Nefesini Tut - Film Eleştirisi

Gerilim türündeki film üç gencin gerçekleştirdiği küçük çaplı soygunlarla başlarken, hedeflerini Irak gazisi kör bir adamın evine çevirirler. Kızının trafik kazası sonucu ölümünden 300 bin dolar tazminat alan adam soyulması kolay görülen bir hedeftir. Fakat tabii ki işler istenildiği gibi gitmez ve üç genç gazinin evinde yaşam mücadelesi verir.

2016 ABD yapımı olan film Detroit'te geçmektedir. Yönetmenliğini gerilim filmlerinden tanıdığımız Fede Alvarez yapmaktadır. 9 Şubat 1978 doğumludur. "Kötü Ruh" (2013) ve "Örümcek Ağındaki Kız"(2018) filmlerinde de yönetmenlik yapmıştır. Özgün adıyla "Don't Breathe" Amerika'da vizyona girdiği tarihte ilk iki hafta liste başında yer almıştır. IMDb puanı: 7.1/10

Gerilim filminin klasik ögelerini içinde barındırmaktadır. Şarjı biten telefon, saldırgan köpek ve kasvetli bir müstakil ev... Soygun ekibinde yer alan bir kız iki erkek ve grubun içinde yer alan çıkıntı bir karakter. Bilirsiniz gerilim/korku filmlerinde baştan sevmediğimiz karakterlerin ölmesini bekleriz. Biraz paraya olan ihtiyaçları birazda zevk için soygun işine giren ekibimizin bu seferki planları hayatlarını değiştirecek kadar büyük bir vurgun yapıp bu işleri bırakmak olacaktır. Tabii bu "son" duygusu sizi biraz daha cesaretlendirmektedir kuşkusuz. Kötü karakter (Stephen Lang) oluşturma aşamasında -belkide daha önce denenmemiş- bir ekleme yapılmış. Görme engeli olan kötü karakterimizin ne gibi sürprizlerle bizi beklediğini tahmin etmek çoğumuz için zor olabilir. Bu fikrin filmi merakla izlemeye koyulmamız için yeterli bir ayrıntı olduğunu düşünüyorum.

Henüz filmin ilk dakikalarında başlayan gerilimin, filmin sonuna dek sürdüğünü izlemekteyiz. Üç gence karşılık bir gazi emeklisi asker -ve aynı zamanda kör eşleşmesine ek olarak saldırgan bir köpeğinde filmde önemli bir yere sahip olduğunu rahatlıkla söylemek mümkündür. Köpeği eve gizlice girerken çok rahat bir şekilde oyun dışı etseler de, ilerleyen dakikalarda büyük zorluklar yaşayacaklardır. Bu tarz gerilim filmlerinde "köpek" figürünün kullanılması her zaman işe yarar. Birçok örneğini izledik. Her ne kadar klişeler arasında yerini alsa da, burada klişenin işleniş biçimi, çekim yeteneği ve doğru yerde doğru hamleyi başarılı bir şekilde gerçekleştirmek sizi klişenin dışına çıkarabiliyor. Bence bu film ortalamanın hayli üzerinde bu tür sahnelere sahiptir.

Filmde dikkatimizi çeken bir başka nokta ise "tek mekan" kalıbına hemen hemen uymasıdır. Filmin büyük bir kısmı evde geçmektedir. Dar alanda gerilimin dozu daha da yükseliyor. Sanırım doğru denklem mekan küçüldükçe gerilim artar şeklinde kurulabilir. Bu yönüyle de başarılı bulduğumu söyleyebilirim.

Karakter oynamak ve tip oynamak arasında ince bir çizginin olduğunu biliyoruz. Burada üç genç arkadaşa "tip" yakıştırması yapabiliriz. Fakat kötü adam rolü bir "karakterdir". Körlük ögesi kullanıldığı için hem filmde farklı bir hava katmıştır hemde sıradanlığın dışına çıkmıştır. Şimdi burada önemli olan şudur ki: Kör bir insanın kalıp hareketleri nelerdir ve yetenekleri nerelere kadar yükselebilir? Filmdeki karakter sizce sizin kör tanımınıza uyuyor mu? Yoksa "yok artık daha neler" mi diyorsunuz? Bu konuyu genel kalıplara sığdırmak basitlik olur. Yeti kaybı karakterimizi dezavantajlı konumda gösterebilir fakat üç gence karşı avantajlarını kullandığında onlardan daha güçlü olabiliyor. Hayatta böyle değil midir? Yetenek, onu ne kadar tekrarladığınıza bağlıdır.

Kör karakterin bir kaç sahnesinde "fark etmesi gerekirdi" dediğim halde es geçilen durumlar olmuştur. Bunları da genele baktığımız zaman hoş görebiliyoruz. Birazda genç arkadaşlardan bahsedelim. Ekibin tek kadın üyesi olan Rocky (Jane Levy) karakteri kız kardeşiyle yeni bir hayata başlamak için iyi bir paraya ihtiyaç duyar. Aslında iyilerin tarafından bakıldığında asıl konu budur. Bu amaçla o eve girilir. Alex (Dylan Minnette) ve Money (Daniel Zovatto) adında iki erkek karakterimiz de vardır. Money, kalıplara uygun olan sevilmeyen arkadaş "çıkıntı", Alex ise "iyi çocuk" rolünde görülmektedir. Oyunculukları açısından başarılı olduklarını ifade edelim. Filmi de başarılı yapımlar arasına ekliyoruz. İzlerken ışıklarınızı söndürün.