Saklı Hayatlar Filmi Eleştirisi

   Film 2011 yılı yapımıdır. Haluk Ünal’ın ilk uzun metrajlı filmidir. Drama İstanbul Film Atölyesi’nin ilk filmidir Saklı Hayatlar. Filmin görüntü yönetmenliğini “sis ve gece” ve “beynelmilel” filmleri ile 2 altın koza ödülü alan Gökhan Atılmış üstlenirken. Filmin baş rollerin de ise Ceren Hindistan, Zerrin Sümer, Yusuf Akgün ve Ahmet Mümtaz Taylan yer alıyor. İmdb puanı 8,4’tür.

   Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali ve Malatya Uluslararası Kristal Kayısı festivallerinde yarışan ve Malatya’da en iyi senaryo ödülünü alan Saklı Hayatlar, Antalya Altın Portakal Film Festivali, İstanbul Uluslararası Film Festivali ve Frankfurt Film Festivallerinde panorama bölümlerinde gösterildi. 8. Uluslararası Müslüman Filmleri Festivali’nde “en iyi erkek oyuncu” ödülüne layık görülen Mümtaz Taylan bu film sayesinde ödülü Rusya’da aldı.

   Yakın tarihin gerçeklerini yargısızca ama acı bir şekilde hatırlatıyor bize bu film. Bu acı gerçeği hiçbir duygu sömürüsüne yer vermeden, yönlendirme yapmadan, yan tutmadan anlatabilen derli toplu bir film Saklı Hayatlar. Etkileyici, sarsıcı bir yanı var. Filmin kurgusu, müzikleri ve diyaloglarını da oldukça başarılı bulduğumu eklemeliyim. Ayrıca namaz/semah paralelliğini gösteren sahneleri de sevdim ve kurguyu başarılı buldum.

   Ahmet Mümtaz Taylan'ı ayır bir parantez açarak anlatmalıyım. Her filmde daha bir devleşiyor sanki evet bu yapımın oyunculuk seçimleri de gayet yerinde. Ama Ahmet Mümtaz Taylan ayrı bir oynuyor, gerçekten performansı ayakta alkışlanacak türden. Özellikle de kalp krizi geçirdiği sahne de ders veriyor nitelikte idi.

   Alevi inancını perdeye taşıması açısından cesur bir girişim. Ancak hikayeyi son derece bildik bir klişe üzerinden anlatması (farklı kabilelerden gençler âşık olur ve olaylar gelişir)benim en hoşlanmadığım kısmı filmin. Ve aşk hikayesinin bu kadar üstüne gidilmektense keşke katliamı, acıyı ve faşizmi bize daha fazla anlatsalardı. Bir miktar daha cesur olup çekilen acıları daha fazla gösterselerdi.
 
   Filmi kısaca anlatmak gerekirse Alevilerin yaşadığı baskı ve katliamı anlatan ve bu katliamın ortasında gelişen bir aşkı anlatıyor. Yakın tarih filmlerini seven herkese tavsiye ettiğim güzel bir filmdir.

                                     Tüm sinema severlere  iyi seyirler…