Doktorlar Dizisi ve İzleyicisi

Dizinin yayınlandığı yıllarda da tam olarak bu cümleyi kurmuştum: "Eğer bu dizi yurt dışında daha yüksek mevlayla çekiliyor olsaydı, bir fenomen olabilirdi" Oysa zaten belli başlı ödüllerden Emmy ve Altın Küre ödülü alan Grey's Anatomy (ABD yapımı) diziden uyarlandığını öğreniyoruz.

Teması ile zaten belli bir kitleye hitap edebiliyorlar. Ortalama veremiyorum ne yazık ki ama her ailede en az bir kişinin doktorlarla münasebet içinde olduğu varsayımını yapabilirim. O kadarda sağlıklı bir nesil yetişmiyor buda cabasıdır. "Eski toprak" deyiminin su altına battığını da söylemek mümkün olacak, az kaldı. 

Sosyal medyanın şişirmeleri olduğunu düşünüyorum. Durmadan kötüye dönük eleştiriler, eleştiriler... Bu durumda "daha iyisini yapabiliyorsan buyur" demek geliyor içimden ama kime diyeceğim? Şartlar neler ve şartlar ne kadar zorlanıyor bunu bilmiyorum. Dizinin 4 sezonda 97 bölüm çekmesi ve ortalama yayın sürelerinin 100-110 dakika olması Türk televizyonu için önemli midir? Tartışılır, ama bu başarıdır.

Teknik bilgilere değinecek olursak: 2006 yılında başlayan dizi 4 sezon boyunca ekranlarda kaldı bitiş tarihi ise 2011 yılının 14 şubatında son bölümü yayınlanmıştır. Show TV logosu altında yayınlanmıştır. Oyuncu kadrosu aşağıdaki gibidir.


Oyuncular
OyuncuKarakterBölümler
Kutsi KaradoğanBeyin Cerrahı Op.Dr.Levent Atahanlı1-97
Yasemin ErgeneAsistan Dr.Ela Altındağ Atahanlı1-66, 80-87
Naz ElmasPratisyen Dr.Eylül Soner67-87
Bekir AksoyKalp Damar Cerrahı Op.Dr Suat Birtan1-87
Devrim NasPlastik Cerrahı Op.Dr. Arslan İbrahimoğlu27-87
Melike GünerAsistan Dr.Zenan Parlar Birtan1-97
Aysun KayacıAsistan Dr.Kader Denizhan1-26
Mehmet AslanAsistan Dr.Burak Kuzey1-26
Yeşim Ceren BozoğluCerrahi Uzmanı Op.Dr.Fikret Eralp1-87
Yağmur AtacanAsistan Dr.Hasan Turay1-66, 87-97
Merve SeviAsistan Dr.Duygu Hekimoğlu66-87
Gamze TopuzAsistan Dr.Zeynep Öztürk27-66
Mehtap AltunokKadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Jülide Aydın27-87
Cüneyt TürelCerrahi Şefi Op. Dr. Haldun Göksun1-66, 80-97
İlker İnanoğluAcil Tıp Uzmanı Op. Dr. Kaan Uygun87-97
Dizinin izleyici üzerinde bıraktığı en büyük etkilerden biride empati kurmaka olsa gerek. Yani o kadar antik kuntik şeylerle karşılaşıyorlar ki doktorlar, gerçekten abartı olduğunu düşünemiyorum acil sahnelerinin, hasta-doktor ilişkilerinin... 

Tamamıyla beğendiğim bir dizi değil elbette. Uyarlandığı dizide de doktor kesimin birbiri arasındaki aşk hikayesini baz alan bir dram-romantizm çalışmasıdır. Bu konuyla pek ilgilenmiyorum fakat iş ile özel hayatın arasında bir çizginin olması gerektiğini gösteriyor bize. Tıpkı, "iş başka, dostluk başka" sözü gibi.

Sosyal mesajlar içerdiğini es geçemem. Organ bağışı konusunda izleyici kesimin kanına damardan girebiliyorlar. Ama bu uzun vadeli bir etki yaratmıyor ne yazık ki... Şöyle söylersem daha anlaşılır olur; Organ bağışının ön planda olduğu bir bölümü izlerken, saatler sonra kaybettiğin yakının organlarını bağışlama kararı alabilirsin. Ama bir iki gün sonra bu aklına dahi gelmez. Yine de organ bağışının önemini vurgulayarak izleyiciye servis edilmesi iyidir.

Bu karşılaştırmayı yapmak istemezdim ama elbette ama özel sağlık sektörü ile devletin sağlık kurumları arasında gözle görülür farkların ve hatta uçurumların olması can sıkıcı. Bu farkın anlamı kısaca: "parası olan yaşar" demektir.

Bilmiyorum ne kadar dikkat edildi fakat sürekli bir mutlu son klişesi yok gibi. Yani iyilerde ölür.

Özet bölümlerinin defalarca gösterilmesi Show TV izleyicilerinin ve hatta sosyal medyadaki  klavye uzmanlarının diline düşmüş halde. Bir "yere" bağlı kalmamalı insan kuş olup uçmalı mesela? Bir tek Show TV yok ya?

İyi seyirler... (tekrar tekrar)