7.Koğuşun Mucizesi Film Eleştirisi

2019'un en iyi filmleri arasında gösterilen bu filmin yönetmen koltuğunda Mehmet Ada Öztekin'i görüyoruz; filmin oyuncu kadrosunda Aras Bulut İynemli, Nisa Sofiya Aksongur, Celile Toyon, İlker Aksum, Mesut Akusta, Deniz Baysal, Yurdaer Okur gibi isimler yer alıyor. Kore yapımı "Miracle in Cell No 7" filmden aynı adla uyarlanmıştır. Uyarlama filmler genel olarak ülkemizde tepki görse de, bazı yapımlar orijinalinden daha başarılı olabiliyor. Benim kanaatime göre bu film onlardan biri oldu. Dönem filmi oluşu ve ince detaylarıyla işlenişi, bir baba-kız dramının hassaslığı, hapishane sahnelerinin politik yapısıyla başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Yönetmen Mehmet Ada Öztekin'i Kaybedenler Kulübü (2011) ve Kaybedenler Kulübü (2018) filmlerinde de görüyoruz. Başarılı çalışmalarına bir yenisini eklemiş oldu. Bunların yanı sıra Aras Bulut İynemli gibi bir yükselen değerle de çalışmak onun için çok faydalı olmuştur. Zaten daha önce de birçok projede beraber çalışmışlardı.

Film kısaca bir baba-kız hikayesini anlatıyor, zeka yaşı 7 yaşındaki kızıyla aynı düzeyde olan Memo'nun uğradığı iftira sonucu hapse atılması ve ardından yaşananlar olarak devam ediyor. 80'li yılların asker-sivil ilişkileri ve cezaevlerinde yaşanan karanlık dönemlere de değiniyor. Sıkıyönetimin baskısı altında, sivillerin endişe içinde yaşamaları ve yakınları hapiste olanların bilgi alamadıkları, görüş izninin olmadığı dönemin zorluklarını izliyoruz. Memo, kendini savunamıyor fakat hapishane arkadaşları onun masumiyetine inanıp, onu aldığı idam cezasından kurtarmaya çalışıyor. Burada gördüğümüz: Hapishanede adi suçlardan yatan mahkumların bir babayı kızına kavuşturmak, ortadaki haksızlığı kendi imkanları doğrultusunda gidermek için verdikleri ortak mücadeledir.

Ülkemiz birçok kez karanlık dönemlerden geçmiştir. Resmi üniformalıların baskıları altında da kalınmıştır. Birçok meçhul olayın da yaşandığı belgesellerden, kitaplardan ve bunu birebir yaşamış ailelerin bizzat kendilerinden takip edebiliyoruz. 7. koğuşun mucizesi sadece bir ailenin mutluluğuna yetebildi, peki ya kaybolup giden canlar? Onların davası ne olacak bilinmiyor.

Biraz komedi, fazlasıyla dramın yer aldığı 7.Koğuşun Mucizesi Aras Bulut'un başarılı oyunculuğu ve kızı rolündeki Nisa Sofiye'nin sıcak gülüşü ile tam not almayı hak etmiştir. Box Office verilerine göre Toplam (12 Hafta,3 Gün) 5.313.012 seyirci, 89.590.178,00 TL hasılat elde etmiştir.