Bana Bir Soygun Yaz Filmi Eleştirisi

   Kanıt dizisinin yönetmeni Biray Dalkıran'ın yönetmen koltuğunda oturduğu, senaryosunu ise İnci Uluçay'ın yaptığı “Bana Bir Soygun Yaz” son zamanların aranan oyuncusu Hakan Yılmaz'ın baş rolü üstlendiği 2012 yapımı komedi türünde ki Türk filmi. Hakan Yılmaz'a; Sera Tokdemir, Mehmet Özgür, Mehmet Usta, Çetin Altay, Umut Oğuz ve Ömür Arpacı eşlik ediyor. Filmin İmdb puanı ise 4,9'dur.

   Bazı Türk komedi filmlerinde gereksiz yere küfürlerin filmi daha komik yapacağı varsayılıyor. Fakat bu filmdeki küfürlerin konu itibariyle dozajında olduğuna inanıyorum. Yani küfürle komedi yapmamışlar. Filmin kurgusu da fena değil, idare eder. En azından başından sonuna kadar izleyiciyi sıkmadan izlettirebiliyor. Özetlemeye çalışırsak çok iyi bir film değil ama eğlenceli ve de komedi sevenlere izlemeyi tavsiye edeceğim bir film ya da sıradan insanların istemeden de olsa belaya bulaşmalarının yarattığı komik durumları arka arkaya sıralıyor.

  Film Hakan Yılmaz’ın üzerine kurulu olduğundan mı bilmem oyunculuklar pekiyi seviyede değildi. Mehmet Özgür dışındaki oyuncuların filme çok katkısı olmamış yani. Hatta şive yapmaya zorlamasalar çok bile iyi olabilirmiş. Bir de hamam sahnesinde ki ışık ve görüntü çok kötü idi. Bir de iki salak bir çakal tarzı olaylardan vazgeçsinler. Yine anlamadığım üç kişinin aynı yurtta yetişip üç farklı lehçe olması da ayrı hata. Son olarak ikincisini de çekeriz diye yarım yamalak bırakmasalarmış sonunu daha iyi olurmuş.

   Özellikle Mehmet Bey’in Arapçayı kullanmamak için özel bir dil yaratması bu işe ne kadar önem verdiğinin göstergesidir. Siyasi bir komedi olması nedeni ile filmi sevmeyen bir kesim oluştu. Çünkü filmde arkasını iktidara dayayan ve dini kullanan kesime epey giydiriyor. Bunu da "Hacamat" adlı muhafazakâr, demokrat, liberal mafya babası karakter ile yapıyorlar. Filmin “Hacamat” karakteri hariç kısmı gerçekten felaket ama sanki “Hacamat” karakteri için yapılmış zaten, ötesi tamamen kopyala yapıştır. Yani her yerde göreceğimiz çok muhteşem bir film falan değil. Bu durum senarist karakterimizin anında yazıverdiği "çok özgün abi, en az beş milyon gişe yapar" senaryolarla göze sokuluyor zaten. Ama orada günümüzün bazı dizilerine de laf çakıyorlar. Kısacası ortalama üstü bir Türk komedi filmiydi. Ama çok da abartma işte ne bir Recep faciası ne de bir Hababam (orijinal olan).

   Hele ki filmin sonunda “Hacamat”’ın söylediği o müthiş klip yok mu işte o çok güzeldi. Yine Mehmet Özgür'e bir tebrik lazım.

Filmi izleyecek tüm sinema severlere iyi seyirler...