. Duman - Yürekten
  3. Teoman - Hiç Kimse Bilmez
  4. Sertab Erener - Aşk
  5. MFÖ - Ah Bu Ben
  6. Yaşar - Aldanırım
  7. Fikret Kızılok - Bu Kalp Seni Unutur mu?
  8. Müzeyyen Senar - Benzemez Kimse Sana
  9. Zeki Müren - Elbet Bir Gün Buluşacağız
  10. Sezen Aksu - Vazgeçtim
  11. Neşet Ertaş - Neredesin Sen
  12. Aşık Veysel - Güzelliğin On Para Etmez
  13. Ezginin Günlüğü - Aşk Bitti
  14. Tanju Okan - Kadınım
  15. Melis Danişmend - Derinde Bir Şey Var
  16. Jehan Barbur - Neden
  17. Selma Hünel - Bir İhtimal Daha Var
  18. Sema - Fikrimin İnce Gülü
  19. İnce Saz - Çok Aşığın Var Diyorlar
  20. Özdemir Erdoğan - Sevdim Seni Bir Kere