Kurak Günler Film Eleştirisi

Öncelikle uzun zaman sonra sinemaya gidebilmenin vermiş olduğu heyecanı bu güzel filmle taçlandırmak şahane oldu benim için fakat 21.45 seansından mıdır bilinmez salon bomboştu. Ben ve iki arkadaşım dışında salonda hiç kimse yoktu. Gişe filmi olmaması en güçlü sebeplerden biri olabilir miydi? Peki ya bilet fiyatları? 

Cannes Film Festivalinde (2022) prömiyer gösterisi yapılan filinin birçok ödül aldığını söyleyerek başlayalım. Avrupa'nın Oscarları olarak bilinen Avrupa Film Ödülleri'nde En İyi Kurgu ödülünü kazanan "Kurak Günler" Emin Alper tarafından yönetmenliği yapıldı. Alper'in daha ödüller alan daha önceki filmleri: “Tepenin Ardı” (2012), “Abluka” (2015) ve “Kız Kardeşler”in (2019).

Kurak Günler Türk sinema tarihinin "en" listelerine girecek kadar başarılı ve yarattığı atmosferle de travmatik etkiler bırakan, gerçekçiliği ağır basan bir Türkiye metaforudur. Politik gerilimin üst seviyede yaşanması hiç yabancı olmadığımız sahnelerin ruhumuza sirayet etmesiyle vücut buluyor. Salondan ayrılırken üzerinizde bir ağırlık hissediyorsunuz. Bunun sebebi filmdeki belirsizlikler olabilir. 

Dönem filmi mi, bölgesel film mi, politik bir film mi, kişisel bir film mi? Hiçbiri diyerek alternatif bir başlık daha atılabilir elbette. İzleyicilerin yorumlarıyla seyredilen ve seyri değişkenlik gösterebilen toplumsal hassasiyetlerin ön plana çıkartıldığı homofobi gibi katı reaksiyonların izlendiği, belki de Sivas'ın anıldığı tarihsel ayrışmaların da filmi olmuştur Kurak Günler.

İnsanlık, çoğunluğun ön yargıları ile azınlığın hak savunuculuğu arasında sıkışıp kalmış. Filmde yönetmen Emin Alper'inde vurguladığı gibi "iyiler ve kötüler" çatışması net olarak görülmemektedir. Kötüler için bir isim listesi yapılabilir fakat "iyiler" kimler? Genellikle filmlerde özdeşleştiğimiz karakterler olur. Genellikle ana karakter tercih edilir. Tırnak içinde "iyileri" temsil ettiği için tercih edilirler. Neden özdeşlik kurduğumuz karakterlerin herhangi bir suç işleme olasılığını sıfıra indirmeye çalışırız? Biz masum muyuz? Biz de potansiyel suçlu olabilir miyiz?

Müthiş bir görüntü yönetmenliğiyle çekilmiş sahneler var. Filmin hemen başında obruk önündeki çekimler, kasabalıların domuz avı konvoyu ve ateşe verilen sahneler hepsi gerilimi doruk noktalara çıkarıyor. Filmin geneli gece çekimlerinden oluşuyor, böyle de bir not düşelim.

Tahmin edilebilir finali olan ama net bir finalle bitmeyen Kurak Günler sizi katarsis bir etkiye maruz bırakacaktır. Belki ikinci izleyişinizde filme bakış açınız değişiklik gösterebilir.